zondag 6 juli 2014

Weetjes en zo



Ik kreeg een heel aardig boek, werkelijk heel aardig, Koken in Roermond
Recepten van mensen die allemaal wereldberoemd zijn in Roermond en in Echt en Pey en zo en in Buggenum en in Sevenum...
Ik zeg Wedden dat die Van Rey er in staat?
Weddenschap gewonnen

(Pastoor bij de paus, vraagt de paus waar oftie pastoor is.
Pastoor, zwetend van de zenuwen "In Buggenum, Sanctissime!"
Paus verbaasd "Ubi est Buggenum?"
"Buggenum est apud Sevenum, Sanctissime!")


Maar goed

Culinaria


Producten


Zult

Mooi verhaal, dank C., over zult, zie de DOC hier (alle links hier in een nieuw venster). Niet zo'n goeie DOC want de oorspronkelijke PDF wilde online niet openen, en omzetten is verlies.


Mustard Company

Zie hier.
Beetje flauwekulproducten, en O God, het is duurzaam en van lokale producenten...



Kersenstruif, waw...
Veel ei erdoor, wordt puddingachtig


Mango Pickle

Midden-Oosters, althans voor die markt gemaakt, en enorm lekker
Zie hier.
Vreemd: er zitten stukken schil in (heerlijk hoor), waaronder meteen de pit begint. "Caution: According to Traditional Recipe the Mango Pieces are cut with stones [niet met stenen tijdperk gereedschap maar bedoeld is met de pit erbij]. Its kernel may also stick to this stone. Take care!"
Heel volle smaak en niet zo overdreven scherp. Vertelde ik er al niet over? Ik dacht van wel.
"Voortbrengsel van Pakistan", "Rood Spaanes Peper", "Uitje Zaadje"


Settembrino

heb ik denk ik ook al besproken.
Italiaanse chorizo zeg maar.
Deze was van wild? zwijn uit het Pollino natuurpark. Zie hier.
Uitstekend spul en lekker pikant.


Filodeeg AH

Wat een kutproduct...
Onuitgepakt is het al gescheurd.
Flikkerde het weg, kocht filo bij de Tunesische winkel, veel grotere vellen, stuk goedkoper, en niks scheuren terwijl ik toch alles uit mekaar trok en per drie vellen opsloeg.


Crema di Peperoncino

Zie hieronder en zie hier.
De vlammen slaan uit je bek...
Was wel lekker dunnetjes op Mozzarella gedaan (melkproduct, neemt het heet wat weg)




Pers


Zwarte [kidney]bonen

Wie geen zwarte bonen kan vinden, die moet naar de natuurwinkel of naar de Turkse winkel.
Janneke Treurwortel
Bonduelle, ja. Bij elke super.
Gristus...


Hello Fresh

Die hebben 50 miljoen opgehaald om uit te breiden.
Ze doen maar.
"We geloven dat Hello Fresh in snel tempo uitgroeit tot de wereldwijde online marktleider in het bezorgen van maaltijden [maaltijden, hoezo maaltijden?] aan huis"
Ze doen maar.
Met Streekbox, De Krat en Beebox erbij.
Gaan jullie maar lekker knollen vreten...



Had een appel over
Ik denk Ik maak ff snel een appelbol...
(Niet bruin genoeg want ik liet de helft van het eigeel in de gootsteen vallen...)


Bloemkool

Volkskrant, zaterdag.
Die "kookboekenschrijver en restauranteigenaar" waar niemand nog ooit van heeft gehoord, die "elke week een gerecht in de oven bakt", waarvan je elke week denkt Wanneer komt er eindelijk eens iets wat wél te vreten is?
Die had, hou je vast, zitten jullie goed? Die had bloemkoolpizza...
Godsammekrake....


NRC verder

De Vieze Man die weer z'n bek niet kan houden over zaken waar ie de ballen verstand van heeft hier.
Ingewikkeld doen over zaken die elke slager in landen waar ze wél weten wat lekker is dagelijks doet zonder biologisch voor de camera te gaan staan kwaken zie hier.
Kalfsworst met salie hebben ze afgekeken van AH waarschijnlijk.

