Vandaag weer inkopen
Bhujia
Strooisel voor over het eten, van bonen- en kikkererwtenmeel met veel kruiden
Uhh, octopus vandaag
Deel 1 van deze mini-serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Octopus, bereiding iha
Octopus moet worden voorbehandeld, en liefst ook nog dubbel geblancheerd, omdat het anders taai is.
Voorbehandeling: invriezen, 24 uur in de vriezer laten en weer ontdooien. Of, zoals men dat vroeger deed, beurs slaan met een deegroller, wat niet aan te raden is want je vindt dan de zuignapjes terug tot op het plafond.
Snijd de armen van het lijf en geef het lijf aan de kat (het kan worden gebruikt maar niet in dit gerecht).
Snijd de armen in drie delen; de bedoeling is dat je acht keer drie vrij dikke stukken krijgt, acht keer drie gemiddeld dikke etc.
Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook.
Doe er de dikste stukken in, als het water weer kookt de gemiddeld dikke etc.
Als het water voor de laatste keer weer kookt de octopus afgieten.
Opnieuw schoon water met wat zout aan de kook brengen (of dat al klaar hebben staan) en het proces nog twee keer herhalen.
Laat de octopus dan wat afkoelen en snijd de armen in hapklare brokken; hoe dunner de arm hoe langer het stuk.
Houd de verschillende diktes bij elkaar.
Octopus, Noord-Spaans
Maak olijfolie heet in een stoofpan en bak daarin de dikste stukken rondom aan.
Niet teveel ineens in de pan doen; condens en het aanhangende vocht maken dan jus van de olie en dat wordt niet warm genoeg om in te kunnen bakken.
Een haffeltje in de pan, even wachten, uitspreiden over de bodem van de pan, even wachten, dan pas gaan omscheppen.
Doorgaan met de middelgrote stukken enzovoorts.
Als alles aangebakken is stukken ui toevoegen, even omscheppen, knoflook erbij, en op laag vuur kruiden met laurier, foelie, kruidnagel, piment, zout en peper.
En flink Ñora (poeder van appelpaprika`s; te vervangen door half zoet half pikant paprikapoeder).
Eerst hete bouillon en wat later rode wijn.
Aan de kook laten komen op een plaatje, en dan op laag vuur en met een goed sluitende deksel erop laten gaar stoven.
Serveren met grof gesneden frieten, gebakken in olijfolie en daarna bestrooid met grof zeezout.
Variant. Bak in de olie eerst blokjes chorizo uit, haal ze uit de pan, bak de octopus en voeg de blokjes op het laatst weer toe.
Of: bak samen met de octopus verse dunne chorizo`tjes (Spaanse winkel) mee of merguez (Marokkaanse slager).
Kiwi-bessen
Heerlijk met kwark
Baby-octopus
Thais
Diepgevroren en al gekookt te krijgen bij de betere visboer.
Ontdooi, laat goed uitlekken en bak kort op hoog vuur en goed omroerend met koriander, cayenne, gember en knoflook.
Breng op smaak met limoensap, fishsauce of mushroom soy, en roer er eventueel wat met Chinese witte wijn aangelengde tomatenpuree door.
Serveer met mihoen.
Geef er bijvoorbeeld gebakken shiitake bij.
Koenjit, curcuma, geelwortel, turmeric
Octopus, Galicisch
Pulpo a feira (octopus voor een feest/marktdag, dat is hetzelfde) of Pulpo a galega (Octopus op zijn Galicisch)
Bereid voor zoals boven.
Snijd of knip de poten in schijfjes (de dikkere delen in dunne schijfjes, het middengedeelte in wat dikkere en de dunste delen in langwerpige stukken).
Snijd of knip het lijf in kleine stukjes.
Kook in het kookwater van de octopus schijven aardappelen gaar.
Laat ze goed uitlekken, bedekt met een theedoek.
Warm de stukken octopus op in het kookwater en laat ze goed uitlekken.
Beleg (liefst houten) borden met een laag aardappel en daarop een laag octopus.
Giet er een flinke scheut goede olijfolie over en bestrooi met Ñora (poeder van appelpaprika; vervang door half zoet half pikant paprikapoeder), wat cayennepeper en flink grof zeezout.
Petjel
Meestal wordt daarmee een Surinaams gado-gado achtig gerecht bedoeld, maar dit is een Javaanse pindasaus met kentjoer
Keftedes
Griekse beignets
Keftedes kan je zowat van alles maken.
Allerlei soorten groenten (ook van stevige tomaat!), bonen, vis (octopus!), vlees...
Afhankelijk van het soort ingrediënt wordt het geraspt, gestampt of fijngesneden.
Meng het gebruikte ingrediënt met geweekt uitgeknepen wit boerenbrood (hoeveelheid afhankelijk van de vochtigheid of droogheid van het hoofdingrediënt), wat ei, bloem als het erg nat is, peper, zout en groene kruiden.
Werk er wat gesnipperde ui en/of knoflook door.
Kneed er kleine burgers van en bak in hete olie.
Rammenas
Bolle ipv lange
Erg lekker met selderijzout