woensdag 1 april 2015

Culinair-kritisch




De culinaire pers, producten, links...


Foodtube


Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)

Als je met die website wat wilt doen, dan moet je linksboven op die streepjes klikken. Het is maar dat u het weet.
Design is belangrijker dan bruikbaarheid, dat wist u toch al? (Ik kreeg ooit van die kunstmalloot Gerrit Willems een uitnodiging voor een tentoonstelling, en die -doorzichtige- uitnodiging kon je alleen lezen als je er een vel papier achter hield en er zo mee voor een spiegel ging staan...)


Yvette van Onder

Godsammekrake...

Zie hier

Die gaat deeg maken met een menghaak! Dat kán helemaal niet, dus die hele film is nep!
Zie de volgende foto, de culinaire doos...

Zie zo'n apparaat hier
Die drie dingen rechtsonder, dat is met de klok mee een garde, een deeghaak of kneedhaak, en een menghaak
En dat mens gebruikt een menghaak... Dat is voor vloeistoffen... Mengen!
Probeer je nou eens voor te stellen dat je met die menghaak deeg wilt maken...

"Kookboekenschrijfster, restauranthoudster en culinair journalist", zo laat de culinaire knetterscheet zich elke week in de Volkskrant noemen...

Godgodgod wat een volk...




Zie Foodlog ook hier (Holtkamp!)


Twee van hun video's op NRC


Tomme en Tome zie hier


Paturain zie hier

Die Crozets, dat is boekweit, dat weet die culinaire smurf natuurlijk niet




Gedroogde courget-vellen, -buitenkanten...
Voor dolmas
Zie de volgende foto


Koken


Dolmas

Ik noemde eerder al die gedroogde paprika'tjes en aubergine-uiteinden, om dolmas mee te maken.
Zie ze hier

Hierboven gedroogde en uitgeholde coutget-uiteinden
Hieronder de dolmas ervan

Met die paprika'tjes ging alles prima (een nacht weken, beginnen met kokend water, maar die aubergine en courget bleven wat taai
Daar moet ik nog eens achteraan


Gemberstroop

Ik had stroop van konfijten over, wat water erbij, en flink gemberwortel er in.

Konfijten, alhoewel het om de stroop gaat, niet om de (oneetbare) gember (die gemberbolletjes komen van die verse wittig-roze spruiten die je soms boven op een gemberwortel ziet)

Maar goed, die stroop is dus hemels lekker...



Spul weken, pilav maken, vullen, stomen


Links


Vers van de boer en geen gelul over vegetarisch zie hier

Wel natuurlijk weer lokaal en milieu en zo

Nog zoiets zie hier


Friet in Italië

Zie hier
Inclusief .nl adres!


The Mustard Company

Zie hier


Reypenaar

Receptenpagina zie hier


Sjiek eten?

Zie hier



Iemand zei dat een Bossche Bol slagroom + chocolade is
Geen soes dus
Ik zou zeggen Zie hierboven en wat is dat bruine anders dan?


Producten


Gnocchi Jumbo 10 keer beter dan AH
Structuur, smaak...


Heb Tête de Moine op mijn favoriete kazen-lijstje gezet

Het lijstje was
Verse geitenkaas met p/z
Fleur de Maquis
Belegen Çiftlik
Remeker
Shropshire en
Maroilles

Wordt
Verse geitenkaas met p/z
Fleur de Maquis
Belegen Çiftlik
Tête de Moine
Shropshire en
Maroilles


AH

Spaanse Serrano Salami
Wat is dat nou weer voor gelul...
"Belgische Ardenner Chorizo"...
("Authentieke worst" maar wel in een plastic vel...)

Kreeg ergens AH babi pangang
Nooit never heb ik smeriger pasta geproefd
Kleffe modderige prut (lag niet aan opwarmen!)

Hummus met gedroogde tomaat
Lekker!


Tros-pepers

Zie hieronder
Niet heel erg scherp natuurlijk, je ziet dat het jalapeño verwant is (botte punt)
Redelijk lekker

Westland Peppers (zie hier) schrijft me
"Die tros-pepers hebben we al eerder geprobeerd, dat is verrekte moeilijk te telen aangezien het soorten zijn voor buiten, die niet langer worden dan 80 cm en eigenlijk ook niet doorgroeien. Omdat ze hun vruchten in trossen geven en eigenlijk een soort ''dood'' groeien zo.
Staat veel in Zuid-Italië, kan je daar als bosje in de winkel kopen. Je ziet het ook wel is in Oostenrijkse winkels."


Olijven-pasta

Die Turkse groene smaakt heerlijk bij gekookt ei, en de zwarte heerlijk bij gebakken ei


Thee

Kocht betere Earl Grey bij Lévelt
€ 5,- 100 gram, kocht 200 en dan hoor je "10 Euro meneer"
Maar ja, zakjes van Lipton kosten € 4,- de 100 gram...



Trospepers


Planning


Insectenburger (Buffalo wormen; Jumbo), shirataki (zie hier), sugar snaps
Omschreef het al

Roerei, teff pannenkoek (heerlijk, met ei en melk), kastanje-champignons

Braadharing (Duits blik), Pommes duchesse, pikante ui
Moet nog komen; had steeds geen aardappelen

Alta Badia, spaghetti, gegrilde paprika (!)

Dolmas gehakt, amaranth, aubergine in tomatensaus
Moet nog komen
Dolmas betekent gevuld, dus kip met rijst erin is kip dolmas; gehakt dolmas is een gehakt-torentje met pilav erin
Amaranth zie hier



Kip Cola
Zie ook de volgende foto

Boerenkoolstamp met suçuk
Besprak ik laatst

Gerookte tofu, "brown" mihoen, bamboe
Idem

Fonduta, mais-gnocchi, waterkers
Dit komt nog; het is allemaal wat door mekaar gelopen
Fonduta: fondue met Fontima en room

Kamper steur, geroosterd brood, soepgroenten (door de saus)
Vanavond...

