Vandaag inkopen binnengekregen van Pacomer (pa'comer, para comer, om te eten)
Zie hier (werkt niet in Firefox)
Hierboven Cecina, berglucht gedroogd rundvlees
(Al het spul prima)
(Uh, Pacomer: geen blok cecina tonen en dan gesneden sturen!)
(Uh, Pacomer: geen blok cecina tonen en dan gesneden sturen!)
Feestelijke hapjes
Ik bedoel dat de kroketten van vandaag (in de Spaanse volksmond cocretas)(ze zeggen ook cocodrilo) komen uit het boekje Feestelijke Recepten van Albert Mol.
(Vergis je niet met Albert: de truffel is niet van de lucht.)
(En over Uit de oude doos gesproken, zie hier)
Zie de eerste aflevering van deze krokettenserie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan in elke aflevering een link naar de volgende
Garnalenkroketten
Dat maakt ie op basis van aardappelpuree
Behalve de normale ingrediënten (maar geen boter) gaat er ei en garnalen door; "verse garnalen"
Ik denk dat hij vers gekookte bedoelt
We kunnen het hem niet meer vragen
Wijnazijn van PX
Werkelijk overheerlijk
Daar kan veel balsamico niet tegenop
Eierkroketten
Gekookte eieren en idem champignons (gebruik dus uit blik) fijnhakken
Roux, saus met bouillon of melk (ik zou zeggen beide + witte wijn; zgn. Basissaus)
Plus room, zout en nootmuskaat
Laten dikken maar niet laten koken
Eieren en champignons erdoor
Enzovoorts
Migas de bacalao
Kruimels van zoutevis
Kleine stukjes waar je van alles mee kan maken
Zie hier
Dat gaan we zeker doen, al verwachtte ik wat anders, echt kruim, waarmee je kroketten maakt
Dat is Migas de bacalao in het noorden
"Afval" van het zagen en hakken van de bacalao winkel
Gefrituurde Roquefortballetjes
Mol is een van de zeer weinigen die recepten geeft voor bitterbal-variaties
(Ik besprak hier laatst nasi-bitterballen)
Rundergehakt, z/p, geraspte ui, geperste knof, ei, paneermeel
Balletje, plat, stukje kaas, dichtvouwen, balletje, koelen
Paneren enzovoorts
Doet denken aan Suppli (ook wel Arancini, sinaasappeltjes) al telefono, risottoballen met een stukje Mozzarella erin (wat, als je de bal in tweeën snijdt, "telefoondraden" trekt)
De echte pasta voor Fideuá
Paella maar dan met pasta
Tot nu toe gebruikte ik altijd Ince uzun (betere Turk) of Sedanini
Maar deze zijn toch mooi wat dunner
Gefrituurde kaasballetjes
Nog eens balletjes!
Kookdeeg, soesjesdeeg
Eieren zoals altijd, en dan ook geraspte kaas
Paneren met gebroken geschaafde amandel enzovoorts (natte balletjes, zonder ei te gebruiken)
Ik zou zeggen: gewoon ook met ei, want dat is namelijk enorm lekker
(En maak dan meteen Pommes dauphine-deeg; nóg lekkerder, vooral gefrituurd!)
Spaanse bloedworst
Moet je (mee-)koken
Kaaskroketten
Roux, runderbouillon, melk [en witte wijn!]...
Z/p, nootmuskaat
Wat saus door dooiers, dat door de saus ("familie maken" heet dat) en goed kloppen
Koelen, een uur in de koeling
Geraspte kaas erdoor en het deeg doorkneden
Uitrollen, snijden, kroketten vormen
Enzovoorts
"Heerlijk bij een glas koele witte wijn. Zet voor liefhebbers wat scherpe mosterd op tafel."
Zie de volgende aflevering hier
Roncal
Heerlijke schapenkaas uit de Pyreneeën
De echte goeie, daar zitten kleine wormpjes in
Sylvana Simpsons vandaag in de Volskrant
"Onrecht mag nooit straffeloos blijven"
Nou, snel met Erdogan beginnen dan, zou ik zeggen
Zouden die Koevoet en Neusturk trouwens de Holocaust ook ontkennen?
De genocide op de Armeniërs wel...
Maar ja...