Vandaag maar weer eens inkopen
Dit is die Japanse boekweitpasta waar ik het laatst over had
Gezonde winkel
Als je het bij de toko koopt, dan zit er weinig boekweit en veel tarwe in
Kook- én drankboeken
Vinetum
Alfabetisch handboek voor wijn, gedestilleerd en andere dranken
1975
Veel fout geschreven zaken
Agave Americano: Agave americana
Cana: Caña
Maar de hebben de tilde wel, want ze schrijven Areñas voor Arenas
Okugozu: Ökügözü (ik kan er ook niks aan doen)
Vinho is niet Spaans maar Portugees
Chica: chicha
Sjaoshing: Shaohsing
Gewürztraminer: Gewurztraminer
Callissay: Calisay
Alsme-Becker: Alesme-Becker
Minorca: Menorca
Estremadoro: Estremadura
Navarre: Navarra
Jalasco: Jalisco
Zamara: Zamora
Tsjefoo: Chefoo (toevallig kocht ik het net; zie verderop)
Medino de Rio Seco: Medina de Rio Seco
Val de Peñas: Valdepeñas
Château Pétrus: Pétrus
Het lijkt hetzelfde maar is dat zeker niet
Die linkse is veel sauziger en veel heter ("Gekruid")
Veel foute informatie
Aragon (Aragón) is geen provincie
Bagaceira is niet Spaans maar Portugees
Setubal ligt niet aan de Taag
Chefoo is geen rode maar witte wijn
Enzovoorts enzovoorts
En Cotstières de Nîmes staat er niet in...
Iets wat wonderbaarlijk genoeg klopt nu
Vinho verde is inderdaad meestal rood (in Portugal buiten toeristenbereik)
En mijn vriend Charles Graaf van Guigné staat er in
(Zijn vriendin, aangeschoten "Charles! Beken het! Je hebt een maitresse!" -"Maar schat, hoe kan ik nou een maitresse hebben... Ik ben niet eens getrouwd...")
Gedroogde banaanschijfjes (geen chips!)
Smaakt totaal anders dan (hele) gedroogde banaan
De Wijnen uit Italië
1980
Ik heb er totaal niks over op te merken...
Nou ja, dat de auteur Würmli heet, wormpje...
Een baron in koffie
Haagse Hopjes 1792 - 1992
De geschiedenis van het Haagse Hopje dus
Erg interessant
Een paar slordigheden
Er wordt uitgelegd wie Th. van Haaren was, terwijl die 10 bladzijden eerder al is geïntroduceerd, dat soort dingen
En er staat niet in dat je erg lekkere Indonesische hopjes hebt, die zelfs AH verkoopt
Ik ga ze self eens maken
"5 ons suiker, een achtste maatje room, 10 lood koffie en 2 lood boter"
Ik ben toch al aan het experimenteren met karamellen maken
(In Het verdriet van België worden karamellen gemaakt, met azijn erdoor)
Bonen horen erbij
Den Blijker
Ik vertelde een tijdje geleden al dat het een boekje met Margriet- of Libelle-achtige recepten is, maar dan elk met 30 ingrediënten
Navy beans worden helemaal niet geteeld om in tomatensap ingeblikt te worden, ze worden geteeld voor het maken van Baked beans en voor Senate bean soup (en andere bonensoepen, altijd zonder tomaat)
Een kikkererwt is geen erwt
En kikker is geen verbastering van keker
Kikker komt van kicher, en keker van chiche
"Schenk de tomatensaus van de bonen af en bewaar het voor een andere keer"
Ik zou zeggen Koop dan een potje witte bonen...
Pancetta snij je nimmer nooit in dikke plakken, juist in heel dunne plakjes (en dat op heel laag vuur heel zachtjes uitbakken)
"Bak het goudbruin", sic...
En die gebakken bonen met stroop dat heet Boston baked beans
En ik ga helemaal niks uit dat boekje maken
Enorm lekker was het...
Mini madeleines
Een Frans boekje uit 2009
Het zijn dus allemaal mini Madeleines van drie bij vier centimeter, en van een theelepel deeg; mijn vorm / een normale vorm meet acht bij vijf, maar dat mag de pret niet drukken
De eerste helft van het boek hartige, de andere helft zoete Madeleines
Hartig
100 gram patisseriebloem
2 eieren
3 theelepels bakpoeder (ik zou zeggen 2, en 1 baksoda)
Kruidenzout en zwarte peper
2 eetlepels extra vergine olijfolie
20 gram gesmolten boter
2 eetlepels Parmezaan (dat gaat er altijd door...)
4 eetlepels melk
Eventueel Tabasco
Alles door mekaar, half uur rusten op koele plek
Wat een dunne mie!
Ik dacht eerst Wat raar, gele mihoen
Hartige
Met pesto, pistache, paddo's en noten, tomaat en geitenkaas, zalm en dille, garnalen, knof en gember, sesam, ham en tonijn, appel en bloedworst, rauwe ham...
Zoet
150 gram "gezeefde biologische" patisseriebloem
125 gram zachte boter
150 gram suiker (gebruik fijne kristal, zou ik zeggen)
2 grote eieren
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder (Ik zou zeggen 2/3, 1/3)
Eieren kloppen, langzaam bloem en bakpoeder erdoor werken, dan boter, dan melk, half uur rusten op koele plek
Zoete
Honing, karamel, koffie, chocolade, Baba au rhum, fruit, jam, pepermunt en chocolade (de combinaties zijn meestal erg voor de hand liggend), rozenblaadjes...
Maken?
Die met zalm, en met pure chocolade
Die Baba maakte ik al eens, en ook een keer met anijslikeur, beide erg lekker
"Verse" mayo
Staat dan ook in de koeling
Ach, niet slecht...
(Ñaast Belgisch ook Nederlands)
Sushi
Engels, 2007
Er staan die eigenlijk Koreaanse sushi voorop (maki), die dingen in nori waarvan iedereen hier denkt dat ze typisch Japans zijn, maar voor € 2,- liet ik het niet liggen
Kampyo, gedroogde pompoen
Ken ik niet
Chirashi sushi
Gespreide sushi
Een kleine salade zeg maar...
Een Sushi press, dat ken ik ook niet
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zoek op Youtube (Google ligt plat dus ik kan gen link vinden)
Valt tegen
Niet lekker fris en dat verwacht je toch
Maken?
Er staan ook andere Japanse recepten in, onder andere Gyoza
Vroeger heb ik dat veel gemaakt, maar dat was mijn eigen interpretatie
Gekookt lasagnevel vullen met varkensgehakt waardoor veel knof en gember
Dichtplakken, rondom aanbakken en stoven met iets soyasaus / deksel
Hier met wontonvel natuurlijk, vlees als boven maar met ook rauwe fijngesneden witte kool, mirin, sojasaus
Bakken, stoven met water
Tofu (rauw) in kleine stukjes
Olie, lente-ui en Spaanse peper...
Over de tofu
Serveren
Goed recept -lijkt me- voor sushi gember, gari
IJs van groene thee
Dat is chutney van Kedongdong
Die vriucht met die harige pit, zie hier
Lekker fris-pikant