Voor, na, olie en jam
Cecina
Zie hierboven
Vlees, Spanje, gedroogd in koude berglucht
Hierboven van koe, en uit León
Van León weet ik het niet, maar ze maken het ook in Huesca en dan van van alles en nog wat, behalve van varken (wel van wild zwijn)
Ezel, paard, veulen, vos, konijn, haas, schaap...
Erg beroemd is die van choto, het gecastreerde schaap met zo'n grote bel, de beesten die de kuddes leiden, en als ze de bergen ingaan spullen dragen zoals de scharen
Als je met schepen tegen de zon in moet heb je de chotos nodig want anders kan je de schapen doodslaan en dan gaan ze nog niet (nee lul) (nou ja, laat maar)
Hetzelfde idee als Bresaola en Bündnerfleisch / Viande des Grisons, beide van koe
Bresaola is fijner, Bündnerfleisch meer faisandé, Cecina vleziger van smaak
Fonds d'artichauts met...
Ja, je kan ze hier moeilijk zien, want er ligt een dikke garnaal op
Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)
Enorm lekker, ik bedoel: je kan er enorm lekkere en sjieke dingen mee maken
In Duitsland in blik
Hier met aspergepunten (van dikke natuurlijk, en heel kort gekookt in aspergefond) en die garnalen die ik ook in dat fond kookte
En met Gorgonzolasaus die ik van dat asperge-garnalenfond maakte
(Niet met Roquefort!)
Boter, sjalot, knof...
Wat witte wijn (ietsje!), wat room, ingekookt fond, Gorgonzola...
Op smaak met Noilly prat en p/z
Smaakt (warm!) fantastisch bij artisjokbodems, bij garnalen én bij asperges!
Aardbeien met PX gemarineerd
Dit is een recept van Wilbrink / Telegraaf, een van de zeer weinige Nederlandse actieve culischrijvers die niet continue wartaal uitslaan
Hij meldde niet of het met Pedro Ximenes, of met Bristol cream gemaakt moest worden, en ik gokte (goed!): met PX
Marineer mooie aardbeien, dus fris zoet, niet zoet, een halve dag, in tweeën of vieren gesneden, in flink PX
Roer regelmatig om
Niet in de koeling maar op een koele plek!
Eiwit kloppen met wat zout
Stijf kloppen met fijne kristalsuiker
Slagroom kloppen
Eiwit en room mengen
Enzovoorts...
Goddelijk...
Cranberry jam
Twee potten Aldi "Cranberries op zware siroop"
(Het levert per pot 2/3 van het volume daarvan)
In de pan met al de zware siroop
Drie bolle (harses) eetlepels gele basterdsuiker
Langzaam aan de kook, af en toe roerend
10 minuten laten sudderen, af en toe roerend
Prak met pureestamper
10 minuten, af en toe roerend
Prak met sausstamper (plaat met gaatjes)
15 minuten, af en toe roerend
Potten, wecken
Als het koud is wordt het dikker dan je denkt
Heerlijk!
Hete olie
Dat was een experiment
Drie gelijke flesjes olijfolie (geen groene)
Drie maal een rode peper, dezelfde soort en even groot en even zwaar (na kleine correcties)
Vlnr gedroogd (in de oven, langzaam) en gehakt, dan vers gesneden, en dan vers geblenderd (zie je niet goed omdat het samentrekt)
Een maand, en dagelijks goed schudden
Gedroogde peper: middensmaak en nasmaak, en vrij sterk; mooi voor op pizza
Vers gesneden: enkel nasmaak en niet sterk (mooi om bij, ik bedoel tijdens het koken te gebruiken)
Vers geblenderd: voor- en nasmaak (en dus ook middensmaak), en de scherpste; gebruik om ipv peper(s) door gerechten te doen aan het einde van het kookproces
Weer wat geleerd...
Wat een kutkwaliteit eieren verkopen ze je hier toch...
Die Barnevelder eierfokkers zitten zo lang in de kerk dat die eieren compleet uitzakken...
(AH Barneveld, kassa voor minder dan 10 producten, wijf in rok tot op de grond met de hele kar vol, ik zeg Dit is voor minder dan 10 producten, zegt ze Weet u wel wie ik ben, ik zeg Nee, gelukkig niet)