zaterdag 14 november 2015
Vijf keer kaas
Gruyère, Feta, Emmentaler, Mozzarella, Panir
Kippensoep met venkel, Gruyère, bladerdeeg
Dit is die befaamde truffelsoep van Bocuse, maar dan zonder truffel. En zonder foie gras. Wel met kippensoep maar weer geen knolselderij; venkel gebruiken wij, en kaas
Je zet het in de oven met een deksel van bladerdeeg, en dan blaast dat op, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Mooie kippensoep met veel prei en door de zeef.
Venkel in pocheren.
Olijfolie, sjalot, knof...
Zwarte peper...
Even laten trekken met wat van de soep en redelijk wat witte wijn...
Bij de soep
Bladerdeeg erop en in de oven
Wat we nog moeten leren: hoe warm die oven (als het bladerdeeg meteen bruin is, dan bolt het niet meer), hoeveel lucht tussen de soep en het bladerdeeg, hoe dik dat bladerdeeg...
Maar lekker was het wel!
Semmelknödel, feta, courget
Dit is een dwaas recept op het pakje waar die Semmelklöße of -knödel in zaten (die ik niet zelf maak want dat voegt behalve veel arbeid niks toe)
Kook de Klöße en koel.
Maak spiezen met om en om een schijf Semmelklöße, courget en feta. Begin en eindig met Klöße of courget.
Olijfolie, ui, knof...
Grove zwarte peper, herbes de Provence...
Witte wijn...
Inkoken maar niet helemaal
Leg de spiezen in een aluminium folie papillote en giet er de olie etc. over.
Sluit de papillote.
Oven.
Prima te eten!
Met of ipv courget kan je ook champignons gebruiken.
Die moffen begonnen en eindigden met kerstomaatjes, maar dat weiger ik.
Fondue Emmentaler met Leffe, waterkers, brood
Rasp goede zoete Zwitserse Emmentaler grof.
Meng wat jonge jenever (Ketel 1) met wat maizena.
Leffe, kaas, wat knoflookpoeder...
Warm en werk er de jenever door als de kaas is gesmolten (laat de kaas zachtjes smelten!).
Peper, nootmuskaat...
Brood in de oven...
Eten maar, en het was overheerlijk, maar ik kan me indenken dat er gasten zouden zijn die het iets krachtiger van smaak willen zien. Gebruik dan 1/4 echt mooie Appenzeller, of l'Etivaz of Salers... (Die laatste twee hoeven niet echt mooi te zijn, want dat zijn ze altijd...)
Rotolo met spinazie en Mozzarella; tomatensaus
Kneed (zachte; dat is het meestal) 00 bloem met ei en eigeel tot een kruimelige massa.
Z/p en kneed, maar dat wordt niks... Als het wel wat wordt meer bloem erbij...
Koel een half uur.
Draai zeven keer door de breedste stand van de pasta-machine, en zie: u hebt deeg.
Dit deeg wordt dikwijls uitgerold en dan geblancheerd voordat er een rotolo van wordt gemaakt, maar ik vind dat onnodig; kook de rotolo dan wel wat langer, of beter nog: kook, koel en kook opnieuw.
Draai door de pasta-machine, elke keer op een smallere stand.
(Ik heb een hele foto-serie, maar dat komt nog.)
Leg het op een iets natte doek (die waarop u het gaat oprollen cq inrollen) en bedek met een natte doek. Leg op een koele plek.
Maak iets pikante tomatensaus, met groene kruiden, rode wijn en laurier.
Rooster pijnboompitten, koel en hak grof.
Hak droge zwarte olijven zonder pit grof.
Hak Mozzarella grof.
Meng en proef op p/z.
Prak wat en maak smeuïg met wat olijfolie.
Bedek er de deegplak mee, rol die op in de doek en bind op.
Kook in kippenbouillon.
Serveer met de tomatensaus en Parmezaan.
Ach ach ach wat was het weer lekker...
Vreugdeloos, Broekbaard, Fluit, Hoepel, Smak: allemaal in de zeik als ze dit lezen...
Volgende keer wat gedroogde geweekte funghi porcini erdoor...
Panir, doperwten, mais
Nepal
Ko tarkari of zoiets heet het, maar dat is eventueel ook met kikkererwten of zo
Ik beschouw dopertwen en mais als halve koolhydraat-ingrediënten, dus er komt verder niks bij behalve dan lime chutney
Lek de mais (flikker op met je kolven afschrappen, alsof dat lekkerder is; koop gewoon een goed merk mais)
Ghee, gemberwortel, ui, koenjit (vers), knof, lombok...
Kardamom, daoen salam...
Wat tomatenpuree...
Wat witte wijn (wij zijn niet erg bijbelvast) (uhh, veda-vast)...
Ontdooi en warm de doppers in de saus...
Warm er de mais bij...
Proef...
Frituur dobbelsteentjes Panir kort, laat uitlekken en bij de saus...
Lime chutney erbij!
Toegift!
(Ik dacht dat Sinterklaas morgen aankomt, maar in Meppel zijn ze allemaal refo natuurlijk...)