vrijdag 20 november 2015

Recepten uit de oude doos



Vandaag weer Inkoop op de foto's

Mie, speciaal voor opbakken (na koken dan dus)
Je moet kijken of er bij de gebruiksaanwijzing duidelijk wat staat over opbakken
Soorten die je vóór het koken kort moet weken in koud water zijn het beste



Eetclub 2006


De meeste recepten staan al op het blog, maar niet allemaal
De ontbrekende komen vandaag en later

Een aanzet voor de feestdagen!



Borrelhapje


Blokjes jong belegen Goudse, halve radijzen, enfin, van alles wat lekker wegbijt en wat zout kan gebruiken

Kommetje met Tianjin Preserved Vegetable ernaast, met knoflook gefermenteerde kool
Elke toko heeft het, en het kost geen ruk

Strooier met selderijzout ook ernaast
Molentje met Gomas(h)io (zeezout en zwart sesamzaad)



Nepalese peper
Familie van Szechuan peper en Japanse peper
Deze is enorm citrus-achtig
(In feite zijn al die Oost-Aziatische "pepers" minuscule gedroogde citrusvruchtjes)



Twee salades


Italiaanse salade

Hak basilicum, en laat trekken met iets olijfolie
Maak daarvan een vinaigrette

Bijna gaar gekookte (koude natuurlijk) sperziebonen, stukken stevige mooie tomaat, Mozzarella
Met brood en mesclun


Salade van Anja

Rooster en breek hazelnoten dan grof

Rauwe ham, rauwe spinazie, die hazelnoten

Vinaigrette: mosterd, walnotenolie, basilicum-azijn (dat miet je maken...)

De salade serveren met geraspte Friese nagelkaas erover en natuurlijk de vinaigrette ernaast




Dit lijkt me ideaal om een Bomba di riso in te maken
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Vulling: ragoût van duif en paddo's



Roggenvleugels met kappertjessaus


Boter bruinen, vuur lager (want roggevleugel heeft kraakbeen en met hoge temperatuur gaat dat naar amoniak ruiken)

Vleugels door bloem met redelijk wat p/z, bakken, pan schuddend en spul draaiend (met een spatel)
Zorg dat het dikke deel van de vleugels boven de vlam ligt

De saus maak je eerder
Boter, sjalot, knof
Z/p, ietsje nootmuskaat en kruidnagel
Bloem...
Liefst bouillon van schaal- en/of schelpdieren, anders maar visfond; witte wijn...
Kappertjes, en citroensap naar smaak



Perzische sjalot
Niks "wilde knoflook"
Twee dagen weken in water, kleinsnijden, door de yoghurt


Mexicaanse paella


Olijfolie, stukjes kip...
Uit de pan

Ui, knof, pepertje...
Ietsje bouillon en inkoken
Rijst meebakken...
Bouillon...
(Het is geen risotto dus alle bouillon ineens)

Als de bouillon kookt de kip erbij
Als de rijst half gaar is garnalen erbij en schelpdieren

Als de rijst zowat gaar is kwarten artisjokharten (gekookt natuurlijk) erdoor en eventueel ook diepvries doperwten

Als het weer kookt deksel op de pan, vuur uit, vijf minuten.



Okra, oker, gumbo, ladies' fingers

Als er zo'n tomaat op het blik staat, dan is de inhoud licht-zuur
Enkel koud te eten (in salades of zo)
Geen tomaat: kan je het warmen, voor in Cajun recepten


Kaas


Brabants rog (AH), goede boter, en er Geska over raspen

Dus een heel groen Zwitsers kaasje halen bij de betere kaasboer, geen gemalen kaas gebruiken



Dessert


Café liègois

Kopje espresso

Bolletje roomijs er in

Meteen serveren en oplepelen





Restaurant

Ober (nou ja, jochie)
"Wij hebben vandaag stiek tartaar met kajóenkruiden"

Nederland...

(Trouwens het idee, steak tartare met cajun kruiden...)