maandag 20 juli 2015

Pommes fourrées




Gevulde aardappelen

Ook wel Pommes farcées of Pommes farcies

Kwam gisteren ter sprake


à la cancalaise

Zie hierboven

Oester, duxelles (farce van champignons), gebonden witte wijnsaus


aux ormeaux

Zie onder

Met een Haliotus er in
Grote aardappel nemen

Dat zijn die asbak-schelpen met die gaatjes erin, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Beest zie  hier

Enorm lekker spul trouwens, en enorm duur
At ze in de koksschool in Abbeville, samen met die kleine matzwarte coquilles, Pétoncles noirs, zie hier




à la hongroise

Met puree met vrij veel vrij grof gehakte ui er in en paprikapoeder


à la cantalienne

Met puree met gestoofde groene kool


Soubise

Gevuld met uienpuree met rijst


Maintenon

Zie onder, maar dan in een lepel ipv een aardappel
Dan zit er puree omheen

Wit gevogeltevlees, kalfstong, truffel, champignons




Chasseur

Gevogeltelever gebakken met champignons in boter erin


à la yorkaise

Yorkham, champignons, sjalot en paprikapoeder
In een béchamel erin


à la Vichy

Vrij grof gehakte wortel met ui en knoflook gestoofd erin




à la fermiere

Zie boven

Aardappelpuree erin met erdoor wat wij soepgroenten noemen, maar dan + ui, knof en peterselie

Bestrooien met gebakken stukjes rauwe ham


Georgette

Zie onder

Met een ragoût van rivierkreeft


à la princesse

Aspergepunten, truffel, roomsaus


à la provencale

Tomatencoulis met tonijn en hardgekookt ei erin




Je zou ze nog alfabetisch zetten
- Ja, maar ik ben lamsnier-kroketten aan het maken...


[Ik vond dit nog
Koken, uithollen.
Prak de aardappel die u eruit haalde tot een smeuïg geheel met wat yoghurt, flink blauwschimmelkaas en wat gehakte lente-ui.
Vullen (mot goed bol staan), paprikapoeder, oven.]


Volgende aflevering zie hier