Gebakken, puree, oven en gerimpeld
Huevos americanos
Mexico
Maak een mooie tomatensaus, met rode wijn en zo, maar niet teveel groene kruiden, enkel wat oregano
Laat de saus een tijdje trekken met gehakte dragon
Serveer met gebakken aardappelen en spiegeleieren
Ik bakte schijven kort gekookte Frieslanders in ganzenvet...
Marouflette
Dat is een typisch gerecht uit Noord-West Frankrijk
Tartiflette met Maroilles, meer ui, en de aardappelen kort gekookt én gebakken
Aardappelen kort koken en in schijven
Boter, spekjes...
Uit de pan, aardappelen er wat in aanbakken, uit de pan
Fors ui en ook knof in de pan bakken
Alles naar een ovenschotel
Bedekken met Maroilles (eerst horizontaal in tweeën, dan verticaal; met de korst naar boven)
Lekkerder dan Tartiflette, maar die korsten van Tartiflette, dat is een van de lekkerste dingen die ik ken...
Dit soort dingen zet ik altijd in een lauwe, ik bedoel nog niet opgewarmde oven
Œufs à la tripe
Papas arrugadas
Dat is Frankrijk op vakantie op de Canarische Eilanden
Eieren hard koken
Sauce soubise maken
Flink boter, heel kort geblancheerde ui heel dun gesneden (neem witte), knof...
P/z, nootmuskaat
Bloem...
Kalfsbouillon, ff trekken...
Pas op!
Als de saus goed smaakt (de "bloem" is verdwenen), dan ook de ui proeven op gaarheid
Daarnaast maak je die gerimpelde uien
Kleine aardappelen in de schil koken in een kleine pan, met fors grof zout en een halve citroen en onder een deksel
Gebruikt liefst rode aardappelen (die ik niet klein kon vinden)
Water afgieten, aardappelen rond rollen met wat fijn zeezout
Zoek op Youtube op papas arrugadas
Tournedos Rossini
Of min of meer althans
Ik legde het niet op toast, geen zin, en ik gebruikte ook geen truffel want er zijn geen wintertruffels
Kook aardappelen niet te gaar
Bak schijven in kippenvet (of oin boter)
Bak sjalot en knof...
Paddestoelen meebakken...
P/z, wat gevogeltebouillon, wat Marsala, inkoken, heel laag, deksel
Tournedos bakken
Serveren met wat truffelolie erover, p/z, een plak Foie gras er op, en de rest er omheen
Labskaus
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Maar Lapskaus is een gewoon Noors woord wat betekent stoven
Pekel runderstoofvlees, opgebonden als roulade; maak oorspronkelijke Corned beef dus
Ga te werk als hier
Maak aardappel stamppot (p/z, nootmuskaat, boter en volle melk)
Kook rode bieten en prak (of prak gestoomde bieten)
Maak stamp van de twee
Snij de Corned beef heel fijn (of neem een blik en prak) en werk door de stamp
Serveer met rolmops of zoute haring (zeggen ze, maar dat is een stuk minder lekker), en gebakken ei
En, zeggen ze, augurken en schijfjes biet
Een onwaarschijnlijk mooie combinatie
Uhh, ik proefde nog een paar keer haring, en mijn eerdere idee klopt wel
Mooi vet, zeker, maar als je een goeie smaak hebt dan betekent dat niet automatisch lekker
Door dat erg hoge vetgehalte is de vis niet zout genoeg dit jaar