dinsdag 19 augustus 2014

Koken in Nederland (2)



Weer foto's van inkopen vandaag

Deense mosterd
Klassisk Stærk Sennep: klassieke scherpe mosterd


Zeeland, Arnhem, Volkskrant


Koken in Nederland (1) zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Eten met De Boer en De Cocq

Volkskrant 1990

Die Cocq, dat is Kleuter Woutwijk
En trouwens: wat raar; boer enerzijds, en cocq, zeg maar cock anderzijds.

Als je naar een restaurant gaat, zo schrijven ze: "je kunt niet op je intuïtie afgaan".
Nee, als je er de ballen verstand van hebt hebt niet nee.
Als ik 100 restaurants binnenloop (en ik kan voorrekenen dat ik er richting 3.000 binnengelopen ben in m'n leven) dan blijkt dat ik de tent in 95+ % van de gevallen goed heb ingeschat.
Een ding: er moet wel een kaart buiten hangen. En verstand dus.

Zeeduivel inpakken in wat spek is helemaal geen "vernielen", dat is vrij normaal, net als met coquilles of zo.
(Stuk verderop wordt verse haring met spek omwikkeld, en dat "smaakt prima".)

Ja, tapenade komt van tapéno, kappertje, maar dat wil niet zeggen dat tapenade dús kappertjes moet bevatten.



Dit vond ik in ene ergens
Ik ken het uit Indonesië, beroemd ABC
Erg lekker, met veel limoen erdoor


"Een kalfslap in een plas gekruide saus die naar sinterklaasavond ruikt, de kruidkoekgeur die dragon met zich meebrengt"
Kruidkoek met dragon, huhh??
Gristus, hier is meewarigheid op zijn plaats. Maar ja, ze zijn -gelukkig trouwens- al jááááren gepensioneerd...

Die lui die hebben echt nergens verstand van. Die weten niet wat "dubbelgetrokken bouillon" betekent.
De slager snijdt koteletten met een cirkelzaag. Lintzaag, ja.
Enorm domme praat over dat paddestoelensoep, forel, hert, bosvruchten niets met de Russische keuken te maken hebben.
En ze blijken te denken dat een Graves een Beaujolais is, de ontsnapte gekken...

Bündnerfleisch staat er ergens op de kaart.
"dat mysterieuze boendervlees", wat een zakken... Nooit van Bündnerfleisch gehoord, maar wel Kwaak! Kwaak! op de eerste rij in de krant...

Wasabi is geen mierikswortel...
Pudding of ijs van azuki-bonen is een doodnormaal gerecht in Japan (maar ja, als je uit de turf getrokken bent...)
En de essentie van Japans bakken op de bakplaat is dat je die insmeert met kalfsniervet, dus niet bepaald "wat McDonalds doet met uien".

Gristus wat een kwaakkoppen...



Gerookte paprika-vlokken
Erg mooi spul


Smaak van Zeeland

Zeeuwse Boekhandels, 2007

Dank H, en ook voor dat Koken in Arnhem!

Mosselkookvocht, boter door kloppen, van het vuur citroensap, peterselie, selderijblad, bieslook erdoor en z/p. Over geprakte aardappelen, + mosselen en garnalen.
Kijk. Dat is andere praat dan van die bejaarde gekken.

Zeeuwse mosterd.
Geen idee...

Ze gebruiken veel tomaten.
Bij oesters, bij witlof...
Ik ben een fan van tomaten maar geen fan van tomaten bij van alles en nog wat.

Glaasje, oester, lobbige room, grappa, cayennepeper
Kweenie

Gekookte en daarna gebakken paling met Zeeuwse rietsuikerstroop.
Brabant: gerookte paling op toast met appelstroop. Enorm lekker.

"Snelkooktarwe", huhh?

Puree van gebakken uien met boter, hmmmmmmm....



Sambal Djeroek Asli
Sambal citrus origineel
Je hebt ook niet-originele, dat is gewone sambal
Dit is dun spul (zoals het hoort), soort sriracha zeg maar


Wat gaan we maken?

