Lawrence of Arabia
Vandaag dus (zie gisteren) Wat gaan we maken uit
The Middle Eastern Kitchen
Fatta zie gisteren.
Imam Bayildi
De flauwgevallen imam
Heb ik al jaren willen maken, steeds vergeten...
Aubergine gevuld met tomaat, ui, knof, peterselie...
In Januari ga ik het tegenkomen: grote culi en culti rondreis door Turkije.
Zie hier en hier.
Çakiste
Spread van groene olijven, knof, korianderzaad, citroensap, rode peper
Zaytun msabbah
Groene olijven gemarineerd met rode peper, tijm, olijfolie, citroensap.
Torshi left
Gepekelde mei-knolletjes
Op azijn, met selderij
Morasa' polow
en
Khoresht-e zereshk
Lam met noten en berberis
en
Rijst met berberis
Zie gisteren
Koubba helwa
Noedels met daarin rundergehakt met ui en gedroogde limoen (geraspt)
Saus met ghee, ui, knof, tomaat, courget, peterselie, koriander, citroensap
Advieh
Kruidenmengsel
Komijn, karwij, kardamom, kaneel, koriander, curcuma
Eventueel saffraan, rozenblaadjes, pistache, zwarte peper, kruidnagel...
Bij rijst, kip, bonen...
Hamud
Kip-citroen soep
Kippenbouillon trekken
Ghee, selderij, knof... en in de soep
Citroensap erin, half uur sudderen (de smaak van de citroen blijft, het zuur vermindert)
Kook er rijst in
Ayva tatlisi
Kweepeer gekookt met suiker, citroen en kruidnagel.
Kibbeh
Bulgur weken, blender
Meng met lamsgehakt, ui, piment, rode pepervlokken, zout
Hamburgertjes, bakken
Serveer met citroen
Kaki pickles
Zie gisteren
Battata harra
Olijfolie, aardappelblokjes...
Knof, chilli, komijn...
Zout, citroensap, korianderblad...
Bij gegrild of geroosterd vlees of kip of vis
Akuw'a
Kook ossenstaart
Als het pruttelt en afgeschuimd is: plus tomaat, ui, knof, hawayij
Drie uur
Met rijst of flatbread.
Hawayij
Drie zwarte peper op twee karwij op een kardamom en twee curcuma.
Midye dolmasi
Olijfolie, ui, pijnboompitten...
Geweekte rozijnen, piment, kaneel, tomatenpuree...
Rijst...
Water, zout, peper, aan de kook
Sudderen...
Rijst bijna gaar: van het vuur
Peterselie en dille
Rauwe mosselen openen, vullen met de rijst, stomen
Basal bi tamer hindi
Olijfolie, ui...
Tamarinde, suiker...
Plus water = saus
Sudderen, zout, korianderblad
Bij groenten, vooral bij ui en prei
Fatayer bi zaatar
Verse pitah-broodjes maken
Bak ze met erop een mengsel van olijfolie, zout, tijm en sumak
(Ik zou zeggen: olijfolie, zout en za'atar)
Kiremitte pastirma
Pastrami dus. Pastirma kocht ik laatst nog bij de Bulgaar, en dat is hetzelfde.
Dun gesneden met paprika, ui, knof in ovenschaal
Flink olijfolie
Alufolie, oven (25 minuten)
Zwarte peper en peterselie en/of Koriander
Eshkeneh
Ghee, fors uien...
Bloem, fenegriekblad, curcuma...
Gevogeltebouillon...
Een uur sudderen...
P/z, geklopt ei...
Stukken oud brood erin
Beid bi tom
Boter, knof, sumak...
Geklopt ei...
Fijngewreven droog muntblad erover, deksel...
Serveer met zout erover
Tarator
Heel beroemd
Knof-notensoep of -saus
Zie hier