vrijdag 17 juli 2015

Vijf dagen koken




Tofu, Parmezaan, kalfs-ezeltje, gekookte eieren, koolvis



Tofu, so-un, tomaat


So-un is mihoen van mung bonen (waar je taoge van maakt). Indonesiërs noemen het laksa, maar dat is verwarrend omdat in de rest van Zuid-Oost Azië Laksa een gerecht met so-un is (soep, garnalen- of kip-curry... beide meestal met kokos)


Week de so-un een half uur of langer in koud water

Bak plakken tofu zonder ze te bebloemen in kokosvet
Dat duurt lang tot ze wat stevig zijn, dus draai regelmatig
Frituren of bebloemd bakken (wat op hoger vuur kan) gaat sneller maar is minder lekker in dit gerecht, omdat het dan minder smaak opneemt van de saus later

Wat meer kokosvet?, gemberwortel, ui, knof, lombok...
Wat tomatenprut en wat light soy...
Laat wat indikken...

Kook de so-un (uit het weekwater halen, water aan de kook met wat zout, erin) maar dat hoeft maar heel kort

Wat rijstwijn door de saus en wat gemberstroop en proef (fantastisch lekker!).
Warm er de tofu in

Serveer met de so-un en met fruitjes




Triangoloni ai funghi e tartufo, Parmezaan, tomatensaus, waterkers

Ja, dit was de week van de tomatensaus, zie ook de vis verderop


Die Triangoloni, driehoekige ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood (nou ja, Funghi porcini) en truffel, die koop je bij Aldi en die zijn uitstekend en goedkoop
Nou ja, misschien moet je de truffel er maar bij-denken
Is oorspronkelijk uit Zuid Tirol (kampers zeggen Triool)(en amilium voor aluminium)

Week ansjovis (liefst uit zout, niet uit olie), en lek een zakje ontpitte groene olijven (schud goed om, zodat de pekel in het interieur ook wegloopt)
Proef de zoutheid, en houd daar rekening mee wat betreft de ansjovis (niet die olijven verder spoelen als ze zout zijn, dan smaken ze naar niks meer!)

Bak wat chorizo uit (plakjes of stukjes) in olijfolie
Bak ui mee, knof, peterselie, soepgroenten, wat gedroogde rode peper (ja, groene gedroogde hep je niet, ja!)(ik gebruikte Bird's eye)...

Tomatenpuree... Tomatenprut (Heinz blokjes altijd)... Die ansjovis, en zeer fijn gesneden gedroogde tomaat uit olie... Redelijk wat licht zoete witte wijn (ik gebruikte Torres Parellada Muscat, AH)...

Kook in en proef of je moet corrigeren met meer zoete wijn of juist droge...
Groene olijven erbij, grof gehakt...
Proef (wow man...)

Kook die Triangoloni...

Serveer met de saus en met waterkers ernaast en met Parmezaan-schilfers erover




Kalfs-ezeltje, chips, stoofknofjes


Zet mayo en piccalilly uit de koeling, geen gelul

Snij van het brede stuk van het kalfsezeltje drie plakken, zie de volgende foto
Verwijder goed de zeen aan de buitenkant (eventueel voordat je de plakken er af snijdt)

Met runder-ezeltje kan het ook; kalfs smaakt fijner, rund steviger

Je gaat die plakken dichtschroeien rondom, ietsje na-garen en serveren.
Enorm smaakvol, maar (of beter "en!") een forse beet

Het driehoekige stuk wat overblijft van het ezeltje stoof je. Kort.
Ezeltje kan je dus bakken of stoven, "het kan dus nooit mislukken" (te lang bakken, te kort stoven). Daarom gaven slagers het aan jong gehuwden; kon de eerste maaltijd niet mislukken. Het heet dan ook wel Jong gehuwden stukje. Heet ook wel liesstukje.

Olijfolie, sjalot, knof...
Van die een-teens knofjes er in (gepeld ja!) op laag vuur, een heel bakje voor twee personen...
Wat rondrollen nog steeds op laag vuur...
Bouillon van eekhoorntjesbrood erbij (Gezonde winkel, Steinpilz Hefe) en wat witte wijn en wat groene jalapeño Tabasco (beter van het merk Louisiana) en lang en zachtjes stoven (gruwelijk lekker)...

Chips snijden op de mandoline en frituren
Die bief rondom op hoog vuur snel dichtschroeien en heel ietsje nastoven. Heel ietsje: 10 minuten of zo. Daarna op je bord dunne plakjes snijden. Dwars op de draad natuurlijk, maar dat kan ook niet anders.

Alles bij mekaar serveren...


Zie stoven van ezeltje hier.




Aardappel, Nashi peer, ei

Phulko tarkari
Nepal

Op 28 juni publiceerde ik ook een Nepalees gerecht, zie het eerste gerecht hier (alle links hier in een nieuw venster)
Beide gerechten heel subtiel


Nashi op de markt, zie de volgende foto

Dit is met curry, en aardappelgerechten met curry vind ik altijd enorm lekker
Senegalese aardappelen met verse koenjit...


Kook eieren redelijk hard, schrik, pel

Ghee, ui, knof, lombok, sereh, laos, koenjit (allemaal vers ja!)...

Aardappelblokjes erbij...
Wat witte wijn (ik gebruikte gewone, maar in Nepal is dat Chinese rijstwijn, maar mijn idee is beter) en wat bouillon naar keuze (ik zou een lamsblokje gebruiken, en wat dies meer zij: ik gebrúikte een lamsblokje)...

Snel inkoken en de aardappel bijna gaar.

Nashi erbij in stukken...

Stukken ei erbij...

(Ik deed er seroendeng over... Sssst!!! Dat Broekbaard en Hoepel en Vreugdeloos het niet horen!!!)




Koolvis, Borlotti, paprika en tomaat

Bak koolvis-blokjes rondom in olijfolie en uit de pan
Je kan ook duurdere witte vis nemen, maar dat is weggegooid geld

Bak spekjes...
Ui en knof erbij en grof gebroken witte peper...
Ietsje witte wijn...

Stukjes rode puntpaprika erbij, heel kort roerend bakken, tomatenprut erbij (Heinz blokjes, ik zei het al)(O, en puur, geen basilicum of Sofrito)...
Groene kruiden (of za'atar als je op de Grachtengordel woont)... En mild en gerookt paprikapoeder...
En nou ietsje rode wijn erbij, jaja...

Blik Borlotti bonen erdoor, warmen, en dan ook de vis er in warmen...

God wat was het weer lekker...

Die lul die elke nacht in mijn bed ligt te ruften, die kookt wel weer altijd erg lekker voor me...
Je weet niet wat je nou moet kiezen...
Geen geruft en zelf moeten koken?
Kweenie...