dinsdag 7 oktober 2014

Amerika (4)



Vandaag foto's van mijn rap uitdijende collectie gemberpotten

Mooi scherp decor, deze
En zeldzame rechthoekige kaders, zonder hoekjes in de hoeken
(zie de twee volgende)


Fast Food

(Eerste aflevering van "Amerika" zie hier; alle links hier in een nieuw venster).


* We behandelden hier al The Oxford Companion to American Food and Drink
* Vandaag (de geschiedenis van) Fast Food (Jakle en Sculle)
* Daarna American Food (Jones)
* Daarna Soul and Spice (Harris; immigranten-voedsel).

Het gaat dus over boeken als hierboven, niet locaal werk als Cajun of Tex-Mex.


Fast Food, Roadside Restaurants in the Automobile Age

Hopkins University Press, Baltimore, 1999



Decor: double gourd
Zie hier


Het boek baseert zich op - zeg maar - sociaal-geografische architecturale ontwikkeling (beide auteurs zijn architect).
Dat is een prima uitgangspunt, want de culinaire of "culinaire" ontwikkeling loopt naadloos langs die sociaal-geografische architecturale ontwikkeling.

De ontstaansgeschiedenis, waarbij het een het ander aanvulde of juist uitvlakte:
Quick Service
Ketens
Hamburger places
McDonald's
Sandwich Places
Ice cream Places
Breakfast Places
Chicken Places
Seafood Places
Pizza Places
Taco Places and Mexican 'Cantinas'
Steak Places
Concept Restaurants


Het boek besluit heel mooi met hetzelfde historische verhaal, maar dan zeer lokaal: The Roadside Restaurant in Springfield, Illinois.


Interessant is ook de wisselwerking stad - countryside.
In de stad populair wordend ging wel of niet naar de coutry-side, en omgekeerd.




Motief: granaatappel
Dat je de pitjes ziet, dat is zeldzaam; die kleine bolletjes sleten snel weg op de mal


"Half the food consumed in America today is consumed outside the home, the restaurant being the prime venue for this activity. Americans are increasingly 'on the go' and 'fast food' and 'quick service' have become emblematic of modern lifestyles."

"Although we emphasize what the restaurant industry prefers to call quick service, by focusing on such foods as hamburgers, ice cream, and pizza, we do not exclude the likes of the steak or seafood diner. Our concern is food service in highly programmed settings - settings variously engineered to rapid food preparation and, indeed, to rapid customer turnover, some venues, in relative terms, more quickly paced than others. It is food and setting in harmony with the age of automobile convenience."

"Diner" zie hier.

En zie hier de diner waar ik fantastische hamburgers heb gegeten.
Dat moet dan weg.
Geen sprake van ff denken "verplaatsen", de mongolen (of in het Uteregs de gladiolen).



Vrij zeldzaam
Ronde, nou ja, ovale kaders


De volgende aflevering gaat over welke ontwikkelingen leidden tot fast food, en de afleveringen daarna gaan over de verschillende soorten Fast Food.
Quick Service, Ketens, Hamburger places...

Zie de volgende aflevering hier.


Maar even nog het volgende.

Formule 1, Japan, zondag, noodweer.

Nog hardere regen, Masa: "Dit moet afgelast worden!", crash Sutil, een ronde later op dezelfde plek zeer zware crash Bianchi.

Dit had afgelast moeten worden, schande, dit en dat.
Maar ja, toen waren er nog geen beelden van die crash van Bianchi.

Kijk.
Crash Sutil hier.
Niks aan de hand zeg maar. Hij wandelt weg.

Maar kijk nou eens naar de (later pas vrijgekomen) beelden van de crash van Bianchi.
Het regende harder, hij schiet van de baan, hij remt (mogen we aannemen), hij wordt ook geremd doordat hij over het gras gaat, maar kijk zijn snelheid nou eens hier (als het weg is gewoon zoeken op jules bianchi crash).
Hoe hard moet die gereden hebben in de stromende regen, in een bocht waar dik water lag?

Niks schuld van de wedstrijdleiding, schuld van Bianchi.
[3 december, conclusie onderzoekscommissie: hij reed veel te hard. Goh.]

(Ik zette dit verhaal op de F 1 website in een discussie. Werd weggehaald...)