woensdag 10 juni 2015

Mosselen (23)



Vandaag weer foto's van inkopen

Cantharellen bij AH
200 gram € 3,- dus dat valt wel mee
Eet ze vanavond


Spanje en Portugal


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster), en dan daar steeds een link naar de volgende aflevering.

(Maar zie ook even eerst de allerlaatste regel hier)


War ik met enige regelmaat maak bij vrienden is Bretonse mosselen of Galicische mosselen.
Bretonse is als hieronder, met rookspek en Calvados, ipv chorizo en brandewijn.



Spanje


Mexillóns galegos
[ja want dat is geen Spaans, dat is Galicisch; meisjieljOOnsj galEEgoesj]
Galicische mosselen

Bak in een braadpan in wat olijfolie stukjes droge chorizo aan.
Bak daarin dan grof gesnipperde ui aan, idem knoflook, blokjes knolselderij en wortel, grofgehakte peterselie en dunne ringen prei.
Kruid met grofgemalen witte peper, iets zout en laurier.
Flambeer op laag vuur met brandewijn (hoort met orujo, een soort marc, zie hier) en blus met een scheut water en flink witte wijn.
Laat geheel afkoelen.

Giet over in een kookpan, doe er de schoongemaakte en gecontroleerde mosselen bij, breng snel aan de kook met een deksel op de pan, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn.



Galbanetto Il Picante


Mejillones a la marinara
[Spaans! mÈhchieljOOnes]
Mosselen van de zeemansvrouw


Prak ansjovis (uit de pekel, of anders maar uit olie) en meng met flink witte wijn en wat witte wijnazijn,

Olijfolie, ui, knof...
Peterselie...
Laag vuur en blus na even met die wijn.

Mosselen, deksel, hoog vuur, als het kookt deksel er af en roeren of omschudden...
Peper erover malen



Mejillones con tomate
Mosselen met tomaat


Mosselen in een pan, met blokjes rauwe ham, ui, knof, peterselie en witte wijn.
Aan de kook (deksel, deksel er af...)en als de mosselen gaar zijn ze er uit scheppen.

Stukken goed rijpe tomaat erbij en peper.
Roerend inkoken.

Mosselen erin warmen.



Een honey dipper!


Portugal


Mexilhões no bafo
[mèhsjieljOO-eings noe bAAfoe]
"Adem-mosselen"


Kook de mosselen met half witte wijn half water (niet teveel vloeistof!), en wat zeezout.

Citroensap erover, wat olijfolie en cayennepeper.


Mexilhões com tomates
[tOOmaatsjis]

Heel anders dan die Spanjaard.

Bak ui en knof in olijfolie.
Stukken goed rijpe tomaat erbij en een rood pepertje en zout.

Kook de mosselen met witte wijn en redelijk wat peterselie.

Mosselen op de borden en de saus erover.



Erg lekkere notensmaak


Italiaanse mosselgerechten (cozze) heb ik niet zoveel, en dat komt omdat ze dikwijls hetzelfde zijn als met venusschelpen (vongole, en dat geldt ook voor veel Portugese gerechten). Trouwens die enkele die ik heb kwamen al ter sprake, eerder in deze serie.


En precies hetzelfde geldt voor Griekse mosselgerechten...


(Een tijdje later zat ik te denken dat dit beter kon. Dat heb ik gedaan, en ook Italië erbij. Zie hier)