Dangmyeon
Koreaanse mihoen van zoete aardappel
Ei, vlees, kaas, vis, tofu (of zo)
Vijf dagen, vijf proteïnen...
Ei, Dangmyeon, courget
Die Dangmyeon heeft totaal geen zoete aardappelsmaak, wel een lekkere smaak, en het is spul waarmee je enorm mooi kan roerbakken.
Een Koreaans nationaalgerecht ermee, Japchae, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Het heet ook wel chapchae, oftewel tjap tjoy zeg maar, maar dat meldde ik al eens.
Kook de dangmyeon (vrij lang, tot gaar en glazig en elastisch). Koud spoelen.
Eieren koken, schrikken, pellen.
Pinda-olie met wat sesamolie, ui, knof...
Voor het zout Doënjang erbij (zie hier)(volgens mij heb ik dit al eens zitten te vertellen hier), voor het pikant Gochujang erbij (zie hier)...
Chinese kookwijn (Kwantung mijiu) en wat gewone witte wijn, stukjes courget... Proef.
Die Dangmyeon erdoor en stukjes gekookt ei.
Jammiejammie was het, verdomd...
H. heeft een jochie van vier, verslaafd aan mihoen
Hoe die van de Dangmyeon heeft zitten eten dat sloeg blijkbaar alles...
Chorizo, spekjes, zuurkool, aardappelen
Redelijk wat reuzel, en wat rookspekjes uitbakken.
O, trouwens, ik gebruikte ganzenvet.
Stukjes chorizo erbij (droge, geen verse), ui, knof, rode peper...
Karwij, laurier, jeneverbessen (gehalveerd), zuurkool...
De zuurkool met twee vorken uit mekaar trekken en alles goed roerbakken...
Forsch witte wijn erbij en uren sudderen...
Met vastkokende aardappel serveren...
Jammiejammie was het, werkelijk...
Ik was de foto vergeten, maar zo zag de pan er de volgende dag uit
Voor als ik morgen na een avond stappen thuis kom...
Seitan, taoge, Chinese pindasaus, Chinese mie
Die pindasaus, die beschreef ik al.
Zie hier.
Heel dunne plakjes gemberwortel vier uur marineren (regelmatig omroeren) in drie delen pinda-olie, een deel sesam-olie en drie delen Chinese rietsuiker (betere toko; overheerlijk).
Rooster sesamzaad. Of zorg dat je bij de betere Turk geroosterd sesamzaad hebt gescoord (ik heb zelfs daar geroosterd sesamzaad-olie weggehaald).
Maak de pinda-saus.
Kook de mie (gebruik die bruinige Chinese, die je eerst moet weken; "Dried noodle" staat er altijd op en meestal ook "mi trung ga" wat wel Vietnamees zal zijn).
Sauteer de seitan.
Roerbak de mie erbij.
Blancheer de taoge en laat de gember uitlekken.
(In Japan hebben ze ook zo'n soort bijgerecht-gemberplakjes, maar dat is echt totáál anders. Gari. Zie hier. Ook erg lekker, daar niet van.)
Serveer alles bij mekaar.
Jammiejammie was het, ik zweer het...
Seitan
Zoutevis, bonen, soepgroenten
"bonen", ja, want het hoort met kleine oogboontjes, maar die liet ik kapot koken.
Trok een blik kidneybonen open en dat was prima.
Interesant hoe verschillende Portugese gerechten een op een opduiken in de Antilliaanse / Caribische keuken. Zoutevis met oogboontjes, bacalhau com feijão frade (ook dit noemde ik al eens; ben ik een heel verhaal dubbel aan het posten?). Dat eten ze op de Antillen ook.
En zowel in Portugal als op de Antillen met stevige groenten. Wortels en knollen en zo. Wat ze in Frankrijk groenten uit de Potager noemen, de moestuin waar je kweekt voor de potage.
In het Antilliaanse gerecht staat heel practisch Soepgroenten.
NB: voeg aan soepgroenten altijd peterselie toe, dat zit er niet in en het compenseert mooi het vele selderij wat er wel in zit. Peterselie met stengels, selderij nooit (selderij-stengel heel fijn rauw gesneden als deco: prima).
Week en kook bonen of trek een blik open.
Week en kook de vis, en frommel uit mekaar, graten en vellen weg.
Bak even op in boter en uit de pan.
Wat extra boter en wat olijfolie, ui, knof, een pepertje...
Soepgroenten en peterselie...
Wat tomatenpuree, wat pils...
Gebruik als zout eventueel een visblouillonblokje.
Vis en bonen erbij...
Jammiejammie was het, Godsammekrake als het niet waar is...
Mozzarella, Limburger, spinazie, zwarte olijven: ravioli!
Een ei door 80 Ml water kloppen.
1 theelepel zout door 250 gram 00 bloem werken.
Deeg van maken en het een half uur laten rusten.
Dat deeg maken is erg makkelijk. Doe het met een mixer en je krijgt grove klonters. Dat kneed je bij mekaar et voilà!
Perfect pasta deeg, super elastisch!
Tomatensaus maken op de gewone manier, met zoet paprikapoeder erdoor en zwarte olijven (tweede keer vandaag).
Bak ui en knof hiervoor en hou een deel apart.
Nauwelijks gekookte spinazie (ik bedoel flink spinazie maar die nauwelijks gekookt), Mozzarella en Limburger zonder zijkantkorst prakken.
Je denkt als je een op een Mozzarella en Limburger proeft dat er meer Mozzarella bij moet, maar als de spinazie erbij zit dan is het net mooi.
Die apart gehouden ui en knof er ook door. Peper.
Pasta machine, deegplakken, ravioli-steker...
Je hebt van die ravioli-platen zonder kartels rond de vakjes (stukken beter) maar die heb ik nog niet gevonden. Die kartels trekken namelijk het deeg kapot als je het in de holletjes duwt. Er bestaat een ander systeem, zonder kartels, met een extra kartel-ding om er op te drukken als je eerste vel / indrukken / vulling / tweede vel gereed hebt. Dat is perfect.
Nou ja, het is wel duidelijk.
Ravioli maken!
Koken in licht gezouten water!
Ovenschotel, tomatensaus, ravioli...
Serveer met Parmezaan...
Jammiejammie was het, wow...