maandag 9 november 2015

Erotisch kooksel




Kikkerbillen


Chinese toko, in de vriezer



Cuisses de grenouilles à la parisienne


Kook de kikkerbillen 10 minuten in witte wijn met wat citroensap.
Uit laten lekken (het wordt lauw of koud gegeten)

Maak een aardappel-salade, bv. met wat bleekselderij
Maak de salade aan met knoflook-mayo

Serveer naast mekaar




Kikkerbillen met beurre bourguignonne

Breng een pakje boter op kamertemperatuur.

7 gram zout erdoor, 1,5 gram versgemalen witte peper, 15 gram knof (geperst, en elk teentje na persen metéén door de boter, net als die peper trouwens), 20 gram heel klein gesneden sjalot (of 15 rode ui zeggen ze, maar dat is meer boerenwerk), 25 gram gehakte platte peterselie incluis wat stengels (niet superfijn).

Steeds per product erin: mengen! Niet super mengen, maar het product moet wel meteen ín de boter zitten.
Nu goed omroeren, een half uur laten staan, goed omroeren en dat nog minstens twee keer herhalen.

De kikkerbillen op hoog vuur in boter met olijfolie bakken.
Serveren met de boter en goed stokbrood.




Kikkerbillen à la provençale

Haal de kikkerbillen door bloem met peper en zout.

Sauteren in beurre noisette (iets gebruinde boter) is klassiek, maar ik maakte het Provencaals, in olijfolie. Goed heet want anders kleuren ze niet mooi.
Haal uit de pan.

Heel veel fijngesneden knof in de pan en veel peterselie (platte natuurlijk); dat is klassiek. À la provencale, dat is met ook sjalot erbij.

Bakken, billen erbij, husselen, als ze mooi zijn uit de pan, ietsje witte wijn, droogbakken al husselend, laag vuur, deksel, vijf minuten, spul er in opwarmen.




Kikkerbillen à la lyonnaise

Al die recepten verschillen niet zoveel van elkaar qua ingrediënten, maar wel qua techniek.

De kikkerbillen bruinen in boter.
10 minuten stoven met iets witte wijn en een deksel op de pan; vrij laag vuur.
Dan pas zouten, gehakte peterselie erdoor en fosch geperste knof.
Nog een minuut stoven.

"Serveer met pouilly-fuissé"




Kikkerbillen uit de oven

Bak geplette knof langzaam uit in olijfolie.
Peterselie erbij, en na even tijm, laurier en witte wijn.
Laat eventjes sudderen.

Leg de kikkerbillen in een ingevette ovenschotel.
Giet er de knof etc. overheen.
Dek af met aluminiumfolie en zet in een hete oven.

Reken op 20 minuten, en kijk na 10 minuten en na een kwartier of er witte wijn bij moet.




Risotto met kikkerbillen

Knip de rug van de poten, de poten los van elkaar, en knip er de onderpoten af.
Hak alles ex de dijen en maak er een mooi fond van, met ook witte wijn.

Maak risotto, beginnend met olijfolie waarin knof en sjalot glazig gemaakt is.
Rijst erbij...
Het fond erbij...

Bak de dijen snel in hete olijfolie met knof.
Z/p en serveer bij de risotto.




Zoek eens op frogs legs lotus leaf...

Serveer gebakken kikkerbillen met Sauce aigrelette...

Bak kikkerbillen op de BBQ...