Producten
Gemaakt en zo
Pruimenjam
Zie hierboven.
Bij het maken van jam en chutney altijd als volgt te werk gaan. Fruit klein snijden en mengen met de suiker. 12 uur of langer op een koele plek laten staan, en regelmatig omroeren. Dan de jam koken (langzaam aan de kook laten komen), en halverwege wel of niet prakken.
Op die manier gebruik je minder suikers. omdat meer vezelige bestanddelen van het fruit dan afbreken tot fruitsuikers.
Ik had 1850 pruimen schoon, en daarop heb ik 740 suiker gebruikt. oftewel 400 gram op een kilo fruit. Meer dan genoeg, maar: ik had wel overrijpe pruimen.
Citroen bij de jam? Dat moet u zelf maar weten.
In ieder geval geen kaneel of andere flauwekul.
Hoogstens wat gember in perenjam...
Ik vergat nog wat.
Gebruik rietsuiker, of eventueel 3/4 rietsuiker en 1/4 basterdsuiker, als je ietsje meer smaak wilt.
Jam van Reine Claudes die eenmaal thuis kapot waren gegaan
Sambal peteh
Maak assemwater
Blend ui, knof, lomboks (een op een stuks rode Spaanse pepers en groene rawit), en laos. Of vijzel dat, maar ik vind net niet tot puree geblend het lekkerst altijd.
Fruit in pinda-olie wat trassi
Ui etc erbij en mooi zacht en redelijk lang laten meefruiten...
Assemwater erbij en grof gehakte petehbonen (zie onder) erin laten sudderen met wat daoen salam.
Verse peteh, peteh op de pekel, uit de vriezer: maakt niks uit.
Als de vloeistof zowat is weggekookt: proeven, en bepalen hoeveel goela djawa erdoor moet.
Koelen en nogmaals afproeven, nu ook op zout.
Brusselse kaas
Zocht ik op voor Van der Ley (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), de beste kaaswinkel van Nederland en een van de beste van Europa.
Hij probeert Brusselse kaas te gaan voeren.
Informatie uit Ge(s)maakt in Brussel
Het draait om Plattekaas (plattekeis)
Vers is het mandjeskaas (zit in een mandje; niet houdbaar in de tijden voor de koelkast)
Zout er om heen: schepkaas (iets houdbaar)
Zout er door: Brusselse kaas (iets langer houdbaar)
Pottekaas is half Brusselse, half mandjes (gemengd dus).
Brusselse of pottekaas gaat op mooi boerenbrood, met radijsjes erover
Zie hier
Croissant
Als je croissants koopt, dan zijn die gefabriceerd, eventueel gevroren, eventueel getransporteerd, ontdooid indien nodig, gerezen, gebakken.
Als je nou zo'n croissant als hierboven ziet, dan weet je dat ie gevroren is geweest en ook nog getransporteerd.
Getransporteerd, omdat ie vrij recht is. Ze zitten gevroren in een doos in een plastic zak. Hobbelhobbel, en als ze mooi krom zouden zijn dan grijpen de uiteinden in elkaar en breken af.
Dit is correct (als je van diepvriescroissants houdt)
Gevroren geweest omdat het puntje, het uiteinde onder zit. Normaal echt eronder, maar hier kan je het net nog zien.
Waarom eronder? Omdat ze zo te rijzen worden gelegd, omdat als het puntje boven zit, dat wat loskomt en in de oven verbrandt.
Gevroren geweest maar krom, puntje wel onder: de bakker heeft een partij in het voor gemaakt en gevroren, en die dus niet vervoerd hoeft te worden.
Hier zie je dat het puntje loskomt, maar omdat het nog voor het grootste deel onder de croissant zit, is het niet verbrandt
NB Je hebt duurdere soorten gevroren, wel krom en puntje boven. Maar zoals hierboven, dat is altijd gevroren / getransporteerd geweest. Uit de fabriek dus.
NB Het kan natuurlijk uit de fabriek komen zonder gevroren geweest te zijn, zie de croissants in de supers.
Mijn nieuwe Laguiole trancheermes
En niet zomaar Laguiole maar de enige echte Forge de Laguiole
Dát is een beschermde naam, Laguiole niet
Diverse producten
Rauwe ham
Zie hier
Wow...
Ik moet nog veel proeven...
Koele Bardolino
Ik heb het nog eens geprobeerd, maar ik vind er weinig aan.
Ja, als de wijn niet best is...
Maar ja, die koop ik nooit...
Een echt koude rode Utiel smaakte wel weer aardig bij Indonesisch eten...
Reypenaer
Nog steeds niet gevonden
Informatie over verkooppunten van Reypenaer zelf klopt niet
"Ik heb nog nooit van die kaas gehoord meneer..."
Brood AH
Ik hoor het steeds meer: dat brood wordt steeds slapper en kleffer
Snij je een brood door dan is je mes zowat schoon
Zo'n AH brood: je mes zit vol kleffe aanslag
Rechts de echte
Bij betere Chinese toko's en ook wel bij Surinaamse / Antiliaanse toko's
Twee links nog
Griekse recepten
Zie hier
Een of ander enorm culinair instituut
Zie hier
Dank Suuske!