donderdag 25 februari 2016

Mexicaanse saus




Mole


Iedereen, nou ja, iedereen, denkt bij Mole meteen aan Mole poblano, maar een Mexicaan niet.
Mole: saus. Weliswaar een bepaalde saus, maar goed. En Mole poblano is die saus op de manier van Puebla.

Je hebt veel meer soorten Mole. De bekendste zijn naast poblanozijn  Mole oaxaqueño (uit Oaxaca dus) [ooaachaikEEnjo] en Mole de San Pedro Atocpan.

Dikke donkere saus, sesamzaad erover, iha oude stoofkalkoen erin ("La abuela", de grootmoeder) en iha rijst erbij. Die hierboven is eerst gebakken in "Rode olie", olie waarin Achiote [atsjOOtuh], Annatto, getrokken heeft.

Of in plaats van rijst erbij veel pompoenpitten erdoor (Mole pipián) of amandel (Mole almendrado) of pijnboompitten of pinda's. Die laatste twee varianten hebben geen eigen naam want er gaat een beetje ervan door; die pompoenpitten en die amandel, dat gaat er echt fors door.
Of bakbanaan erbij.

In plaats van kalkoen ook stoofkip, stoofpatrijs, kwartel, varkensvlees, lamsvlees...




Vaste ingrediënten: korianderzaad en/of -blad, pepers natuurlijk (en per soort Mole: Ancho en/of Pasilla en/of Mulato en/of Chipotle), uien, knof en kaneel. En wat bittere chocolade...

Veel gebruikt maar niet altijd: zwarte peper, Mimosa zaden en peulen, komijn, kruidnagel, anijs, 

Pepers: altijd zowat een combinatie van twee soorten.

Ook wel druiven erdoor of erbij, doperwten, tomaat, tomatillo, peperblad (Piper auritum), gedroogd fruit...

Zie dat veel van de ingrediënten oorspronkelijk Europees en Afrikaans zijn; Mole wordt wel het eerste internationale gerecht van de Amerika's genoemd. (Ook chocolade is een Europees product; vroeger maakten ze er in Amerika enkel drank van.)

De kruiden worden altijd geroosterd (ook de pepers!) en dan gemalen, en dat soort mengsels zijn overal te koop. Neem ze niet mee naar het vliegveld want explosieven-honden reageren er op en dan wordt je dus volledig uitgekleed en uitgepakt want het kan een afleiding zijn.

Het vlees wordt apart bereid, door de saus gehaald, op het bord gelegd met sesamzaad erover, met saus en rijst ernaast.




Ik heb het als volgt leren maken daar.

Bak stukken soepkip of oude kalkoen rondom aan met ui en knoflook in olijfolie.

Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak en voeg bouillon toe; maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn.

Kruid, behalve met de normaal gebruikte kruiden ook met cayennepeper (of beter gebroken gedroogde pepers), kruidnagel, anijs en kaneel; gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout.

Voeg pijnboompitten en/of gebroken amandelen en/of sesam en/of pinda's toe (alle noten wat gebruind), en ook rozijnen.

Stoof het gevogelte gaar in de saus (zo leerde ik het dus, en vandaar die dunne saus) en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade.

Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken koude uitgedroogde tortilla`s.




Mole poblano


Gebruik in ieder geval mulato pepers en daarnaast een hete soort, maar meestal alle vier de bekende soorten die ik al noemde: Ancho, Mulato, Pasilla en Chipotle.
Laat de chocolade het effect van die hete pepers verzachten.

Gebruik rozemarijn, en serveer met ook garnalen-burgers.

Hier gebruiken ze dikwijls kip of varkensvlees ipv kalkoen.

Er wordt tomaat en/of tomatillo gebruikt, en wat amandel en/of pompoenzaad.

En korianderzaad. En anijszaad en dikwijls pinda's erdoor.

En kaneel en sesamzaad en chocolade natuurlijk...




Mole oaxaqueño


Dit is de donkerste, en ook de zwaarste want er gaat rood maismeel door.

Kip, eventueel kalkoen of varkenskop.

Zes soorten pepers; ook chilguacle negro en guajillo.

Gember, kruidnagel, zwarte peper, piment, majoraan, oregano, tijm (en kaneel natuurlijk en sesamzaad en chocolade en dat herhaal ik nu niet meer)...

Amandel, walnoot, sesamzaad, pinda's...

Tomaat en tomatillo erdoor en avocadoblad.

Bakbanaan erbij, tortilla, en gebakken schijven "Boterbrood", een soort brioche.



Kwartel


Mole de San Pedro Atocpan


Ook deze Mole wordt wel Mole almendrado genoemd (met amandelen) maar er zit altijd amandel in én hazelnoot in gelijke hoeveelheden, en niet eens zo veel.

Mulato, Ancho en Pasilla, maar nu ook Morita.

Flink wat suiker erdoor maar ook nogal wat zout (veel dingen vind je terug in Spanje; dit in Churros, die gebroken oude tortilla in Gazpacho manchego, en die druiven in Migas).

Wat bakbanaan erdoor ("Macho banaan").

Geraspt oud brood erdoor en ook gebroken biscuit, paneermeel zeg maar, en ook pompoenzaad. En wat gebroken Maria koekjes met vanillesmaak.
Walnoot, pinda, rozijnen.

Zwarte peper, komijn, korianderzaad.

De saus wordt altijd gemaakt met gevogelte bouillon.



Met tortilla gevuld met kip


En verder:


Gele mole

Geel door gele Chilhuacle pepers.
Peperblad van de soort met anijssmaak.
Met gekookte kip of gekookt varkensvlees (kookwater voor de saus gebruiken).
Met erbij chayote en/of sperziebonen, en aardappel.
Ook weer rood maismeel erdoor. Kan je net zoals boekweitmeel zó door een saus of soep flikkeren.


"Gekleurde mole"

Rode mole.
Vlees als hierboven maar ook rund.
Ancho en Pasillo.
Tomatillo
Amandelen, oregano, suiker.


Groene mole

Zie de foto hieronder.
Veel maismeel erdoor.
Geen rode maar groene pepers.
Komijn, zwarte peper, peterselie.
Tomaat en groene tomaat (niet tomatillo, groene tomaat).
Kip of varkensvlees.
Chayote, sperziebonen.
Witte bonen.


Mole chichilo

Rundvlees.
Avocadoblad.
Pasillo en Mulato.
Piment.


Rode mole

De pikantste.
De gedroogde rode pepers worden nauwelijks geroosterd.


Mole alcapparado (met kappertjes), Gele Mole uit de bergen (met hert), Gele Mole met zwarte bonen, Rode Mole met chilibonen, Gele Mole met kip en noedels...