vrijdag 6 maart 2015

Wat kookte ik daar (10)



Motorschip Christina
Vaart met groepen door Nederland
(Schoolkinderen uit Duitsland en Denemarken, leerling-loodgieters uit Zwitserland, volwassen nazaten van naar Canada geëmigreerde Nederlanders, fietsvakanties met Italianen...)

Website zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

De helft van het jaar is het schip botel, vlak bij het Centraal Station in Amsterdam, zie hier



MS Christina

(Eerste aflevering in deze serie zie hier)


Een totaal anders soort koken, maar wel enorm leuk koken

Heel simpel voor die Deentjes en Duitsertjes (en als ze overdag in Amsterdam zijn geweest dan zijn ze 100% zeker bij McDonald's geweest en kan je ruim meer dan de helft van je schnitzels in de vriezer stoppen), heel uitgebreid voor die Canadezen en fietsvakanties.

Kindertjes moeten indekken, uithalen en afwassen, Canadezen en zo niet, maar doen dat wel altijd.


Bloemkoolsoep met bier

Dat maakte ik dikwijls voor die Canadezen etc., maar ook (zonder protest, vreemd genoeg) voor die Deentjes en die Duitsertjes.
Dat "bier" vertelde ik er niet bij, bij die kinderen; alcohol zat er toch niet in, na een half uurtje koken

Bak in wat boter of zonnebloemolie rookspekjes aan.
Wat later + stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier.
Laat aan de kook komen, sudder een klein half uurtje door, en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel bouillonblokjes).



Een Karavanserai in Cappadocië


Kip kerrie rijst ananas banaan sla

Dat kon nooit missen
Bij geen enkel soort groep

Schijven ananas uit blik uitlekken, vocht bewaren
Schijven in ketjap manis leggen en regelmatig draaien (eigenlijk moet in die marinade ook lombok, gembersiroop, limoensap, knof en ui)

Kipfilets zonder vel rondom aanbraden in half boter half pinda-olie
Uit de pan

Ui, knof, wat gemberwortel, ietsje rode lombok zonder pitjes...
Kippenbouillon, wat van het leksap van de ananas, wat van de marinade van de ananas, wat kokosmelk of -boter...
Proef op p/z, en stoof er de kip in gaar.
Vuur uit en laat de kip er in.

Rijst koken, banaan bakken, sla snijden, kip opwarmen...
Boter, bloem (beide flink)...
Niet pikante kerrie...
Wat stoofvocht kip...
Daarmee stoofvocht kip binden...




Broodpudding met bier

Ook dat aten ze altijd allemaal helemaal op, van Deentjes tot Canadezen
En weer is de alcohol natuurlijk weg na het bakken

Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid melk en bier

Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa
Roer er rozijnen door of stukjes vijg (bakkergroothandel)

Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel

Stort op een ingevette bakplaat
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden


Volgende aflevering zie hier




We hadden een keer een jong matroosje
Moest ie boodschappen gaan doen in Harderwijk
Onder andere navulzeep

Komt ie terug, dat ze nergens navelzeep hadden