woensdag 4 maart 2015

Turkije (8 en echt de laatste nu)



Ik vertelde al dat ik van die gedroogde paprika'tjes voor dolmas kocht
Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)

En die eten ze meestal samen met aubergine-dolmas
Van -ook- gedroogde aubergine, maar die vergat ik te kopen

Maar gisteren bij de Beter Turk: zie hierboven!


Werumeus Buning


Die vergat ik qua Turkije nog, want die schreef in Buitenlandse Gerechten voor Fijnproevers een groot hoofdstuk, het langste in het boekje, over Turkije


(Eerste aflevering Turkije zie hier)


Dana kizartmasi

Kalfsbiefstuk met yoghurt

Uhh, die yoghurt hier, dat wordt natuurlijk Bulgaarse, dat moge duidelijk zijn

Ghee, ui, knof...
Champignons...

De briefstuk in reepjes, door de bloem en opbakken in ghee in een andere pan

Uit de pan, wat bloem in de pan (eventueel wat extra ghee), room...
Opgeklopte yoghurt er langzaam en roerend bij tot het een gebonden saus is

Ui etc erdoor, vlees idem.



En kijk, dat had die Betere Turk dus ook
Ook voor dolmas
Wat is dat?? Tsja...
Courget...


Yoğurtlu Brüksel lahanası

Spruitjes (Brussel!) met yoghurt

Daar las ik wel meer over

Spruitjes op de gewone manier klaarmaken
In Bruning's tijd moesten die nog ingekruisd in water gelegd worden om de spinnetjes er uit te krijgen

Kook in gezouten water, giet af, spoel koud, laat uitlekken

In beboterde ovenschotel
Tomatenstukjes zonder vocht of prut er over, en bieslook
P/z nootmuskaat
Geklopte yoghurt, geraspte kaas (Feta zou ik zeggen)                                                                    
Oven



Zonder suiker niet te vinden in Turkije
Wel gevonden hier
Geen puree, geen sap, maar siroop
Schijnt erg lekker in vinaigrette te zijn


Balik kebabi

Vis-kebab

Erg veel visrestaurants in Turkije trouwens
Ook goedkope vis-fastfood tenten (forel, zeebaars...)

Tong, heilbot, tarbot...

Spitjes met ui, laurier (vers dan natuurlijk), citroen zonder schil
(citroen > laurier > ui > vis > citroen...)

Je eet enkel de vis, met wat citroensap eventueel, en wat pul biber, chili-vlokken op zijn Turks



Pastirma, pastrami
Dit hierboven bracht ik mee uit Turkije
Erg lekker, heel erg lekker
Een onvergelijkbare smaak


Imam baildi

De imam valt flauw
Heel beroemd
Valt flauw omdat het zo lekker is...

Haal halve aubergines uit, snij het vlees in plakken, en bak die in olijfolie.
Dat uithalen is niet makkelijk, de schil moet heel blijven; het beste kan je de halve aubergines kruislings insnijden, op het snijvlak bakken, vlees eruit
(Hier ga je juist niet de aubergine met zout bestrooien, laten liggen en afspoelen / uitknijpen, omdat op die manier de aubergine zich volzuigt met olie; dat doe je voor stoofwerk zo)

Bak tomaat, ui, knof, rozijnen, peterselie, tijm
Bak de aubergine mee
Vul de schillen

Ovenschotel, oven, koel
Munt erover



Mooie groene pistache


Eieren


Voor de Pasha

Ghee, ui..

Van het vuur, eieren erover breken, kaas over raspen
Oven

Yoghurt roerend warmen met geperste knof, niet aan de kook laten komen
Over de eieren


Gevuld

Eieren koken, pellen

Topje er af en het geel eruit lepelen

Fijnmaken, yoghurt, sherry (ik zou niet weten met wat voor Turkse wijn dat zou moeten), olijfolie, p/z, mosterd

Vul de eieren

Serveer met spinazie en met yoghurtsaus



Pikante Suçuk met veel knof
In Turkije bij het ontbijt, met gebakken ei

Ik ga het eens lekker bij gebakken aardappelen eten...
Of met tuinbonen...


Yoghurt-saus


Nummer 1

Maak een saus, op laag vuur, van 1 1/2 eetlepel bloem, ietsje suiker en zout, wat mosterdpoeder, een kleine 200 cc water, een eetlepel dragon-azijn
Laat eventjes pruttelen
Werk er 2 eierdooiers (rauw dus) door, en als mayo makend langzaam 100 cc olijfolie
Koel

60 gram yoghurt en bieslook erdoor, klop een halve minuut


Nummer 2

Rasp komkommer, zout, laat een half uur staan in een vergiet

Klop yoghurt met water en geperste knof
Komkommer afgieten (eventueel uitknijpen) en erdoor
Olie en azijn, roerend

Bij vlees



Dit is die enorm lekkere Urfa biber
Bijna zwarte chilivlokken uit Urfa
(Koerdistan, maar dat mag je niet zeggen)
Overdag in de zon
's Nachts goed ingepakt, zodat sappen van de nattere delen van de pepers naar de drogere vloeien



Bief Abdullah

Ghee, ui, knof...
Koel

Rundergehakt, de ui en de knof, p/z...
Balletjes, iets plat

Paneer, en bruin in ghee

Plus champignons en chilivlokken...
Plus yoghurt...



Enorm lekkere dadels
Beetje droog, beetje stevig velletje, maar lekker, ach-ach-ach...
Voor in de tajine, met stoofkip en kweepeer...

Alles vandaag van de Betere Turk, behalve die Urfa en die Pastirma

Dit was "de laatste"
Jaja...
Zie hier...