zondag 28 februari 2016

Vijf keer pasta!



Mu-err
Oftewel verse muizenoortjes


Udon, tagliatelle, spaghetti, couscous, pipe rigate



Mu-err, udon, gefrituurde tempeh


De Mu-err komt uit blik.
In dit gerecht het best te vervangen door bamboe plakjes uit blik (dus niet die bamboe stengeltjes uit blik).
Afgieten en vocht opvangen.
Kleinsnijden; stronkjes verwijderen.

Opbakken in pinda-olie met wat sesam-olie en uit de pan.

Ui, knof, lombok, laos, gemberwortel...
Versauzen met ietsje water, soju (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en wat van het (zoute) afgietvocht.
Proef.

Tempeh-blokjes frituren (niet te lang; net als tofu wordt het snel goudbruin en daarna alleen maar kleiner ipv donkerder).

De udon in de saus opwarmen (die is al gekookt altijd; ik bedoel dus de dikke soort) met de tempeh.




Mizithra, tagliatelle al tartufo, prei


Die Mizithra is een stevig soort Feta, die je enkel moet gebruiken om ergens over te raspen. Over warme soep of saus, of over spul wat de oven of de magnetron in gaat.
De betere Turk heeft soms harde Turkse schapenkaas, die vergelijkbaar is.

Stoom de prei in ringetjes. Dat geeft een heel mooi fluwelig resultaat.

Olijfolie, sjalot, knof, witte peper...
Wat witte wijn en snel half droogkoken.
Stukjes droge zwarte olijf erdoor.

De prei door de sjalot.
Rasp er de kaas over, folie erover en in de magnetron. Zet die aan als de pasta bijna klaar is.

De pasta koken en afgieten.
De pasta terug in de pan (Hahn, Elsevier beschreef dit laatst en ik gebruikte ook nog truffel tagliatelle) en crème fraiche erbij en een lepel (witte, zeg ik) truffelolie (Hahn: + wat kookvocht). Goed mengen.


Die toch redelijk sterke prei-kaas-saus-smaak houdt prima stand tegenover die fijne pasta-smaak.
Net zoiets als bij Sandre antiboise, snoekbaars met pizzasaus zeg maar.



Ziet er niet uit, maar smaakte...


Kip, bloedworstsaus, spaghetti, paarse spruitjes


Die paarse spruitjes (AH) hebben een mooie structuur, minder "bladerig" en een mooie notige smaak.
Ik heb nou ook paarse spitskool liggen van Aldi.

Olijfolie en wat boter, kipfilet (dus wel wat goeds nemen) bruinen, uit de pan.

Bloedworst door de bloem en aan twee kanten bruin bakken in dat vet.

Ui, knof...
Bloedworst erin, flink zwarte peper en prakken.
Rode wijn, wat bouillon, oregano, laurier...

De kip er in gaar stoven.

Spruitjes en pasta koken.
Pasta door de saus.

Die saus dat komt uit Albi, en daar stoven ze er aubergine-plakken in.
Daarbij een entrecôte.




Varkensschenkel, abrikoosjes en vijgjes, couscous


Week rozijnen.

Varkensschenkel aan beide zijden bruin bakken.

Olijfolie, ui, knof...
Maak van de helft paprikasaus, met pikante paprikapuree (Turk) en witte wijn.

Bij de andere helft flink lamsbouillon (blokje; Turk), het vlees erbij, ik bedoel: dit alles in de tajine, krijgt die ook eens varkensvlees te zien, kleine gedroogde abrikoosjes en idem vijgjes, witte wijn, laurier, korianderzaad...

Couscous, olijfolie erdoor, heet water...

Rozijnen in de paprikasaus opwarmen.

Gepekelde citroen erbij.

Je kan het ook prima maken met die iets grotere opengesneden gedroogde abrikoos uit het Midden-Oosten, of gebruik anders gedroogde "zure abrikoos" (markt).
Gebruik geen gewone gedroogde abrikoos. Dat is nichtenwerk. Die met hun referendum-reet naar Poetin gaan liggen.



Abrikoosjes en vijgjes vóór en ná
Formaat knikker


Tonijn, peterseliesaus, pipe rigate


Dit is super DDR. Dat aten ze als ze iets te vieren hadden. Tonijn uit blik dus, en peterselie = groente.
Wat voor pasta ze aten weet ik eigenlijk niet, maar dat vraag ik even na want ik deelde een paar jaar het bed met een Oost-Duitse acrobate annex (overdag) museologe, zie hier. Dat "acrobate" is trouwens geen grapje; zo hoopte ze via internationale optredens uit de DDR te kunnen ontsnappen.
Antwoord: eierloze Spätzle. Je raspt een bol deeg boven kokend water.

Lek de tonijn en vang de olie op.

Kook de pasta, afgieten, olie erdoor.

Olijfolie (u ziet, ik wijk af van het origineel), sjalot maar ook wat ui, knof...
Zeer fors peterselie, peper...
Wat bloem...
Witte wijn en visbouillon...
Proef.

Tonijn erdoor...
Pasta erdoor...
Groene olijven in grove stukken erdoor...

Serveer met kappertjes, augurkjes, zilveruitjes (in de DDR met Spreewald Gurken)...

Schitterend trouwens hoe die pipe zich keurig met de saus vullen...



Foto kwijt
Dit is die haram tajine...