Pommes Bataille
Pommes
want het gaat over klassieke aardappelgerechten
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pommes à la basquaise
Grote gekookte aardappelen (ingekwast met gesmolten boter), gevuld met een farce van tomaat, knoflook, Espelette peper, rauwe ham en peterselie
Overgoten met wat boter in de oven
Geserveerd met een witte saus gemaakt met kalfsbouillon
Pommes Bataille
Een hoofdletter, dus dat moet een persoon zijn en geen ordinair gevecht
Als pommes rissolées (gebakken aardappelblokjes), maar gebakken in braadvet, niet in boter
Pommes bénédictine
Spiraalvormig gesneden (daar heb je machientjes voor) aardappelen, gefrituurd
Pommes Berny
Pommes Berny
Aardappelcroquetten (of balletjes dus) met truffel er in
Gepaneerd met eiwit en amandelsnippers
En gefrituurd dus
Pommes à la berrichonne
Ook wel Galette of Farci of Tourte de pommes de terre à la berrichonne
Aardappelschijven heel kort gebakken in spekvet, gekookt in bouillon met uien
Gestapeld tot een taart en in de oven gebakken; stapel zo dat er luchtkamers in zitten, en het souffleert
Vroeger ook wel als schijven zonder meer geserveerd, met peterselie, en dan is het dus geen galette of...
Pommes au beurre
Zie Pommes de terre château
Pommes Biarritz
Aardappelpuree met stukjes gekookte ham er in en Espelette peper en peterselie
Pommes à la berrichonne
Pommes Bignon
Doosjes gesneden uit grote gekookte aardappelen
Gevuld met worstvlees
Gegratineerd met broodkruim
Geserveerd met Sauce madère
Doet u mij dat maar ober...
Pommes bohémienne
Als hierboven maar geen doosjes maar gewoon gevulde aardappelen
Worstvlees met gekookt of gebraden vlees erdoor
Stevig kruiden, die bohémienne!
Pommes bonne-femme
Als Pommes château (krieltjes in boter), maar nog kleiner
Pommes à la bordelaise
Als Pommes Parmentier (blokjes in boter), maar met knof in het bakvet uitgebakken
Pommes à la bordelaise
Pommes bouillis
Gekookte aardappelen dus, maar wel in de schil gekookt, of liever nog: in de schil gestoomd
Pommes boulangère
Schijven aardappel wat bakken met uien, en gaarstoven met bouillon
Daarna in de oven
Pommes bretonne
Grote dobbelstenen, gekookt in bouillon met ui, tomaat en knof
Pommes en brioche
Aardappelpuree als voor Pommes duchesse (die torentjes uit de oven), gevormd als een brioche en gebakken in de oven
Pommes brunes
Gekookte aardappelblokjes, gebakken in Beurre noisette
Pommes boulangère
Pommes Bussy
Als Pommes Lorette (Pommes dauphine (mengsel soesjesdeeg en aardappelpuree) met geraspte kaas), maar met truffels en peterselie
Pommes Byron
Aardappelpuree, goed gekruid, met boter kaas en room erdoor, gebakken in de oven of in een pan als een koek
Pommes sous la cendre
Met de schil in houtskool gegaard
Goed wassen en opdienen met boterjus
Pommes Cendrillon
Gefrituurde uitgeholde gepaneerde aardappelen, daarna gevuld met aardappelpuree met room erdoor
Pommes Chambéry
Pommes à ls savoyarde (à la dauphinoise (door melk gehaald en gegratineerd met kaas) maar dan door bouillon gehaald)
Pommes Byron
Volgende aflevering zie hier
Culturele toegift hier