De Blauwe moskee, Istanbul
Eigenlijk de Sultan Ahmed moskee
Begin 17e eeuw
Begin 17e eeuw
Van binnen blauw (zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
Ontbijt
(Eerste aflevering zie hier)
De basis
Thee, witbrood (alle hotels hadden prima bruinbrood, sneden, mooi vloergebakken spul en je kon het ook roosteren altijd; verder sla ik de typisch West-Europese zaken die we erbij kregen over), zwarte en groene olijven...
Thee, want het woord voor ontbijt, kahvalti, betekent vóór de koffie, oftewel letterlijk spul wat ónder de koffie zit (in je maag)
Tomaten, sla, komkommer, waterkers, veel soorten mooie sla...
Boter (uitstekende boter, ietsje sterk smakend maar prima sterk smakend), jam, honing...
Kaas
Altijd "verse" kaas, witte kaas, ook met kruiden erdoor
Feta-achtige kazen zijn het
Ook oudere kaas, maar nog steeds witte kazen; nou ja ook gelige maar ik denk dat daar annatto door zit
Kaşar peyniri
Apart spul: "gedroogde yoghurt"
Witte plakjes, maar als je er aan pulkt blijken het allemaal vezeltjes
Vrij zuur
En ook kaymak, een soort zure room
De Nieuwe (Yeni) moskee, Istanbul
Eind 17e eeuw
(Als je de andere kant op kijkt dan zie je het volgende plaatje)
(Als je de andere kant op kijkt dan zie je het volgende plaatje)
Vlees
Veel soorten kip-producten
Filet-sneetjes, kippenworsten...
Ook kippenworsten die er uit zien als onze boterhamworst, en niet erg lekker
Rundvleesworst in plakjes, heel fijne structuur, ziet er uit als die boterhamkippenworst hierboven maar smaakt uitstekend meestal
Soms lekker pikant
Eieren
Gebakken, gekookt (in de hotels meestal gekookt, maar er was dan dikwijls zo'n desk waar je roerei en gebakken ei kon laten maken)
Het lekkerste vond ik gebakken eieren met gebakken suçuk, die "Turkse worst"
Maar gebruik dan wel rund, met veel knof en pikant.
Er zit ook komijn in en sumak.
De linkse is de Suleymaniye moskee, de rechtse weet ik niet
De grootste moskee, en midden 16e eeuw
Suleyman wilde een grotere moskee dan de Hagia Sophia omdat hij zich als opvolger van Salomo beschouwde (Tempelberg)
Links in de hoek (die je niet ziet) de ingang van de Egyptische of Kruidenbazaar
Nog iets naar links, dan zie je het vorige plaatje
Nog iets naar links, dan zie je het vorige plaatje
Rijst, bonen, pasta
Dat hoort er ook altijd bij, en normaliter een van deze drie
Meestal pikant, behalve de pasta-tomatensaus, maar daar staat dan weer wat tomatenpuree naast waar van die Turkse sambal doorheen is gewerkt
Risotto-achtige rijst, uhh, pilav dan dus
Refried-beans achtige bonen
Spaghetti met tomatensaus. Altijd is het dat, alhoewel ze veel soorten pasta hebben; ik kocht er Boncuk (kralen), Ditalini (vingertjes) in Italië
Barbunya
Kievitsbonen of witte bonen
Olijfolie, ui, knof...
Niet al te gaar gekookte bonen, blokjes wortel, stukjes tomaat, tomatenpuree, p/z en pul biber (fijngemalen gedroogde rode peper)...
Stoof, en werk er nog peterselie door
Ik mag dat wel, dat soort spul als ontbijt
Hagia Sophia
(Je hebt ook een Hagia Irene, daar stond ik per ongeluk in)
(Je hebt ook een Hagia Irene, daar stond ik per ongeluk in)
Oorspronkelijk de kathedraal van Constantinopel
Midden 6e eeuw
Pilav voor het ontbijt
Sade pilav, witte rijst
Boter(!), pijnboompitten of amandelen...
De rijst...
Kippenbouillon...
Je kan mét de rijst ook die Boncuk toevoegen (zie hier), of Vogeltong (şehriye) maar dat vind ik raar want dat ziet er net uit zoals rijst, zie hier
Of kekers of zo
In Italië heb je dat ook allemaal, rijst met pasta en rijst met bonen
In Turkije veel kekers erbij, net als in Italië
Meestal gaat er tomaat door de rijst
Daarnaast kan er aubergine door, of vlees of lever...
Kaneel, tijm, komijn, zwarte peper, pul biber...
De grote moskee in Ankara heb ik gemist (zie hier)
Die in Ürgüp idem (soms ken je ff geen moskees meer zien in dat land, maar zie die van Ürgüp hier)
Hierboven een simpele volksmoskee in Konya
Ontbijt-pasta
Ik zei al dat ze dat om een of andere reden in Turkije in de hotels simpel houden, kale spaghetti met simpele tomatensaus en een bakje sambal-spul ernaast, maar dat komt omdat ik in Centraal- en Zuid-Cappadocië zat.
Noord-West, Noord en Oost is dat niet zo.
Olijfolie, ui...
Lamsgehakt (grof gemalen of gehakt)...
Zout en knof...
Ontvet eventueel, en voeg pul biber toe...
Tomaat, bouillon...
Proef op zout (de pasta moet er nog bij!)...
Pasta erbij. Dus. Spaghetti of Linguine.
Pasta uit de pan liften, op borden, er yoghurt doorwerken, saus erover...
Ik zou ook laurier en groene kruiden gebruiken (rozemarijn?)
Het Mevlana klooster (Konya)
Daar kom ik op terug, want een van de toppers van de reis
Zie vast hier
Verder
Pastirma!
Heerlijk! Maar ja, dat kregen we nergens want dat is niet goedkoop.
Zit in de hoek van Bündnerfleisch, Cecina en Bresaola
Gedroogd rundvlees...
Bulgaars, joods...
Börek
Bladerdeeg-flappen met kaas, gehakt, groenten...
Simit
Daar struikel je op straat ook over
Zie hier
Poğaça
Net als die Simit vergat ik dat bij het brood.
Poğaça is echt 100% ontbijt, simit wat meer "tussendoor"
Zie hier
Zoetig en niet lekker
En niet te vergeten:
Soep
Dat was vroeger dikwijls het enige onderdeel van het ontbijt, en ik ga er verder niet op in want dat kan werkelijk van alles zijn
De Mevlana moskee
Ik vergat nog een typisch ontbijt-ding:
Meenemen
Pardon, menemen
Zie hier
Volgende aflevering zie
hier