De Balkan en zo, vervolg
Maar ik herhaal even het basisrecept
Zie gisteren voor aflevering 1, én voor een uitgebreid basisrecept.
Neem kleine witte bonen of Borlotti-achtige bonen. 24 uur weken.
Opzetten op laag vuur met flink water, met ui, wortel, bleekselderij of selderijblad, en knoflook. Laurier, komijn, foelie, kruidnagel en bonenkruid.
Ook peper en bouillonblokjes.
Als het kookt afschuimen, en zachtjes door laten koken.
Eventueel water bijvullen. Vlees erbij.
Als er bonen kapot koken is de soep klaar, maar je kunt ze ook verder kapot laten koken.
Zet de pan dan wel op een plaatje, en roer regelmatig om.
Bosnische bonensoep
Gebruik zeker wortel, en gebruik flink knof.
Gebruik ook zeker laurier.
Gebruik runderbouillon.
Gebruik als vlees gerookt rundvlees.
Voeg tegen het einde paprika-ringen toe, tomaten puree en paprika poeder.
Gebruik geen pepers maar zwarte peper.
Voeg vlak voor het serveren olijven toe.
Montenegrijnse bonensoep
Gebruik flink gesneden ui, en ook twee halve.
Kook in bouillon.
Er gaat gedroogde rode paprika door, in stukjes, maar ook paprikapoeder. En oregano!
Halverwege vlees erbij, het maakt niet zoveel uit wat.
En tomatenpuree en rode paprika (wat u er in Nederland beter tegen het eind, bij die tomaat, bij kunt doen want anders wordt dat pap).
Tegen het eind stukken tomaat erdoor.
Voeg kort voor het serveren opnieuw knoflook toe, in de vorm van dunne plakjes.
Kosovaarse bonensoep
Gebruik flink wortel en gebruik redelijk veel olijfolie.
Kook in relatief veel kippenbouillon.
Kook er een groot stuk varkensvlees in mee, wat er aan het eind uit gaat en apart wordt geserveerd, niet terug in de soep dus.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is het stuk wat tussen de schouder en de halskarbonades zit.
Kruid met in ieder geval cayennepeper.
Op het laatst flink kleingesneden peterselie en korianderblad erover.
Albanese bonensoep
Gebruik geen olijfolie, gebruik boter.
Kook rode paprika mee, stevige soort, maar in stukjes; het moet kapot koken.
Gebruik redelijk veel ui, van een scherpe soort. Gele ui die al een tijdje gelegen heeft.
Halverwege gaat er tomatenpulp door; geen puree, geen stukken tomaat, maar mooie passata.
En oregano en pikant paprikapoeder.
Je kookt geen vlees mee (je kookt wel in bouillon; wát voor bouillon maakt niet veel uit), maar je bakt stukjes redelijk vet varkensvlees (halskarbonade) heel krokant, en die gaan er, met het bakvet, op het laatst door.
Tegen het einde ook stukjes courget in de soep laten garen.
En zoet paprikapoeder en peterselie (kort meekoken, niet erover strooien).
Macedonische bonensoep
Gebruik redelijk wat wortel en idem knof.
Stoof de bonen met redelijk wat grof gesneden (of heel gelaten) gedroogde niet te hete paprika's. Dit is essentieel.
Gebruik flink wat laurier.
Werk er tegen het einde redelijk wat paprikapoeder door, naar keuze mild of pikant.
Werk er voor het serveren flink iets gekneusde gedroogde munt door.
Serveer met gegrilde rode paprika erbij.
Door veel bonensoep op de Balkan gaan op het laatst schijven rookworst, maar hier móet dat.
Geen ander vlees.