donderdag 7 mei 2015

Aardappelen



Pommes allumettes


Pommes

want het gaat over klassieke aardappel-bereidingen.

En het wordt een serie, want die bereidingen, dat zijn er nogal wat.

Alfabetisch behandeld natuurlijk.

Voor alle "pommes..." geldt dat het eigenlijk voluit "pommes de terre..." moet zijn.

Nog wat: ik vul de afleveringen regelmatig aan, want ik loop in eerste instantie enkel door het Gastronomisch Woordenboek Frans-Nederlands (dat bracht me op het idee, want daar staat een lange lijst in), maar later komen ter aanvulling andere boeken, vooral de grote standaardwerken, aan de orde.

O, ennuhh, dit wordt natuurlijk ook een ePub...



De Pommes Anna die ik enkele dagen geleden maakte


Pommes algérienne

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Aardappelpuree, kastanjepuree, eigeel; deeg.
Een rol, schijven, paneren, bakken in smen (gezouten geklaarde boter, eventueel met kruiden).

Dikwijls geserveerd met gebakken eieren.


Pommes allemande

Gebakken aardappelen, maar dan grote dikke schijven of hele niet al te grote aardappelen. Altijd gebakken in boter en geserveerd met veel boter.

Het kan echt van alles zijn, ook grove stukken aardappel.


Pommes allumettes

Zie de eerste foto hierboven.

Ook "Pommes frites allumettes".

Pommes paille zijn nog dunner.


Pommes Alphonse

Klassiek en eigenlijk vergeten.

In de schil gekookt, eventueel gepeld, in schijven, gegratineerd met kaas.

Opgediend met beurre maître d'hôtel.


Pommes alsaciennes

Nieuwe aardappelen, gestoofd in boter, met spek of hamspek en ui.

Serveer met peterselie.

NB Rösti wordt ook zo genoemd. Galettes de pommes de terre à l'alsacienne.



Pommes anglaise



Pommes ambassadeur

Pommes Anna, gegratineerd met kaas.


Pommes anglaise

Geschilde gestoomde aardappelen.

Serveer met dille eventueel.


Pommes Anna

U zag mijn foto, en dat is duidelijk.

Ook wel Galette de pommes de terre Anna.

Tussen de lagen gesmolten boter en p/z.

Soms worden de schijfjes gebakken voordat de galette wordt gevormd.


Pommes Annette

In de praktijk is dat Pommes Anna, maar officieel moet de galette gemaakt worden van Pommes allumettes.


Pommes Arlie

Grote ongeschilde aardappel, gaar gemaakt (hoe, dat maakt weinig uit), uitgehold, gevuld met de pulp, bieslook, boter, room.

Gegratineerd met kaas.



Pommes Arlie


Zie de volgende aflevering hier