Mesheften met koriander
En sjalot, knof, tomaat, peper, citroen, olijfolie

Mosselen met de hele handel
Ui, knof, prei, wortel, peterselie, selderij, z/p
Maar ook donker bier

En die puree van gebakken uien natuurlijk...



Szechuan peper is helemaal niet heet
Het zijn super kleine gedroogde citrusvruchtjes
Maar deze olie, die vertintelt je tong...


Eten uit de krant

Weer de Volkskrant, weer Woutwijk, weer met die Boer, maar nu ook met Rood en Ruyter

Klets over "kabeljauwwangetjes"

Basissaus
Dat is geen Basissaus (met room, mosterd, dille). Basissaus is Béchamel maar dan met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 wijn.

"Makreel met cider komt uit Frankrijk"
Makreel met cider is Keltisch en wordt dus in Normandië én in Wales, Schotland en Ierland veel gegeten.
"Normandische cider is hier haast niet te krijgen". Brilletje kopen Kleuterwijk.

Ongelofelijke klets over het roken van vis. Zonder de vis te pekelen...

Garnalen en tomaten uit blik een kwartier in de hogedruk-pan...

Snotdolf. Dat heet snotolf ja.



Date, dadel, op Chinese verpakkingen, pas op
Dat is jujube
En deze zwarte, dat zijn gerookte


Friet bakken op lage temperatuur en ze dan onmiddelijk in een andere pan op hogere temperatuur bakken, wat een klets...

Zuurkool maak je als je het mooi wilt doen niet van witte kool, maar van half witte half savooie.

Bietjes in de winkel zijn niet gekookt maar gestoomd

Weer die cirkelzaag...

Dat heet niet sandwich kannibaal, dat heet toast kannibaal

Hazen uit Zuid-Amerika zijn gefokt, ja

Cochenille nu synthetisch? Komkom

"Hazelnootbomen groeien alleen tot op dertig kilometer van de zee"
Hoe kan je zo'n enorme hoevelheid dom gelul bij mekaar krijgen, Jezus...

Loempiavellen-deeg met bloem...
Met maïzena of met rijstmeel ja

Dat je heteroseksueel wordt van nori eten.
Gelul. Bij Radio 4 vreten ze elke dag sushi.

Meringues bakken bij 150 graden, tsjongejonge...



Gele bosbramen-jam
Ikea
Wel lekker, ietsje te zoet


Koken in Arnhem

Dat kreeg ik dus, en ik had al een deeltje Koken in Roermond.
Dat blijkt een serie te zijn, zie Roermond hier.
Dat is van een uitgever van gelegenheidsspul, zie hier.

Ik vond dat Roermond-boek beter dan dat Arnhem-boek, maar ja, in Brabant en Limburg kunnen ze natuurlijk stukken beter koken dan noordelijker...

Onuitroeibare geitenkaas met tijm-honing...

Broodkruim door geperste knof en citroenrasp, en dat bakken.
Dat over groene asperges en daar kaas over
"Eventueel met gerookte zalm"...
Goh...

Stripjes witbrood platwalsen en bestrijken met zalm - mayo - peterselie, en oprollen.
Afwisselen met idem Boursin.



Paprika-puree, mild
Heerlijk door tomatensaus
Grote pot, kleine zakjes, diepvries


Venkelsoep, gerookte forel, dille en honing.
Bah.

"Snij de Camembert in dunne plakjes"
Als de Camembert goed is dan kan je die niet in dunne plakjes snijden...

Vinaigrette frambozenazijn / hazelnoot- of walnoot-olie.
Gaan we proberen.

400 gram witte bonen weken in 1,2 dl. water, hoho...

Ingrediënten: witte port of madera.
Recept: Voeg de sherry toe

"Week de sneetjes brood en verkruimel ze"



Enorm lekkere Parma ham
Vrij jong
Gaat richting San Daniele