Vandaag inkopen
Italiaanse inkopen
Perugine al cinghiale
Worst uit Perugia met wild zwijn
Risotto anders
Piemonte en Val d'Aosta
Risotto alla novarese
Gekookt met Barbera
Boter en Parmezaan erdoor
Risotto alla piemontese
Klassieke risotto, afgemaakt zoals hierboven.
Er kan ook jus van geroosterd vlees worden gebruik bij de bouillon.
En ook weer Barbera maar ook Barolo.
Pancetta of Lardo, nootmuskaat, witte truffel...
Risotto alla piemontese rossa: met tomatenpuree
Risotto Gran Paradiso
Pancetta, Toma (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), ui, asperge, doperwten, eekhoorntjesbrood, peterselie
Lombardia
Risotto al pesce persico
Klassieke risotto met baars-filets erop
Risotto al salto
Hamburgers van geperste risotto zeg maar
Tweezijdig gebakken in boter
Moet krokant van buiten en zacht van binnen zijn
Risotto alla campagnola
Met bonen, tomaat, krokant gebakken varkensvel, worstjes
Risotto alla certosina
Gemaakt met bouillon van zoetwatergarnalen, kikkerbillen en groene kruiden
Die beesten gaan er ook bij, en baarsfilets, paddestoelen en doperwten
Risotto alla milanese
Beginnen met het bakken van ui en ook ossenmerg
Met runderbouillon met saffraan, eventueel met jus van geroosterd vlees erdoor
Boter en Parmezaan erdoor
Moet vrij soepig zijn (all'onda)
Kan ook met cervellato, salami van lardo en/of extra merg erdoor
Risotto alla pilota
Gekookt met water
Geserveerd met gebakken worstjes en heel veel Parmezaan
Gerookte Scamorza
Veneto
Homeland van de risotto...
Risotto al baccalà
Een klassieke risotto waardoorheen halverwege het koken Baccalà alla vicentina gaat
(Ontzoute vis koken met ui, knof, peterselie, ansjovis
Afmaken met een opgeklopt mengsel van olijfolie, Parmezaan en melk)
Risotto al radicchio trevigiano
Risotto met roodlof
Risotto al tagio
Oftewel met zoetwatergarnalen en paling
Oftewel met doperwten en artisjok
(al tagio betekent "met enkel twee dingen erdoor")
Risotto alla chioggiota
Gekookt met een fond van kleine zoetwatervisjes, gô (uit de lagune van Chioggia)
Risotto alla sbirraglia
Met kip
Risotto alla trevigiana
Begin met ui én selderij
Werk af met gebakken vrij klein gesneden verse salami-achtige Treviso worst
Risotto con i bruscandoli
Met hopscheuten of met korenaar-asperges
Ietsje bitter-zuur
Risotto con i rovinassi
Met kip en kippen-organen
Risotto con la castradina
Met gerookte gekookte Bresaola
Het vlees moet van os zijn gemaakt, niet van rund, zie de naam
Risotto con le secole
Met dat rundvlees wat tussen de ribben zit (niet áán de ribben)
En selderij, wortel en ui
Risotto polesano
Met bouillon van paling, zeebaars en poon
Afgemaakt met boter, Parmezaan, en genoemde vissen
Soms ook met rozijnen
Risotto primavera
Met voorjaarsgroenten
Net als de carpaccio afkomstig van Harry's Bar
Salami met truffel
Friuli-Venezia Giulia
Risotto cui cròz
Met kikkerbillen
Emilia-Romagna
Risotto all'imolese
Met kool, rundvlees, gehakt lardo, selderij, wortel, ui
Eventueel met wat tomatensaus erdoor
Toscana
Risotto alla toscana
Begin met ui, wortel en selderij
Deglaceer met rode wijn
Afgemaakt met gebakken rundergehakt, Parmezaan, kippenlever en -maagjes
Eventueel met hanenkloten
Risotto nero con le seppie alla toscana
Zwarte risotto (met inktvisinkt)
Met snijbiet of kardoen
Ik dacht dat dit uit Genua kwam (zie een stukje verderop)
Uitstekende truffel-mayonaise van Aldi
Die stukjes, dat is natuurlijk smakeloze Chinese zooi, maar de truffelolie is zeker Italiaans gezien de kwaliteit
Zomertruffel, maar toch
Umbria
Risotto alla norcina
Klassieke risotto met Parmezaan, maar ook met zeer fors geraspte zwarte truffel
Pugla en Basilicata
Risotto mar Piccoli
Met mosselen
Wat me in ene doet herinneren dat in die zwarte risotto uit Genua ook met mosselen is én met gegrilde inktvis
Calabria
Risotto alla calabrese
De rijst wordt in een vorm gedrukt, en het is gevuld met ragù alla calabrese, gekookt ei, kleine gehaktballetjes, Mozzarella en Pecorino dauno
Het hele ding wordt gegratineerd, en trouwens "gratineren" dat is niet met kaas maar met niks; "gratineren met kaas" is gratineren met kaas
Caciocavallo
Familie van de Scamorza
Geen risotto (althans klassiek) in Liguria, Trentino-Alto Adige, Marche, Lazio, Abruzzo en Molise, Campania, Sicilia noch Sardegna...
San Fermin, de Encierro vandaag
Een achterblijvende stier, altijd erg gevaarlijk
Twee man op de horens (onder andere een Amerikaan die een boek over de Encierro heeft geschreven hahahahaha; zie de foto) en drie gehospitaliseerde "traumatismos".
Zie hier.