Vandaag weer eens foto's van inkopen
Daar ben ik sterk in, in inkopen
Dit is Soju [soodjoe], Koreaanse rijstwijn (of van gerst of zoete aardappelen)
De meest populaire alcoholische drank ter wereld (dus dan weet je wat die Koreanen kunnen zuipen)
Wodka is nummer 2, op de helft van de productie van Soju
Ik heb het geproefd, ik ga ermee koken
(Als die rode kikker blauw is, dan is het te koud om het te drinken)
In Vlaanderen
Stoemp
Onno Micro schreef er een stukje over in de Volkskrant, dus dan weet je het wel, dan is correctie pijlsnel vereist
Hij weet dat Stamppot in het Vlaams Stoemp is en niet Stoemppot (dat heeft ie uit dit blog, verdomd), maar wat ie niet weet, dat is wat een Stoemppot dan wel is
Recepten van mij hier vandaag beter maar...
Spruitjes-stamppot
De bekendste Belgische stamppot
Dus dat restaurantje in Antwerpen aan het eind van de Pier Potstraat, "De stoemppot", heet vertaald de stamppotpot
Maak niet te dunne aardappel-puree met nootmuskaat, zout, witte peper, boter en iets melk.
Maak er stamppot van met bijna gare spruitjes. Het kan ook met flink fijngesneden selderij-blad en wat peterselie.
Serveer met konijn of bloedbeuling (stevige bloedworst; lijkt op Duitse droge bloedworst) of met bouletten (gehaktballen) of met witte worst (kalfsworst) of met gebraden konijn.
En met veel jus.
En met Belgische mosterd. Liefst Tierenteyn, maar Bister of De Ster mag ook
Als Pier Pot een Belg is, dan misschien Pol Pot ook wel.
Heel aardig werkend in sommige gerechten
Heel kleine champignons
Veel kleiner dan die "Kleine champignons" van AH
Hier nooit gezien
Die Kleyn, uhh, Micro, schrijft dat stamppot in Nederland en Vlaanderen is gesanctioneerd (pff! pff!), maar "alleen bij ons prakken de keukenprinsessen en -prinsen het eten vast voor met een stamper"
Wat bedoelt die man nou??
(Is dat misschien ook weer een socioloog of zoiets?)
Knolselderij-stamp
Kook aardappel in half water half melk samen met knolselderij. Gebruik meer aardappel dan knolselderij.
Werk af als aardappelpuree (zie recept) en breng op smaak met ook wat citroensap.
Zuring-stamp
Splets
België
Prepareer en kook de zuring zoals spinazie.
Maak er stamppot van.
Serveer met gebakken schol en bruine boter.
Aldi
Moeilijk vlees
Tussen bakken en stoven in
Smaak uitstekend
Hahn schreef in Elsevier wat over Jaques Meerman, Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken
Dat stamppot niet zo oud is schrijft Meerman, "want aardappelen kennen we nog niet zo lang"
Of er met wortel en pastinaak en biet niet gestampt werd...
Maar goed, Micro meteen Hahn overpennen natuurlijk, je moet toch wat als je niks weet...
Stamppot met tomaat en kaas
Maak aardappelpuree en voeg voor het stampen stukken stevige tomaat toe zonder prut, en fijngesneden peterselie.
Werk op de gebruikelijke manier af en roer er flink geraspte kaas door van een stevig smakende soort.
Doe in een ovenschaal, vet de bovenzijde in met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Gratineer op 180 graden.
Takuan
Ingelegde daikon
Ontzouten, dun snijden
"Ik gebruik tegenwoordig niet de klassieke afkokende aardappelen, maar juist vastkokers"
Onno is wakker geworden, verdomd!
Onno heeft zich losgeweekt uit de Dikke Van Dam-puree is zalf sekte!
"De groenten mogen nog juist proefbaar zijn"
Hosannah!
"dan proef je uiteindelijk de verschillende componenten"
Kristus, ik ken weer rustig slapen...
Stamp met
Rauwe andijvie
Rauwe spinazie
Zeer kort geblancheerde prei
Kort geblancheerde venkel
Bijna gaar gekookte rode kool
Doperwten
AH
Heerlijk spul
Dat "dan proef je uiteindelijk de verschillende componenten" kwam na "Bij hutspot voeg ik de uien en de wortel pas toe als de aardappelen al 10 minuten koken"
Ik zou zeggen aardappelen met wortel koken en enkel die uien er pas later bij
Alsof aardappel en wortel ongelijk van tijd kookt, en ui en wortel gelijk...
Stamppot met kibbeling
Maak puree; gebruik redelijk veel boter en vrij weinig melk.
Bak grofgesneden ui bruin in boter.
Werk wat mosterd door de puree en breng op smaak met p/z.
Maak er stamp van met de warme uien en werk er (niet stampend) kleine stukjes kibbeling door (eventueel eerst warm piepen)
Serveer bestrooid met kappertjes, en met augurken en citroen erbij.
Dat ga ik niet zo eten natuurlijk, ik ben niet gek...
Maar wel roosteren en dan ermee experimenteren
Die Micro kwam nog aandragen met pastinaken-kikkererwten stamppot...
Stamp van stokvis
Klassiek Nederlands
Week de stokvis 24 uur of meer indien nodig en breek de vis in stukjes. Verwijder vel en graten.
Doe de vis in kokend water met zout, laat aan de kook komen en haal dan van het vuur. Laat een uur staan.
Doe rijst en stukken aardappel in het water, breng snel aan de kook met wat zout en laat op laag vuur doorsudderen tot de rijst en de aardappelen gaar zijn.
Bak uien in boter.
Giet alles af en maak er stamp van, met de uien, de bakboter daarvan (en eventueel meer boter) en mosterd.
Proef op zout en werk er ook wat witte peper door.
Eindelijk een tamago pan gevonden (uhh, gekocht)
Voor Tamago sushi, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) (en over die sushi had ik het laatst al)
Recept zie hier
Techniek zie hier (dat ei is niet groen hoor, dat is een slechte opname)
En dan natuurlijk de sushi rijst en de nori...
Donderdag maak ik het voor iemand met shiitake ernaast...
Ik keek nog ff maar Onno is uitgeluld.
Jammer.
Ik had nog twee stampen, maar die zette ik al op het blog, dus zoek er op.
* Broccoli-stamp met Camembert
* Rodekool-stamp met duif
De ja-stemmers van dat referendum worden talrijker...
Ja, Jezus, Poetin blijkt een pedo te zijn (zie hier) en die Baudet gaat dan meteen met z'n reet omhoog liggen (zie hier)
Ja, Jezus...
Zou die Wilders, ik bedoel met dat haar en zo, zou die, nou ja, laat maar