woensdag 23 december 2015

Kerstdiner (8)




Mijn menu's


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

We behandelden borrelhapjes, koude voorgerechten, warme voorgerechten, hoofdgerechten, kaasgerechten die als tussengerecht vóór het nagerecht of ipv het nagerecht geserveerd kunnen worden, en nagerechten.

En bij de borrelhapjes tot en met de hoofdgerechten steeds vego, vis en vlees. En makkelijk naast moeilijk.

En de vorige aflevering, dat waren links naar kerstdiner-voorstellen op het web.


Vandaag wat thema-menu's van mij, menu's die ik de komende dagen ga koken. De recepten kan je allemaal op dit blog vinden, of anders wel op het web. Zoekvenster linksboven. Niet hoofdletter gevoelig, wel schrijffouten gevoelig.




Gearrangeerd rond foie gras


Momenteel bij Hanos gans € 43/kilo, eend € 25,-
Ik heb het dan over rauwe foie
Kocht er gisteren een van eend, van bijna acht ons


Salade tiède van krulsla, met vongole, York ham en Condimento balsamico dressing
Champagne Laurent Perrier brut

Foie gras mi-cuit
Toast van brioche
Gelei van Moscatel de Setubal Fonseca s/a
Vinho Branco Reserva CRF 2005

Pimientos del piquillo gevuld met mousse van kalfsgehakt
Pommes dauphine, gepaneerd met mihoen-gruis
Jus van kalfsfond en rosé uit Lagos
Clarete Ochoa 2010

Livarot
Desembrood
Château des Graviers Haut Médoc 2004

Omelette baveuse met aardbeien
Monbazillac Château Haute Borie 2004

Koffie
Aguardente de medronho velho
Friandises




Geen vlees

Dit was meer gepland om enkelen te overtuigen dat dat prima kan


Salade van diverse soorten gerookte vis met citrusfruit
Geroosterd desembrood
Txakoli Rezabal 2014

Lichtgebonden broccoli-bouillon met Gulpener Limburgs Land

Heek-moten met peterselie-saus
Flageolets
Paddestoelen-spiesjes van de gril
Rioja Navajas 2009

Bleu de Wolvega, overjarige Kollum komijn, Rommedou
Moscatel Málaga 2001

Frozen custard van stoofpeer met rum
Martini Brut

Koffie
Armagnac Clos Martin 15 ans
Friandises




Goedkoop

Ook weer om enkelen te overtuigen dat dat prima kan

Die bakplaat, dat kan prima ook een grote koekenpan zijn
Eén venkelknol is genoeg voor acht personen, en de bouillon trek je van vang en botten en soepgroenten + ui, knof, peterselie; wel goed compleet koelen en vet er af scheppen
Eén flesje Leffe is genoeg voor vier personen (met wat van die bouillon erbij) en de saus is het gebonden stoofvocht
En die (winter)wortelschijven stoof je in die bouillon en warm je op in die Leffe saus, en die pasta kook je ook in die bouillon (wordt ie allemaal enkel maar beter om)
En die Vega Libre koop je bij een van de winkels van de Superuni, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Kaasplateau: op de markt heeft zowat elke kaaskraam een "3 stuks voor € 5,-" aanbod; twee kramen zes kaasjes
En die madera heeft Mitra
En die bonbons Aldi


Aardappelsalade met panharing en mayo-yoghurt dressing
Stokbrood van de bakplaat
Pinot Grigio (AH)

Runderbouillon met venkel

Gehaktballetjes gestoofd in Leffe brune
Wortelschijven
Penne
Leffe-mosterdsaus
Vega Libre 2014

Kaasplateau
Madera Welsh Brothers

Café Liégois
Boomsma vlierbessen jenever
Fruits de mer-bonbons




Verweggistaans

(Hier ontbreekt geen drank hoor!)


Ceviche
Manzanilla La Guita

Tom Yum Goong

Suppli al telefono
Champagne rosé Taitinger

Trou normand

Kari sotong

Anticucho
Maiskolf
Groene salade
Botersaus
Saint Ilia Estate Mavrud 2006

Dulce de leche
China plum wine

Koppie toebroek
Spekkoek
Arak BAM




En een dezer dagen eet ik alleen met N


Bitterballen van groene asperges
Noilly Prat

Ham van Barbarie-eendenborst
Sénéjac rosé s/a

Creuses gegratineerd met prei en Emmentaler
Château Chante l'Oiseau Graves 2010

Strudel met kip
Gesauteerde peultjes
Madera-saus
Château Civrac Côtes de Bourg 2010

Maroilles
Harveys Bristol Cream

Mild lapsang souchong
Canelés de Bordeaux