donderdag 23 juni 2016

Rijst!




Nasi goreng, Basmati, bomba, risotto en mihoen



Binagoongan


Dat is Filippijns en dat is met Bagoon, iets wat je het beste kan vergelijken met vloeibare trasi bakar, gebakken trasi
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

En het is gebakken rijst, vandaar die nazi göring hierboven
En hamlap en groene mango en bosui

Groene mango (zie hierboven) in blokjes, bosui in stukjes (voornamelijk wit gebruiken)

Pinda-olie, stukjes hamlap aanbakken en een tijdje laten sudderen tot ze bijna gaar zijn
Uit de pan

Rijst koken

Ui en knof en lombok in de vleespan...
Rijst bakken, gekruid naar believen...
Bagoong erbij (of gebruik Trasi bakar en ook Fish sauce)...

Vlees erbij en de mango en de bosui




Witte vis met rode peperbolletjes


Ik ging dus witte vis met rode peperbolletjes uitproberen

Schol, asperges en rijst

Asperges schillen, nat houden, en van de schillen en de kontjes een fond koken

De asperges er in koken (stukken steel, wat later de koppen) (je moet witte asperges of -dikke- heel gaar koken en heel laten en opsloeberen met veel boter, of je moet -middel dikke- kort koken in stukken en ergens in verwerken) (zo)
Uit de pan en de fond inkoken met wat witte wijn en wat bouillon

Rijst koken

Boter, ui, knof...
Wat opzij en de vis kort bakken
P/z

Asperges bij de vis warmen met wat van de bouillon en meteen pijlsnel plat koken

Rode peperbolletjes uit de pekel over de vis



Ik maak die foto
Ik vergat die peperbolletjes
Doe die er alsnog over
En vergeet de foto

Dat prutje is wat ui en knof


Bomba di riso


Een bom van gekookte rijst uit de oven, gevuld met paddo-houtduiven stoof

Week gedroogde morilles (ontzand!) een dag vtv in hete kippenbouillon

Week gedroogd eekhoorntjesbrood enkele uren idem

Ganzenvet, houtduiven aanbraden, uit de pan
Nog wat vet?, wortel, sjalot, knof, rookspek, prei, selderijblad, peterselie op laag vuur...

Filets van de duiven af, de rest hakken, dat op hoog vuur aanbraden in olijfolie, flamberen met Armagnac, wat bloem, kippenbouillon, Madera, weekwater twee paddo's, gebroken zwarte peperbolletjes, inkoken, proef
Afgieten door een zeef en bewaren natuurlijk, dat Goddelijke Vocht, die Wereldsaus...

Rijst koken, gewoon Surinaamse
Afgieten, uitspreiden, koelen

Ietsje olijfolie, champignonplakjes, goed wokken, in de saus

Idem stukjes van de filets (kort!), in de saus

Idem de geweekte paddo's
(Bewaar het bakvet!)

Vorm invetten met boter, paneermeel, rijst, vlees etc. uit de saus geschept, saus, rijst, oven (20 minuten 200°)
Oven uit en wat laten staan

Maak van dat bakvet jus en kook er diepvries doperwten in



Dit is natuurlijk vóór met rijst afdekken en de oven in...


Risotto met bottarga


Rijst, tonijn, honingzwam, gedroogde tonijn-kuit

Boter, sjalot, knof, Carnaroli, wat peper, geen zout!...
Witte wijn...
Bouillon...
Bijna goed: die paddo's erdoor

Bak tonijn

Rasp bottarga over de risotto




Zeespaghetti


Mihoen, gerookte tofu, tauge en dat bruinwier (zie onder)

Pinda-olie, ui, laos, gemberwortel, knof, lombok...
Komijn en korianderzaad (respectievelijk vers gekneusd en vers gemalen)...
Paddo-bouillon, daoen djeroek poeroet, daoen salam...
Proef
Zeef er de troep uit

Zeespaghetti erin, even warmen, uit de pan

Mihoen in de bouillon koken

Blokjes gerookte tofu in de bouillon warmen, tauge idem, en de zeespaghetti idem