donderdag 9 juni 2016

Uit de oude doos



Aardappel, ui spek...
Wow...


Recepten gemaakt maar nog niet gepubliceerd


Een mooie vette kip.
Op een rooster in de oven.
En onder dat rooster, waar het vet opdruipt, een bak met witlof...


Engelse kip met witlof

Snij witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met peper en zout.
Zet dat een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel.

Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi met peper en zout.
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150.

Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt.




Prei-room


De prei-room combi verbeterd

Prei bakken met wat ui en ietsje later wat knof

Basilicum en rozemarijn (vreemde combinatie maar smaakt hier prima; vond dat uit toen ik per ongeluk rozemarijn pakte ipv. majoraan)

Room, witte peper

Marmite als zout.



Borstplaat


Wiener Schnitzel


Ansjovis uit blik vijf minuten in melk weken, uitlekken, afspoelen, uitlekken

Kalfsschitzels uitrollen met de deegroller; niks kloppen dus

Bloem, peper, zout
Daar doorheen halen

Door rauw goed geklopt ei.

In een bak met heel veel paneermeel, met je knokkels, aan beide kanten uitdrukken, zodat je het hoort kraken. Er mogen best, liefst zelfs, gaten in vallen, dat hoort zelfs zo
Het hoort over de beide kanten van je bord te hangen, incluis die gaten (als het echt is)

Snel, en snel omkerend, goudbruin bakken in hete boter.

Serveren met citroen, die ansjovis, kappertjes, geprakt eigeel en -wit.




Mooi gehaktbrood


Geprakte stelen van kastanjechampignons bakken met ui en knof; verse tijm en rozemarijn, laurier, grofgemalen zwarte peper, zeezout.

Wat witte wijn, inkoken tot vrij droog, koelen.

Door Duitse bief kneden, gehaktbrood daarvan, bestrijken met olijfolie, in de oven bakken.

Serveren met de champignonkoppen, grofgesneden en met wat ui en knof gebakken, rode wijn, sauzig laten.

En friet.



Ebi
Gedroogde garnalen


Verse augurk


Maak een roux met laurier en tijm, ietsje kruidnagelkopjes en gebroken foelie
Laat zacht stoven...

Gebonden saus van maken met hete melk, hete groentebouillon en niet-koude droge witte wijn
(Dat heet basis-saus)

Kaassaus van maken met geraspte (niet gemalen dus) kaas.
Op smaak met p/z

Ovenschotel, laagje saus, blokjes verse augurk (ook wel mini- of snackkomkommer, Jezus), laag saus waar doorheen wat mosterd, gratineren

Serveren met citroen



Fonds d'artichauts


Culinair gezien moeten Nederlanders inderdaad een enorm dom volk zijn

Zie de meest ontzagwekkende culinaire trut van minstens heel West-Europa hier (alle links hier in een nieuw venster)