Korenaar asperge
Ornithogalum pyrenaicum
Vogelmelk, in vele tuinen
Zie de bloemetjes hier (alle links hier in een nieuw venster)
Maar die siersoort, dat is toch wat anders dan de eetbare
Dat is Ornithogalum umbellatum en die is giftig
Maar die siersoort, dat is toch wat anders dan de eetbare
Dat is Ornithogalum umbellatum en die is giftig
Een asperge-college vandaag,
dus Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Mossel (ja, dat is De Walvis, maar goed...), Kleuter Woutwijk, Broekbaard, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen: goed opletten!
Laat ik kwa plaatjes eerst met de gewone asperge beginnen
Asparagus officinalis is wat wij kennen
De groene, de witte
Gefokt vanuit de wilde asperge
Wilde asperge
Bedenk dat die dingen een meter lang kunnen zijn
Vanuit die dunne wilde ontwikkelden we dikkere maar nog steeds groene
Die gaan we dan weer aanaarden enzovoorts: witte asperges!
Of we laten ze helemaal wit (Spanje, Nederland), of we laten het kopje net paars kleuren (Frankrijk, althans op sommige plekken)
Wilde asperge, dat is heel iets anders dan die asperges die Yvet Retteketet in het duin plukt
Dat is verwilderde (witte) asperge
Verwilderde witte asperge
Dat worden natuurlijk gewoon weer normale groene asperges...
Maar nu de Korenaar asperge
Komen we meteen culinair terminologisch in een valkuil
Ze heten Ornithogalum pyrenaicum, uit de Pyreneeën dus
En in die Pyreneeën eten ze enorm graag Esparragos trigueros, en dat betekent tarwe-achtige asperges, dus u denkt nu Ja!
Maar helaas;
Esparragos trigueros zijn wilde asperges, geen korenaar asperges
(Uhh, je hebt nóg een soort wilde asperge, Asparagus acutifolius, maar die is niet eetbaar)
Korenaar asperges
De botanici willen, net als die zeikerds van de Nederlandse Taalunie, steeds maar aan het woord blijven ondanks hun op uitsterven na gevorderde ouderdom, dus die blijven ook maar ad libitum dingen veranderen
Vroeger was de Korenaar asperge een soort Hyacint, nu een soort asperge
Bosje = 200 gram / € 4,50
De Korenaar asperge
Bosvogelmelk
Pruissische asperge
Asperge des bois
Aspergette
Bath asparagus (want veel in de buurt van Bath, en ook Bristol)
Heel klassiek
Magere spekjes zachtjes uitbakken
Sjalot, wat knof, wat grof gebroken zwarte peper
Steelstukjes erbij (je sneed drie centimeter van de stelen en gooide dat weg; overigens sneed je bij thuiskomst een stukje van de stelen en zette die dingen in water, op een koele donkere plek) en kort meebakken
Kopjes erbij, heel hoog vuur, omroeren, wat room, wat witte wijn en wat bouillon en heel heel snel inkoken
Serveren met pasta (ik gebruikte Sedanini; zie de laatste foto))
Dat lijkt veel saus maar is het niet
Een platte laag die pijlsnel (zo hoort het) ingekookt was
En verder?
Op de eerste plaats alles wat met groene asperges kan, maar pas op: sneller bereiden, en minder heftig van smaak maken!
Wat dacht u van Risotto! Met ook spekjes eventueel, of stukjes verse worstjes!
En met ook nog garnalen!
Of wat dacht u van een Brouillade, een sjiek roerei! Of een omelet!
Of sauteren met Mousserons!
Met coquilles en citroenboter, ach ach ach...
Bij een zalmburger...
Bij brochettes van coquilles en daslook...
Ach ach ach ach ach, wat missen die culikwakers toch allemaal veel levensvreugde...
Uhh ik weet nou waar Retteketet al d'r "eigenverzonnen" Volkskrant ovenrecepten vandaan heeft gejat!
Zie hier