zaterdag 19 september 2015
Aardappelen (6)
Pommes dan dus
Eerste aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pommes ménagère
Zie boven
Ongeschilde aardappelen halveren en leeghalen
De pulp mengen met melk, rauwe ham, uien [en knof!] en boter
Paneermeel, gratineren
Pommes à la menthe
Aardappelen koken met munt
Serveren met geblancheerde muntblaadjes
Pommes mignonettes
Kleine frietjes
Tussen Pommes frites (die al kleiner zijn dan bij ons) en Pommes alumettes in
Pommes Mireille
Zie boven
Een ovenschotel van schijfjes rauwe aardappel
Door de aardappel heen (maar niet erop want dan verbrandt het) zit truffel en artisjok
Pommes mirepoix
Blokjes rauwe aardappelen bakken
Na even heel klein gesneden groenten erbij (ui, wortel, prei...)
Pommes Mirette
Blokjes rauwe aardappel in boter bakken
Truffel erbij
Weer wat later geconcentreerde bouillon of braadvocht
Glaceer met boter en Parmezaan
Pommes Monselet
Schijfjes aardappel kort koken
Bak in boter
Bak champignons en truffel mee
Giet boter af en giet er madera bij
Pommes Mont d'Or
Zie boven
Een ovenschaal vullen met puree als voor Pommes duchesse
Gratineer met Gruyère
Pommes mousseline
Zie onder
Maak aardappelpuree zalvig met boter, eigeel en room
Glaceer in een gratineerschotel
Pommes Nana
Pommes dauphine-deeg maken
Vormen met kleine darioles
Frituren
Pommes nature
Pommes anglaises
Gekookt-gestoomd dus
Pommes noisettes
Zie onder, alhoewel: eigenlijk is dit formaat Pommes parisiennes, zie verderop
Rauw gebakken
Maar het kunnen ook balvormige aardappelkroketjes zijn
Pommes à la normande
Klop in melk bloem los (maak in feite dun beslag)
Schijfjes aardappel er in koken, met prei en ui
Dit met kaas gratineren
Pommes paille
Zie onder
Als pommes alumettes maar nog dunner
Pommes à la parisienne
Snijden als pommes noisettes maar wat kleiner
Kort koken
Bakken
Vóór het serveren door braadvocht gehaald
Volgende aflevering zie hier