zondag 8 februari 2015

Catering (2)



Abondance
(Die korst en die verkleuring, dat hoort zo hoor)


Een Duits buffet


Dat was ter gelegenheid van een "Duitse" kerstmarkt eind 2013

Werd door de gemeente aangeboden aan de deelnemers, de vrijwilligers en de raadsleden


Koude kant

Toastjes met spread van blauwschimmelkaas
Dat is oorspronkelijk Oostenrijks, Gorgonzola Butter passiert

Crackers met gerookte forel en mierikswortelsaus
Erg Duits; Forelle mit Kren
Ze eten mierikswortel ook bij koude rundertong

Oberlander zuurdesembrood met Oost-Friese kaas
Die kaas, dat is met al die kleine gaatjes, een soort Tilsit

Paderborner brood met boter en Schwarzwalder Schinken



Die kleur, dat kan zo, maar ietsje geler was mooier geweest
Vermijd bleek-witte!


Soep

Kaassoep
Eigenlijk dunne kaasfondue

Groentensoep met witte vis en rookspek
Eigenlijk is dat Deens
Erg lekker
Spekjes bakken, ui en knof en groenten...
Vis er in pocheren

Oost-Friese aardappelsoep met bacon
Ik was een paar dagen in Leer geweest en daar had ik een Oost-Fries kookboek gekocht etc.



Oude Cantal


Groenten

Snijbonen met eiersaus
Heel erg Duits
De bonen in sepjes gesneden
Die saus is met vrij veel boter en citroen; koud gegeten
Je eet het ook bij artisjokken, asperges, garnalen, jakobsschelpen, gerookte zalm, gegrilde vis

Rode kool met koriander
Ook weer heel erg Duits
En niks appel, wel redelijk wat appelazijn

Worteltjes met gerookte ham
Ter plekke als "Duits" verzonnen



Caprino, geitenkaas, uit Puglia


Aardappelen

(Pasta en rijst wilden ze niet...)

Gebakken aardappelen met rookspekjes, uien en peterselie
Kan niet missen bij een Duits buffet
In Luxemburg (Speckgrompeln) zonder uien maar met tuinbonen (Gaardebounen) nationaalgerecht

Puree met peren
Himmel und Eerde heet dat (hoewel dat ook gewone hete bliksem kan zijn)

Gestoomde aardappelen
Enorm lekker met Roseval
Gesmolten boter erbij op een comfoortje...




Vis

(Voor vego's hadden we op afroep gefrituurde tofu met pindasaus of Balinese eieren in ketjap ("Pikant!") of kaassaus, alles met mie of rijst)

Zwart roggebrood met garnalen en roerei
Krabbenbrot heet dat
Ook weer Oost-Fries

Pasta met gerookte haring, prei en crème fraiche
Als dat Duits is dan vreet ik een bezem, maar niemand zei er wat van

Kabeljauw met mais en tomatensaus
Dat is in zoverre Duits dat ze het met riviervis eten



Tomme de Savoie

Vlees

Gehaktbrood met ansjovis; kappertjessaus
Dat moet eigenlijk met gehaktballetjes, Königsberger Klöpse
Schopenhauer was er gek op

Varkenshaas met gewelde pruimen
Dat is typisch iets uit de omgeving van Bentheim

Kippebouten gestoofd in droge Duitse witte wijn, met champignons
"Duits"
Bels dus...

Kalfsschnitzels met mosterd-roomsaus
Kan niet missen...
Beiers, maar ik maak het nooit met Süßsenf; met Löwensenf!



Tynjetaler
Heb ik in het buitenland altijd erg veel succes mee


Nagerechten

Appelpudding met rum-wijngelei
Erg Duits en erg lekker
In feite is het taart
Puddingtaart...

Kwarkpudding met gedroogde pruimen
Eigenlijk is dat kwarktaart
De pruimen aangemaakt als Holsteiner Pfleumenmus

Spaghetti-ijs
Hahahahahaha!
"Spaghetti" van ijs, "tomatensaus" van aardbeien, "Parmezaanse kaas" van kokos of witte chocolade
Een Duitse 60er jaren hit



Charolais
Je hebt ook heel grote, relatief breder, die ze heel oud laten worden
Doe moeten ze dan met grote krammen tegen ineenstorting behoeden