donderdag 18 februari 2016
Etentje
Fretentje
is misschien beter op zijn plaats
Het begon met een kaasproeverijtje
Pesto-kaas (groene pesto, zie de foto) en lavendelkaas met ook pesto, en dan hoef ik niet te schrijven "Zie de foto"
Trouwens net vandaag las ik (weer eens de kletskoek) dat er geen blauwe etenswaren bestaan
En blauwe Griekse olijven? En Hysop bloemen? En rozemarijnbloemen (in de worst en in stoofschotels)?
Weinig blauw, OK.
Maar (culinaire kakel Jeroen Thijssen in de Telegraaf van 13 februari) "er bestaat helemaal geen blauw voedsel", dat is natuurlijk gelul
Die pesto-kaas is best te pruimen, en ik zag die ook in het rood
Die lavendel dat is wennen zeg maar
Ik heb het ook niet zo op die Franse gerechten met lavendel, en ik heb sterk de indruk dat dat ook zeker niet voorkomt in de klassieke Franse plattelandskeuken
Calabacín al horno
Courget uit de oven
Bolivia
Groene olijven zonder pit heel goed uitlekken / uitschudden in de zeef
Courget (die plat moet kunnen liggen, dus geen dubbele bocht er in) kapje eraf en met een theelepel uithollen
Droogdeppen en binnen en buiten inkwasten met walnotenolie (kapje ook)
Binnen bestrooien met zoet (of pikant, maar er waren kinderen bij!) paprikapoeder
Oven 180° tot iets zacht (wanden naar mekaar toe knijpen)
Na 5 minuten ook de kapjes in de oven
Rijtje olijven er in, en bestrooien met gemalen Parmezaan, en daarna met geraspte Gruyère
Op die manier kan je er voldoende kaassmaak in brengen; met enkel geraspt lukt dat niet
Terug in de oven met het kapje er op
Kwartel met vijgen
Tunesië
Kippenbouillon, kookt, gedroogde vijgen (mooi heel), weer aan de kook, vuur uit, acht uur minstens laten staan en af en toe omroeren, zeker in het begin
In een andere portie kippenbouillon lontong koken (dat is niet Tunesisch; neem puristisch eventueel couscous), lang en zacht tot hard
Er uit, koelen
Kwartels rondom bruinen in ghee
Uit de pan, ui en knof en prei en peterselie en selderijblad in de pan...
Beide bouillons in de pan...
Aan de kook: kwartels een kleine 20 minuten erin garen
Ondertussen de lontong warm stomen
Tegen het einde de vijgen in de bouillon opwarmen
Lontong in plakken met bouillon erover
Pas op, die vijgen zijn -en blijven geruime tijd- loeiheet van binnen!
In tweeën snijden en uitdampen!
Engelse citroen mousse
Drie eigelen opkloppen met 150 gram fijne kristalsuiker
Rasp van drie bio citroenen door het sap van die dingen werken
Door het ei
Au bain marie (het water mag niet koken) roerend laten dikken (gebruik een dunne stalen kom)
Het duurt wel ff, en het dikt niet enorm maar dat geeft niet
Van het vuur af
Gelatine in heet water (een blaadje per citroen), uitknijpen, en door de handel
Erdoor, en laten staan tot het aan de rand iets begint aan te zetten
Doorroeren en in een koude kom
Drie eiwitten kloppen met 25 gram fijne basterdsuiker
250 cc room kloppen (niet al te stijf)
Alles door mekaar en koelen