dinsdag 22 september 2015

Kookboeken



Vandaag weer foto's van inkopen

Enorm lekkere zeer knoffige Turkse lams-salami
Bij de betere Jumbo
(O ja!) 

"Benodigde hoeveelheid ingrediënten per 100 gram: totaal vleesantal 110g, glucose cyrup, zaad van mosterd, uittreksels van specerijen, rijpingscultuur"


Ingrediënten (2)

want ik kwam gisteren niet meer toe aan een boek formaat telefoonboek van New York,

Starting with Ingredients

Quintessential Recipes for the Way we Really Cook

Folio formaat en ruim 1.000+ pagina's


Almonds, Apples, Apricots, Artichokes, Arugula... Zucchini


Almonds

Storing almonds, Working with almonds
Almond Tarator Dip with Crunchy Pita Chips, Mandelbrot, Almond Macaroon Cake with Pine Nuts, Amaretto Cheescake with Chocolate-Amaretti Crust, Moroccan Gazelle Horns with Orange-almond Filling (Kab el Ghazal)
Also in this chapter: Freezing Biscotti, Orange Blossom Water and Rose Water


Marcona amandelen

Hier (sjieke notenwinkel) hadden ze er nooit van gehoord



Weer een mosterdpotje!
Pools!


Raar

Ik besprak laatst die gevulde kool, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Nu een joods recept van zo'n kool, zoet-zuur, en gevuld met zuurkool...
Alleen al dat zoet-zuur is raar...

O wacht, de naam slaat nergens op, Sweet and Sour Stuffed Cabbage with Sauerkraut, dat is gewoon die koolbladeren gevuld met gehakt en dat in tomatensaus gestoofd, zie mijn link

Holoptshes, holishkes, geluptze, prakkes...


Leaf celery, cutting celery

Nee, in Frankrijk en Italië heb je dat niet, daar snijden ze dat van de knol, reden ook waarom ze de stengel niet gebruiken


Cicerchie [cicerchia, ja] is geen keker
Andere familie; Lathyrus, reukerwt, Indiase erwt


Cod, Scrod and Baccala

Scrod?

O, dat is jonge kabeljauw



Pikante Turkse paprika-pasta
In kleine porties (plastic zakjes) invriezen
Gebruiken ipv tomatenpuree + lombok

Ze hebben ook zoete; gebruik ik veel, ipv tomatenpuree
 Erg lekker



Cranberry beans?

O, pinto bonen, kievitsbonen


Aleppo pepper?

(Zal even moeilijk aan te komen zijn...)
(Die steken die ISers in hun dorre reet)

O wacht, dat is gewoon chilivlokken
(Dat wrijven ze dus op hun reet)


Enorm verhaal over honing

11 paragrafen
Honey and Jewish Holidays

Zes recepten
Honey-anise Gelato


Green mangos (grote mango's die niet zacht worden)
Die worden niet treated like a vegetable, maar gebruikt in salades
Of plakjes snijden en bestrijken met sambal-suikermengsel, als hapje bij een glas bier


Cane vinegar

Daar moeten we achteraan


Jakobsschelpen met verse mais en room...

Zoet met zoet met zoet, dat is teveel



Zoute stroop!
Wow man!
Afkickstroop!
Ik ga er een kruidkoek mee maken, met dat spul ipv honing!


Gaan we wat maken?

Ja!!

(Ik moet 150 jaar oud worden om alles te kunnen maken wat ik noteerde...)


Pizza milanese

Groene asperges, rauwe ham, uien, Fontina, pijnboompitten

Een maismeel pizza!
En een pizza bianca (geen tomaat, zie gisteren)


Broccoli met citroen-ansjovissaus

Met zwarte olijven en kappertjes


Eindelijk een recept met Panch phoron, Bengalees vijf kruidenpoeder

Spaghetti-pompoen


Gekarameliseerde spruitjes met Balsamico stroop

Balsamico, bruine suiker en honing
En dat is natuurlijk niet naast die spruitjes maar erméé



Sambal ui
Het is wat te scherp om de ui mooi te kunnen proeven
Of er zit te weinig ui in, dat zou ook kunnen


Castangaccio

O ja, dat wilde ik lang geleden ook al eens maken, maar vergeten

Kastagnemeel-cake met krenten en pijnboompitten
En rozemarijn


Eendepoten in Szechuan bouillon gepocheerd

Soy, rijstwijn, palmsuiker, knof, gember, Szechuan peper, steranijs, sesam olie


Nanami togarashi

Een Japans kruidenmengsel met Japanse Szechuan peper (dat is lichtelijk wat anders), mandarijnschil, knof, nori, zwart sesamzaad en wit maanzaad.
Heb ik allemaal!
Aan de slag!!
Nu!!!

Serveer bij schijfjes aubergine, gebakken in beslag, gepaneerd met Panko

Shit, de winkels zijn al dicht...


Een tajine van parelhoen en Nashi peer

Ui, knof, gember, kippen- of eendenvet, kippenbouillon, Raz-el-hanout, saffraan, z/p

Er moeten ook meiknolletjes bij, maar dat laten we graag over aan Janneke Vreugdeloos


Olivada

Dat heb ik al dikwijls gemaakt, "maar tevreden was hij niet"

Dit is weer wat anders gedaan en ik houd u op de hoogte



Ipv yoghurt of kwark? Kweenie...
Maar als vervanger van plattekaas is dat prima spul

Prakken met Limburgse kaas zonder korst
(Uhh, pottekiës eigenlijk)
Op mooi brood met radijs erop


Tonijn van de BBQ, met ananas-poblano salsa

Ik kan me de smaak niet voorstellen, want er zijn drie hoofd-ingrediënten, zie hierboven

In de salsa zit ook olijfolie, z/p, knof, koriander (misschien dat dat de smaken "verbindt"), limoen, komijn


Pea tendrils

Dat zijn dus jonge scheuten van erwten of zo

Met zalm met rabarber...

Met anijs en honing en room en laurier...

Laten we eerst maar eens beginnen met die scheuten begin volgend jaar...


Aardappel-gnocchi gebakken met Ricotta

De gekookte gnocchi (met bieslook er in) met saus van Ricotta, room, eieren, Mozzarella, nootmuskaat, peper en Parmezaan in de oven


Zalm in wijnbladeren, met tomatensaus

Tomatensaus met honing, Balsamico, kaneel, komijn, piment, cayenne

Zalm gemarineerd in citroensap, sjalot, tijm, olijfolie en zout
In wijnbladeren, en gril of BBQ of oven


Soep van wilde rijst en shiitake

Shiitake gedroogd en vers
(Dat doe ik ook in Sushi-rijst, itt de Japanners)(enkel gedroogd, hullie)

Noilly Prat, kippenbouillon, venkelzaad, peperkorrels, korianderzaad, laurier

Lente-ui erover



(De inkopen-foto's waren op)