Nasi goreng, Basmati, bomba, risotto en mihoen
Binagoongan
Dat is Filippijns en dat is met Bagoon, iets wat je het beste kan vergelijken met vloeibare trasi bakar, gebakken trasi
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
En het is gebakken rijst, vandaar die nazi göring hierboven
En hamlap en groene mango en bosui
Groene mango (zie hierboven) in blokjes, bosui in stukjes (voornamelijk wit gebruiken)
Pinda-olie, stukjes hamlap aanbakken en een tijdje laten sudderen tot ze bijna gaar zijn
Uit de pan
Rijst koken
Ui en knof en lombok in de vleespan...
Rijst bakken, gekruid naar believen...
Bagoong erbij (of gebruik Trasi bakar en ook Fish sauce)...
Vlees erbij en de mango en de bosui
Witte vis met rode peperbolletjes
Ik ging dus witte vis met rode peperbolletjes uitproberen
Schol, asperges en rijst
Asperges schillen, nat houden, en van de schillen en de kontjes een fond koken
De asperges er in koken (stukken steel, wat later de koppen) (je moet witte asperges of -dikke- heel gaar koken en heel laten en opsloeberen met veel boter, of je moet -middel dikke- kort koken in stukken en ergens in verwerken) (zo)
Uit de pan en de fond inkoken met wat witte wijn en wat bouillon
Rijst koken
Boter, ui, knof...
Wat opzij en de vis kort bakken
P/z
Asperges bij de vis warmen met wat van de bouillon en meteen pijlsnel plat koken
Rode peperbolletjes uit de pekel over de vis
Ik maak die foto
Ik vergat die peperbolletjes
Doe die er alsnog over
En vergeet de foto
Dat prutje is wat ui en knof
Bomba di riso
Een bom van gekookte rijst uit de oven, gevuld met paddo-houtduiven stoof
Week gedroogde morilles (ontzand!) een dag vtv in hete kippenbouillon
Week gedroogd eekhoorntjesbrood enkele uren idem
Ganzenvet, houtduiven aanbraden, uit de pan
Nog wat vet?, wortel, sjalot, knof, rookspek, prei, selderijblad, peterselie op laag vuur...
Filets van de duiven af, de rest hakken, dat op hoog vuur aanbraden in olijfolie, flamberen met Armagnac, wat bloem, kippenbouillon, Madera, weekwater twee paddo's, gebroken zwarte peperbolletjes, inkoken, proef
Afgieten door een zeef en bewaren natuurlijk, dat Goddelijke Vocht, die Wereldsaus...
Rijst koken, gewoon Surinaamse
Afgieten, uitspreiden, koelen
Ietsje olijfolie, champignonplakjes, goed wokken, in de saus
Idem stukjes van de filets (kort!), in de saus
Idem de geweekte paddo's
(Bewaar het bakvet!)
Vorm invetten met boter, paneermeel, rijst, vlees etc. uit de saus geschept, saus, rijst, oven (20 minuten 200°)
Oven uit en wat laten staan
Maak van dat bakvet jus en kook er diepvries doperwten in
Dit is natuurlijk vóór met rijst afdekken en de oven in...
Risotto met bottarga
Rijst, tonijn, honingzwam, gedroogde tonijn-kuit
Boter, sjalot, knof, Carnaroli, wat peper, geen zout!...
Witte wijn...
Bouillon...
Bijna goed: die paddo's erdoor
Bak tonijn
Rasp bottarga over de risotto
Zeespaghetti
Mihoen, gerookte tofu, tauge en dat bruinwier (zie onder)
Pinda-olie, ui, laos, gemberwortel, knof, lombok...
Komijn en korianderzaad (respectievelijk vers gekneusd en vers gemalen)...
Paddo-bouillon, daoen djeroek poeroet, daoen salam...
Proef
Zeef er de troep uit
Zeespaghetti erin, even warmen, uit de pan
Mihoen in de bouillon koken
Blokjes gerookte tofu in de bouillon warmen, tauge idem, en de zeespaghetti idem