Midden-Oosterse kruidenmengsels
Za'atar betekent in grote lijnen "kruiden uit de omgeving van tijm, oregano, bonenkruid (en dan voornamelijk bergbonenkruid) en basilicum-tijm", maar meer specifiek nog "Syrische oregano", zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar het betekent ook "kruidenmengsel met Syrische oregano als hoofdingrediënt".
Wat is "Syrische oregano"? Simpel. "Wilde marjolein" oftewel heel simpel oregano.
"Wilde marjolein" is oregano, "Echte marjolein" is majoraan.
"Thyme" staat in de praktijk voor "Kruidenmengsel op basis van oregano"
En "Green thyme" is wat anders dan "Green za'atar"
Laat je niet naaien door boer Jonnie, zie hier."wilde oregano", de kletsprater. "zeit of zayt betekent 'olie' in het Arabisch en 'olive' in het Hebreeuws" (tekst gejat van Engelse Wiki, die het zelf ook niet weet), God wat een gelul van de ergste orde, de uit het veen getrokken boer...
En van de ingrediënten klopt werkelijk totaal niks. Geen wonder dat die handel in de ramsj ligt bij de Action...
En die zak werd ooit geïnterviewd over zijn kruidenmengsels, die hij "persoonlijk allemaal zelf had samengesteld" zoals in de advertenties stond. Vroegen ze wat er in zat. "Weet ik veel!"
Ben je dan een lul of ben je dan geen lul...
Je gebruikt het ín flat-bread, op flatbread (meegebakken), op flatbread (gebakken, dan daar olijfolie op en dan dat spul).
Of door gehaktballetjes of in marinades!
Ik heb tot nu toe vier soorten van die kruidenmengsels op basis van oregano kunnen vinden, en dan laat ik Midden-Oosterse mengsels zoals Baharat en zo achterwege; dat zijn toch heel andere dingen.
* Za'atar (of Green za'atar)
* Green thyme
* Red thyme
* Aleppo thyme
En wat zit er in?
Za'atar
Oregano, sesamzaad, anijszaad, zout, zonnebloempitten, sumak, komijn, korianderzaad, venkelzaad
Green thyme
Oregano, tarwekorrels, sesamzaad, zout, sumak, venkelzaad, korianderzaad, plantaardige olie
Red thyme
Oregano, tarwekorrels, sesamzaad, zout, sumak, venkelzaad, korianderzaad, anijszaad, plantaardige olie
Aleppo thyme
Oregano, koriander, anijszaad, venkelzaad, sumak, sesamzaad, zonnebloemzaad, mosterdzaad, noten,
Sumak zie hier en die plant kennen we wel, zie hier (lekker over sla; Turkse winkel)
Proeven!
Door gehakt (2/3 rund, 1/3 varken)
1 Za'atar
Een mooie niet opdringerige smaak, een basissmaak, "er kan van alles bij maar je mist niks"
2 Green thyme
Fris, een bredere smaak, een subtiele "groene kruiden" smaak, iets "oosterse kruiden" in de nasmaak
3 Red thyme
Vol, rond, er zit en bepaald smaakje aan, er mag wel wat zout bij
4 Aleppo thyme
Breed kruidige smaak, wat overheersend, iets notigs
Je moet met vier man samen die vier zakken kopen en het onderling verdelen...
En door gehakt werken dus, en balletjes met tomatensaus serveren, maar ook puur gehakt, in tomatensaus en dan zitten die kruiden in de saus...
En op flatbread natuurlijk
Met bio krieltjes
Half gekookt in hun vel en daarna gefrituurd
Ziet er niet uit, maar lekker...
(Uhh... Ik duik nog even in "verschil green za'atar met za'atar...")