zaterdag 30 mei 2015

Wat kookte ik daar (14)




Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Artemis

Zie hier

Wat zijn die zeilen vuil trouwens...

En ja, dat kan ook: koken op een boot! (Uhh, schip, ja!)

24 passagiers, zeven man personeel (uhh, toentertijd dan dus; daar is allemaal niks meer van over)
Kapitein, stuurman, matroos; hoofd bediening + assistent, chef + assistent.

Fantastische ingerichte keuken, fantastische kapitein, maar een enorm zeikwijf als hoofd bediening
Ben weggegaan om dat wijf, en daarna is de hele handel daar in mekaar gestort (ook op de -meevarende- Elizabeth, zie hier) met afzeggingen, protesten en weet ik wat

De kapitein was Captain Hook
Had zo'n haak ipv een hand
Maar hij de hoogste mast, de stuurman de middelste, de matroos de laagste, en wie was er het eerst boven? Kijk...
Heel goeie vent!
Heeft me betaald uit de scheepskas, want "ik zou het geld nog wel nagestuurd krijgen" hahahahaha!




Voorgerecht

Veel met gerookte vis

* Paling, mineola, sla, tuinkers, radijs, toast, boter...

* Heilbot en radijs, naast forel-eitjes in gekookt ei (= twee maal zout + zoutminnend)
Met geroosterd brioche

* Lauwe kipper (gevacumeerd verwarmd) met rémoulade en stokbrood




Dat at ik laatst in Leer vooraf
Gerookte haring super kwaliteit...


Hoofdgerecht

Om en om stoofvlees, vis, en dan biefstuk of zo, dat was het ritme

Chilindrón de cordero
Lams-stoofvlees, Navarra

Hak een flink stuk lamsvlees met bot in niet te kleine stukken.
Bak in olijfolie stukjes droge chorizo uit, en daarna wat ui en knoflook.
Doe het vlees erbij, braad rondom aan en laat het dan langzaam gaar worden met iets bouillon erbij, rozemarijn (liefst een tak met bloempjes) en een deksel op de pan.
Minder mals vlees kan gaar worden gemaakt door steeds als het water verkookt is weer wat toe te voegen.
Als het vlees zacht is gaat er klein gesneden rode paprika doorheen (hier in Nederland natuurlijk geen slappe kaspaprika, maar op het allerlaatst gegrilde paprika uit blik of pot erbij warmen).
Zodra de paprika warm is de boel met peper en zout op smaak brengen.

Prima gerecht voor wat ouder lam.



Gebakken aal

Niet zeggen dat het een lullig bord is, dat weet ik

En de aal was perfect...


Nagerecht

Soesjes gevuld met ijs; chocoladesaus


Eerst maar soesjesdeeg

Een kwart liter water aan de kook, met wat meer zout dan voor saus of soep; bijna een halve theelepel...

In een klap 125 gram patisserie-bloem er in, en heel hard roeren tot je een bal hebt (halverwege ga je van het vuur af)

In een kom en met een doek tegen de hitte de handel doorkneden

Een voor een vier eieren erdoor werken

Bolletjes deeg op een ingevette bakplaat, 20 minuten 225°

Bolletjes oppakken, onderkant inprikken (met zo'n doorzichtige balpen met zo'n blauw dopje, en prikken met dat dopje) en met de onderkant naar boven laten koelen

Dat blauwe dingetje er weer in, ronddraaien en alsdus uithollen

Chocoladesaus klaar hebben (met ietsje vanille er in)

Soesjes vullen met roomijs en serveren met de chocolade-saus er over...



Käsekuchen, station Leer 
Enorm lekker 
(Dat oranje, dat is eigeel...)

Uhh, dat soesjesdeeg, dat is alweer een andere manier van spul laten rijzen

* Gist
* Bakpoeder
* Belletjes in ei-beslag kloppen (cake)
* Tourneren (bladerdeeg)
* Belletjes in soesjesdeeg kloppen

Al die methodes hebben belletjes, of krijgen belletjes (bakpoeder bij contact met water), en die belletjes zetten uit als ze warm worden.
Er is geen rijzen zonde belletjes

En bedenk een ding: deeg rijst niet omdat er gist in zit of wat dan ook; deeg rijst omdat er belletjes in zitten
Gist is al lang dood voordat het brood ook maar ietsje gerezen is...


Volgende aflevering zie hier