woensdag 1 juni 2016

Kroketten (13)



Vandaag inkopen binnengekregen van Pacomer (pa'comer, para comer, om te eten)
Zie hier (werkt niet in Firefox)

Hierboven Cecina, berglucht gedroogd rundvlees
(Al het spul prima)
(Uh, Pacomer: geen blok cecina tonen en dan gesneden sturen!)



Feestelijke hapjes


Ik bedoel dat de kroketten van vandaag (in de Spaanse volksmond cocretas)(ze zeggen ook cocodrilo) komen uit het boekje Feestelijke Recepten van Albert Mol.

(Vergis je niet met Albert: de truffel is niet van de lucht.)
(En over Uit de oude doos gesproken, zie hier)



Zie de eerste aflevering van deze krokettenserie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan in elke aflevering een link naar de volgende



Garnalenkroketten


Dat maakt ie op basis van aardappelpuree

Behalve de normale ingrediënten (maar geen boter) gaat er ei en garnalen door; "verse garnalen"

Ik denk dat hij vers gekookte bedoelt
We kunnen het hem niet meer vragen



Wijnazijn van PX
Werkelijk overheerlijk
Daar kan veel balsamico niet tegenop


Eierkroketten


Gekookte eieren en idem champignons (gebruik dus uit blik) fijnhakken

Roux, saus met bouillon of melk (ik zou zeggen beide + witte wijn; zgn. Basissaus)
Plus room, zout en nootmuskaat
Laten dikken maar niet laten koken

Eieren en champignons erdoor

Enzovoorts



Migas de bacalao
Kruimels van zoutevis
Kleine stukjes waar je van alles mee kan maken
Zie hier
Dat gaan we zeker doen, al verwachtte ik wat anders, echt kruim, waarmee je kroketten maakt
Dat is Migas de bacalao in het noorden
"Afval" van het zagen en hakken van de bacalao winkel



Gefrituurde Roquefortballetjes


Mol is een van de zeer weinigen die recepten geeft voor bitterbal-variaties
(Ik besprak hier laatst nasi-bitterballen)

Rundergehakt, z/p, geraspte ui, geperste knof, ei, paneermeel

Balletje, plat, stukje kaas, dichtvouwen, balletje, koelen

Paneren enzovoorts

Doet denken aan Suppli (ook wel Arancini, sinaasappeltjes) al telefono, risottoballen met een stukje Mozzarella erin (wat, als je de bal in tweeën snijdt, "telefoondraden" trekt)



De echte pasta voor Fideuá
Paella maar dan met pasta
Tot nu toe gebruikte ik altijd Ince uzun (betere Turk) of Sedanini
Maar deze zijn toch mooi wat dunner


Gefrituurde kaasballetjes


Nog eens balletjes!

Kookdeeg, soesjesdeeg
Eieren zoals altijd, en dan ook geraspte kaas

Paneren met gebroken geschaafde amandel enzovoorts (natte balletjes, zonder ei te gebruiken)

Ik zou zeggen: gewoon ook met ei, want dat is namelijk enorm lekker
(En maak dan meteen Pommes dauphine-deeg; nóg lekkerder, vooral gefrituurd!)



Spaanse bloedworst
Moet je (mee-)koken


Kaaskroketten


Roux, runderbouillon, melk [en witte wijn!]...
Z/p, nootmuskaat

Wat saus door dooiers, dat door de saus ("familie maken" heet dat) en goed kloppen
Koelen, een uur in de koeling

Geraspte kaas erdoor en het deeg doorkneden

Uitrollen, snijden, kroketten vormen

Enzovoorts

"Heerlijk bij een glas koele witte wijn. Zet voor liefhebbers wat scherpe mosterd op tafel."



Zie de volgende aflevering hier




Roncal
Heerlijke schapenkaas uit de Pyreneeën
De echte goeie, daar zitten kleine wormpjes in



Sylvana Simpsons vandaag in de Volskrant
"Onrecht mag nooit straffeloos blijven"

Nou, snel met Erdogan beginnen dan, zou ik zeggen

Zouden die Koevoet en Neusturk trouwens de Holocaust ook ontkennen?
De genocide op de Armeniërs wel...

Maar ja...