En nu Holtkamp, en dat is dus altijd goed.
Zie hier.
(Die Afrikaanse abrikozen, dat heet Zure abrikozen)




Hahn

Tsja...

In dat maandblad Juist had ie een verhaal over die kletser Beuk. Zwak, net als Beuk zelf.

Salade met haring
Hoe minder je met haring doet hoe beter, Juist!, en haring moet niet schoongemaakt al klaarliggen, Juist!
Maar dat er geen verschil is tussen de ene of de andere vishandel, hoho!
In het dorp hier hebben we de donderdagman (matig, wel de duurste), de vrijdagman ("heeft geen lekkere kibbeling" zeggen ze, geen idee, maar wel perfecte haring en de goedkoopste), en we hebben de zaterdagman, redelijk goedkoop en behoorlijk matig.
En op de Vismarkt in Groningen verkopen ze de allerduurste en de allersmerigste.
Ennuhh, haringsalade met kaas, doemenelol Hahn...

Eigen oogst
Dat een wortel van de super veel minder lekker is dan een net uit de grond gehaald.
Ja Jezus...
Komt ook nog bij dat dat anders geteeld is natuurlijk.
Hij vraagt zich af wat mosterdsla is. Ga naar de toko en koop een blikje Fermented Hot and Sour Mustard Green. Heerlijk spul, vooral bij dat varkensvlees wat rood aan de buitenkant is, hoe heet het.

De zesde smaak
"Door etenswaren te roken kun je ze conserveren". Nee hoor.
Je pekelt, en zo conserveer je. En in een vochtig klimaat zorg je voor droogte in de droogruimte door een vuurtje. En ja, dan wordt het ook gerookt, maar dat is oorspronkelijk een bijkomstigheid. Wel lekker, daar niet van.
En die Meneer Wateetons met zijn boek Over Rook is een enorme kletsmajoor.
En het is "grilt", niet "grillt".

Hahn zit voorlopig op de reservebank.



Dit is de Kookenz peper
Ben ik met Westland Peppers aan het ontwikkelen
Super aromatisch en niet mongolisch heet
Afrikaanse roots
(Westland Peppers zie hier)

Verder

Ik las over twee beroemde Italiaanse vismarkten
Chioggia zie hier
Marano Lagunare zie hier

Zie de diarreestoelen van restaurant Mendini hier

Ik ga ergens zitten, drie kop en schotels op tafel, vraagt zo'n Truus "Is dat van u?", nee natuurlijk niet zeg ik, ik heb maar één kop.
Komt er nog een langs, kijkt, afruimen ho maar, bestelling opnemen ho maar. De Drie Gezusters in Groningen.

Café Hooghoudt, Groningen.
Bitterballen.
Geen servet, geen prikkers...
"Ambachtelijk" maar naar wat anders dan Maggi smaken ze niet (ambachtelijke Maggi...)
"Marne Mosterd" kreeg je erbij. Dat is die gore zooi, die "Franse mosterd"... Geef daar godverdomme Groninger mosterd bij...


Dit vond ik in Lissabon
Hotel Bragança, linker gebouw, vroeger daar althans
Van waaruit Gerard Reve die Reisbrieven schreef


Vertelde ik dit al eens?
Ik kan er nog steeds een rolberoerte van krijgen.
Kijk eens hier
Dat is van die Jonas van Mangiare, die tiepe die alles zo humoristisch laat mislukken ("Ik kan erg goed koken" woehahahahahahaha!).
"Er worden rechtstreeks boeken geïmporteerd uit landen als Egypte, Iran en India"
Nou moet je eens een bericht sturen. "Wat voor kookboeken importeert u uit Egypte?"
Krijg je een verbaasd antwoord. Hoebedoelu kookboeken uit Egypte woehahahahahahahahahaha!

Die Smak van Dinter die had weer wat fraais!
Zie 05 07 14 hier.

Wel mooi trouwens dat die lui van Radio 4 nou ook een boot hebben op Gay Pride!



Dit ging ik zoeken op Google Streetview
Dat Hotel Madrid in Algeciras
Ook tig reisbrieven