zaterdag 4 oktober 2014

Werelddierendag!



Inkopen vandaag

Lotusblad, een enorm pak is dat, formaat bank-kussen
Chinese toko
Zie de volgende foto


Het lekkerste met


Ansjovis
Ansjovis PVDD

Haal verse ansjovis uit en spoel ze schoon.
Dep droog.
Haal ze door bloem waarin wat peper en zout, en frituur ze op 160 graden.
Frituur er enkele tegelijk, door ze met een tang bij de staarten als een trosje bij elkaar te houden.


Biefstuk
Biefstuk Wakker Dier

Bak biefstukken aan beide kanten kort aan, in een zo heet mogelijke hoge gietijzeren steelpan, met wat druivenpitolie.
Haal uit de pan, pers er wat citroensap over en serveer direct.



Kokend water over stukken gieten
Daarin laten liggen met iets er op zodat ze niet gaan bovendrijven
Je kan er iets in inpakken en dan stomen
Je kan er ook stukjes uit knippen om die in de stoommandjes te leggen
Geeft een lekkere smaak af, beetje thee-smaak


Bloedworst
Bloedworstsaus Maarten 't Hart

Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knoflook.
Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe.
Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe.
Laat inkoken tot sausdikte.
Serveer bij entrecôte met aubergines


Duif
Duif Mahatma Ghandi

Maak rode kool-stamppot.
Bak ondertussen borstfilets van duif, met het vel er nog aan, snel aan beide zijden bruin in hete boter.
Doe de warme stamp in een ovenschotel, leg er de filets op, met de huid naar boven, giet de bakboter over de filets en de stamp, en gratineer de schotel in een zo heet mogelijke oven.




Gans
Gans Vier Oktober

Vul een gans met appel-stukjes, waardoorheen p/z en vers bijvoetblad.
Prik het ganzevel goed in.
Braad de gans in de oven, boven een lekbak waarin aardappelen.
Bedruip de gans regelmatig en schep de aardappelen dan om.


Eend
Eend Marianne Thieme

Braad in een hoge aardewerken pot een tamme eend rondom aan in boter, met blokjes rauwe ham (niet gerookt), ui en ietsje kruidnagel.
Blus met Madeira (zegt het recept maar ik gebruik altijd Malaga in dit soort gevallen), doe er champignons bij en plak de deksel met een bloem-watermengsel op de pot.
Laat een uur of anderhalf garen in de oven op ongeveer 170 graden.
Steek het deksel los met een stevig mes, haal de eend uit de pot en houd warm.
Ontvet de inhoud van de pan, doe er truffelstukjes bij, wat bouillon en ietsje tomatenpuree.
Kook in en serveer met de eend.



Voor de vulling van Mooncake, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die vulling is een pasta, met reuzel, eende-ei dooier en suiker


Eland
Eland-neus Volkert van der G

Brand boven een vuurtje de haren van de neus en schraap schoon met een scherp mes.
Was goed in warm water, spoel af en droog.
Kook een uur of drie in licht gezouten water met kruiden naar smaak (peper, groene kruiden, foelie, kruidnagel...).
Snijd in stukjes; serveer warm of koud.


Escargots
Vegetarische escargots

Blend knoflook, peterselie, sjalot en broodkruim tot een pasta; maak smeuïg met iets gesmolten boter of olijfolie.
Steek gekookte escargots aan sateh-stokjes en wrijf ze in met het mengsel.
Bak in een koekenpan, steeds draaiend, in olijfolie en op niet te hoog vuur.



Danmyeon
Koraanse mihoen van meel van zoete aardappelen

Fazant
Fazant Esther Ouwehand (rijmt!)

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.
Splijt het dier aan de buikzijde open en druk plat.
Wrijf de velkant in met een mengsel van olijfolie, scherpe mosterd en cayennepeper.
Zet de oven uit en de gril aan.
Gril de vogel zo dicht mogelijk met de buitenzijde tegen de gril aan.
Gril kort na aan de andere zijde.


Foie gras
Diervriendelijk klaargemaakte foie gras

Maak toast en houd warm.
Bak de foie gras in boter, haal uit de pan en houd warm.
Giet het meeste vet uit de pan, stook de pan heet en giet er, van het vuur af, een flinke scheut Frontignac in of een dergelijk soort wijn.
Laat er op middelhoog vuur gepelde druiven in warmen, beleg de toast met de foie gras, leg er de druiven op en giet er de wijn over.



Imbriago (bezopen)
Wordt een paar dagen in most en/of schillen en zo van na het persen gelegd
Kan met verschillende soorten kaas


Forel
Forel Dierenbevrijdingsfront

Serveer filets gerookte forel op beboterde toast, met mierikswortelsaus.
Het kan natuurlijk ook met andere soorten gerookte vis, heilbot bijvoorbeeld, of paling.


Garnalen
Garnalen Intensieve Veehouderij

Kook ongepelde grijze garnalen in water met wat zout, waarin eerder steranijs en laurier getrokken heeft.
Laat afkoelen in het kookwater, giet af, pel en eet.


Geep
Geep van de Fruitariër

Geep kan worden klaargemaakt als paling (reden waarom het ook wel jodenpaling wordt genoemd), maar als ik geep kan krijgen gril ik het altijd.
Snijd in vingerlange stuken, wrijf die in met wat olie en grill ze snel rondom bruin.
Serveer met gepofte aardappelen en een saus, bijvoorbeeld dillesaus.



Gedroogde ansjovisjes

Zie 2015 hier.