Verse tonijn, tagliatelle, roodlof uit de oven




Dried tofu, rijstflapjes en tinda
Morgen (in deze week zit ik nu)
Tinda zie hier

Gebakken gnocchi, Parmezaan, tomatensaus
Zie gisteren

Zalm, Semmelknödel, bimi
Zie gisteren
Bimi zie hier

Omelet, lima-bonen, paprika
Zie gisteren

Kalfsnier, aardappelpuree, asperges
En meteen nierbroodjes maken...




De pers


Trouw

Henja Schneider
"In 'Het Allerlekkerste Comfortfood', het nieuwste kookboek van Janneke Vreugdenhil (schrijfster van het gelauwerde I [hartje] Groenten)..."

Vreugdeloos zelf vorige week:
"Misschien mag er wel weer wat af, om met collega Joep Habets te spreken. (U volgt hem toch wel, op zijn blog http://ermagwelweerwataf.blogspot.nl?)"

Ken ik ff erges kotse hier

En dan dat na-pennen...
Vreugdepeen 17 maart over koffiekoekjes: kokosbloemsuiker
Volkskrant, die Van Onderen drie dagen eerder: kokosbloemsuiker


NRC

Broekbaard

Hoewel iedere zichzelf respecterende kok tegenwoordig minimaal een gerecht met ponzu serveert (een mix van sojasaus en yuzusap, sap van een Japanse citrusvrucht)

Ponzu is de ordinaire variant, voor culinaire minkukels; wij gebruiken aji pon, met sap van citroen, mandarijn en sinaasappel

Die Braakbaard schijnt trouwens door NRC gekozen te zijn omdat ie de goedkoopste offerte indiende...




NRC 2

25/2, Hreesi
Tajine, tarwe en lam, Libanon

Lijkt op Duits spul met spelt

En Afghaans idem (Halim)


NRC 3

Vreugdekool

"Flageoletten"
Flageolets, ja

"Canellini zijn bij[in, ja] delicatessenzaken te koop"
Bonduelle, elke super

"Gli amici sono come i fagioli, parlano di dietro"
Dat heet Les fèves sont des hypocrites parce qu'ils parlent derrière ton dos


Bouillon

Eet mee met Bouillon!
Op woensdag 11 maart organiseert bouillon! magazine een eerste gezamenlijke diner bij Restaurant Staal in Haarlem.
Eigenaren Sabien Bosman en Jeroen Kans hebben - in samenwerking met H.de Vries Boeken - de EAT&READ formule ontwikkeld: Lezen over alles wat met eten te maken heeft en tegelijk genieten van een Bourgondische en biologische maaltijd in een prachtig 17e eeuws pand.
Vooraf en tussen de gangen door vertellen hoofdredacteur Will Jansen en gastauteur Jacques Hermus over het maken van reportages bij drie sterren restaurants (Will) en over het leven van een restaurantrecensent (Jacques).

Het leven van een restaurantrecensent, gristemeklote...
Een uit de klei getrokken boer die elke week ergens in Groningen zich gaat volproppen...



Kruidenboer in Istanbul


Volkskrant


Paleo-dieet

Noten moet je weken
En hoe deden ze dat dan toendertijd?

En het Paleoliticum dat is de Oude Steentijd, niet de Steentijd


Chinezen in Chengdu

"Pittig scherp, gloeiend scherp, verdovend scherp"
De klok horen luiden...
Lees mijn verhaal over het effect van Szechuanpeper-olie, dát is de essentie
Zie hier

En Sneeuwperen dat heet hier Nashi peer en die liggen op elke markt (en daar gaat die Truus voor naar de binnenlanden van Azië...)

"aromatische chili-olie": zie de link hierboven, en dat is dus heel wat anders dan die Szechuanpeper-olie (en beide gewoon hier bij de betere toko hoor)

"doufu-pi, flinterdunne [klets] velletjes gemaakt van soja"
Gewoon bij de betere toko; bean curd sticks
Zie hier

"abalone (een zeevrucht)"
Kan je gewoon aan de Franse westkust ook vinden hoor

"truffels uit de bergstreek Panzhihua"
Tuber indicum, niks waard

En het is geen Mala olie, het is Mala saus


Witteman heeft iets gelezen

Eindelijk ff geen gelul dus

Over die verkiezing van Milner als lekkerste Nederlandse kaas

Ja, God wat een nep, zo'n verkiezing...



Velouté met bimi


Wat had ik nog verder?


Ik heb wel eens een woord verzonnen
Ging kijken of ze scoorden

* Woestijnjurk prima
* Opleukpizza niet best, maar ik hoor het in Groningen wel gebruikt worden
* Kwetternicht daar kan je niet op zoeken vanwege contaminatie met kwetter nicht, Duits


Studenten op de markt bij de groentenkraam

"Een kilo roosjes graag"


Fields
Ik kook met wijn, soms doe ik het er zelfs bij


Ik schreef ergens over Cajun en Creole, maar ik weet niet meer waar

Had willen specificeren
Cajun > jambalaya, en varkensvet
Creole > gumbo, en room en boter
Beide groene peper, uien, bleekselderij, en filé poeder (zie hier)
Eigenlijk hetzelfde effect als die filé, dat slijmerig dikke, als (Afrikaans) Ogbono (zie hier)




O ja! De PPD! Zie hier!