vrijdag 20 februari 2015

Landen: Duitsland




Deutschland


Ik zat een dikke week in het binnenland van Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed kende, Vandaag de laatste dag, en die keuken ken ik nu.

Elke dag hier een vóór mijn vertrek gemaakt en automatisch gepost verhaaltje.
Steeds een ander land, een land waarvan ik de keuken waardeer. Steeds een drie gangen keuzemenu zoals dat heet (vego, vis, vlees), en wat ik zou maken als een hommage aan dat land.
Eén voor-, één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam met het woord "recipe" erbij; zo krijg je veel Engelse recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je wordt gevraagd of je toch niet receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt. Of je laat het weg en je krijgt recepten in het Duits. (Vermijd chefkoch.de!)
Voor de andere afleveringen klik je in het archief links.


Voorgerechten

Käsesuppe
Zie het recept

Obers-Heringe
Haringsalade
Met aardappel, augurken en roomsaus

Hähnchensülze
Kip in wijn-bouillon aspic
Je vindt recepten met yoghurtsaus, met flink peterselie, met gebakken aardappelen...


Kaassoep

Bak rundergehakt aan in wat olie en roer het rul.
P/z, en ook in heel dunne reepjes of ringetjes gesneden ui erbij. Idem knof. Ff aanbraden.
Flink groentebouillon erbij en een scheut witte wijn (Duits of Elzas), en het aanbaksel losroeren.
Kaas in de soep raspen; denk aan Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller. Denk aan combinaties zoals voor kaasfondu.
De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat soep (zonder stukjes kaas erin) aan met maïzena en bind daarmee de soep. Eventueel net als bij kaasfondu met wat Kirsch of zo. Bind niet té dik natuurlijk.
Proef weer op p/z en eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat.
Serveer met heel mooi boerenbrood.
In de soep kan je ook champignons verwerken, en in Duitsland doen ze er ook wel aardappelen in.



Hähnchensülze
Dat ziet er wat aardiger uit dan kaassoep...


Hoofdgerechten

Eier in Linsen-Senfsauce
Eieren met linzen
Met wortel, selderij en prei
Mosterdsaus met yoghurt

Heilbutt mit Möhren
Zie het recept

Gefüllte Tauben
Gevulde duiven dus
Kan ook met kwartel of kuiken
Gevuld iha met gehakt, waardoor amandelen of rauwe ham of paprika of lever...


Heilbot met wortel

Kan ook met andere witte vis, als die maar stevig is. Koolvis...

In olie wat sjalot aanbakken en tot frietjes gesneden wortel (of Parijse worteltjes of jonge hele worteltjes). Eventueel neemt u wortel en tuinbonen.
Zout en peper erbij, en visfond.
Met een deksel erop een moot heilbot erin gaarstoven in een minuut of tien.
Een maal draaien en regelmatig bedruipen.
Vis uit de pan, warm houden, crème fraiche erdoor en mosterd, inkoken of binden. Als je inkookt gaat een en ander van de mosterdsmaak verloren.
Proeven op z/p.
Serveren met de vis, en met heel fijn gehakte peterselie en met citroen.




Nagerechten

Frittierte Hollunderblüten
Zie het recept

Quittenbrot
Kweepeersnoepjes
Enorm lekker, niet makkelijk te maken

Bettelmann
Een soort Arretje's cake, maar wel uit de oven
En met fruit: meestal appel maar ook met kersen, bessen...


Gefrituurde vlierschermen

Kan met de bloemschermen, maar kan ook met de bessenschermen.
Dompel de schermen in beslag, laat wat uitlekken en frituur goudbruin in een hete frituurpan.
Leg op keukenpapier en laat uitlekken.
Bestrooi met poedersuiker.




Volgende aflevering over Duitse recepten zie hier