Dikke lende, opgebonden voor roosteren
Wel de snijkanten vtv dichtschroeien!
Domheid, zeetong en mosselen
Een bekende Nederlander, we noemen geen namen, schreef mij Wat vind je van die lul in de VK die zogenaamd kookt met afval. Koffieprut, en dan verder wel room, boter, vanille. Of die sardinegraatjes. Wat een eikel. Wat een zieke decadentie. Wortelschillen, alsof een wortel überhaupt iets kost.
Ik schreef meteen terug Dat hep ik al aangeroerd! Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) onder Culinaire Mongool van de Maand!
Maar dat was augustus, dus we kunnen nu naar de Culinaire Mongool van deze maand.
Die Culinaire Mongool van augustus, die treedt op samen met Smak van Dinter, de man die zich naar Peru laat vliegen om daar "eetbare klei" te gaan proeven, zie hier, en die dan met een uitgestreken dominee-smoel vier dagen later drie pagina's volschrijft over lokaal geproduceerd en duurzaam en zo.
Laatst schreef ik, althans citeerde ik iemand aangaande dat boekje over Dikker en Thijs, zie hier, onder De Culi-scene. Dat is geschreven door die Hoepel en die Komkommers.
En verdomd, vanmorgen in de Volkskrant: Smak van Dinter over dat boekje.
(Pffff! Pfffff! Pfffff! Vind je het lekker Ronald? Pffff! Pfffff! Pfffff! Schrijf je nou binnenkort wat over mij? Pffff! Pfffff! Pfffff!)
Maar goed, nou komt ie.
De grootste culinaire onnozelheid van het jaar, hou je vast.
"Franse klassiekers als tong Picasso"...
Nederlandse klassiekers als de culinaire luloer Van Dinter...
Ga eens één recept van tong Picasso vinden in het Frans. Onvindbaar! Ja, op de kop af één, maar dat is Bels...
Geen woord in de Laroussse Gastronomique, geen woord in de Oxford Companion to Food, geen woord in de Dictionnaire du Gastronome...
En zie de eigen krant van dat culinaire mortuarium hier
Tong Picasso een Franse klassieker, het culinaire veenlijk...
Dank PJ!
Maar toch heeft het zijn voordelen, als zo'n culinaire Australopithecus scheten begint te laten, want je gaat bladeren en je ziet wat...
Neem nou iets waar ik het een tijdje geleden over had, armoricaine en américaine. Zie hier.
Wat kom ik vandaag tegen?
Tong américaine
Pocheer in een witte wijn-vis fumet
Serveer met salpicon van kreeft (bereid à l'américaine) en schijfjes kreeft en Américaine saus waarin wat geconcentreerde fumet en boter
Tongfilets américaine
Pocheer in witte wijn
Serveer als tong américaine
Note. This dish is often served under the name of Fillets of sole à l'armoricaine
maar dat klopt niet
Tongfilets armoricaine
Wel met schijfjes kreeft, maar ook met gepocheerde oesters en in witte wijn gepocheerde haringkuit
En dan zie je weer de essentie: américaine is Mediterraan, armoricaine is westkust (oesters, haring...)
Guanciale
En het tweede wat opviel: tong met mosselen
Tong à l'amirale
Zie hier
Het klopt niet helemaal met wat de Dictionnaire schrijft, die heeft het over gebakken mosselen, maar je ziet op plaatjes van amirale gekookte mosselen steeds
De Dictionnaire heeft het ook over rivierkreeft (en truffel, net als dat Franse recept)
Tong à la dieppoise
Zie hier
Mosselen en garnalen zegt de Dictionnaire, en dat klopt
Tong à la normande
Als je gaat zoeken: geen Nederlandse recepten nemen, en al helemaal niet dat van AH!
Zie hier
Witte wijn, room, oesters (niet in dat recept), mosselen, champignons
Filets de sole aux moules
Kook mosselen in witte wijn
Bewaar het kookvocht en haal de mosselen uit
Pocheer dubbelgevouwen tongfilets in visfumet die met het mosselkookvocht wat ingekookt is
Leg de filets (open gevouwen) op een lange schaal en omring met de mosselen
Bedek met witte wijnsaus die met wat mossel-kookvocht ingekookt is
Koetsierstuk
[Later las ik in "Rabarber, Ragout (ragoût, ja) en Ratatouille" van de kletsmajoor Spaargaren dat Toklas voor Picasso Sole Picasso maakte/"ontwikkelde" omdat hij een zwakke maag had. Gelul. Dat was baars. En ja, rode mayo en "een schilderijtje" maar niks die shit vruchtentroep.]
[Kan je nog lullen lul dan mee]
"Franse klassiekers als tong Picasso"
De culinaire zweetvoet...