Groentenmarkt Lissabon
Vandaag markten in Lissabon
De laatste Portugese recepten
Maar dat betreft dus dingen die ik heb gemaakt
De verdere Lissabon verhalen = met recepten van dingen die ik er heb gegeten
Worteljam
Best lekker hoor. En in Portugal hebben ze ook tomatenjam, Doce de tomate, dus jam hoeft niet persé van fruit te komen. Dus.
Gekookte(!) wortel prakken met suiker en een beetje water.
Aan de kook en goed roeren, zeker een plaatje gebruiken, tegen aanbranden.
Proef als het is afgekoeld en voeg eventueel limoensap toe.
Fantastisch, die markten
Kaas met stroop
Een wat algemeen bericht
In Spanje en Portugal gebruiken ze op de kaas kweeperengelei, Membrillo.
De kweeperengelei in Spanje is oranje en stevig, in Portugal roodachtig (als mispelgelei) en dun.
In het Midden-Oosten gebruiken ze op de kaas (op halloumi en zo) druivenstroop (Pekmez bij de Turkse winkel; koop dan meteen oude Çiftlik, oude Feta zeg maar).
In Limburg appel- of perenstroop of Maestrichter Stroop (appel, peer en druif; bij de betere supermarkt) of Sirope de Liège, Luikse Stroop (appel, peer en dadels).
Kiës mit zeem in Kerkrade, kiës mit stroup in Maastricht.
En mocht je in Maastricht zijn, koop daar dan Rommedou en eet die met de stroop.
"Membrillo con queso / sabe a beso"
Membrillo met kaas smaakt naar een kus
Prachtig alweer
Elke keer zie je wat onbekends en begint een geanimeerd gesprek
"U komt uit Nederland en toch spreekt u Portugees!"
"O senhor fale", "de mijnheer spreekt"
(Antwoord: Sim falo [siem faloe], ja ik spreek)
Ze zeggen dus niet De meneer spreekt Portugees
Ze zeggen De meneer spreekt
Heel mooi vind ik dat altijd
Zuid-West Frankrijk, Spanje, Noord-Portugal
Vroeger ook in Duitsland (Neunauge) en Nederland. Schijnt weer terug te komen
Familie van de haai en de rog of nóg primitiever
Die "negen ogen" zijn de kiewspleten
Blinde vis met een ronde bek met veel tandjes, die andere vissen leegzuigt
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Bepaald niet dagelijks op de markt hier, wat overigens goed is voor je portemonnaie
Waarschijnlijk beschermd, net als kikkers, kikkervisjes, glasaal en taling
Meest bekende bereidingswijze: Lamproie à la Bordelaise
Met rode Graves en prei
Zie hier.
Lamprei Portugees
Heerlijk
Bordelaise smaakt naar staalpillensaus
Snijd de uitgehaalde vis in moten, was ze, dep droog, haal door bloem en bak rondom aan in olijfolie.
Giet er tomatensaus bij en stoof gaar.
Serveer met grofgesneden frieten, gebakken in olijfolie, waarover grof zeezout.
De vismarkt
Bacalao, zoutevis, met witte bonen
Het hoort eigenlijk met Frade, heel kleine witte oogboontjes. En het kan ook met stokvis.
Week de bacalao/stokvis.
Week en kook de boontjes en laat afkoelen in het kookwater. Bewaar het kookwater.
Kook de vis kort en pluis uit elkaar; vellen en graten weg.
Bak in olijfolie ui en knoflook aan, en kruid met peper, zout, iets komijn, iets kruidnagel en iets nootmuskaat.
Bak de gekookte vis mee, maak ietsje sauzig met het kookwater van de boontjes en warm er de boontjes in op.
De vismarkt weer
Rechtsonder zwaardvis
En dat is dus geen vis met een zwaard, maar een zwaardvormige vis
Rechtsonder zwaardvis
En dat is dus geen vis met een zwaard, maar een zwaardvormige vis
Zwijn, dat weet ik.
Maar is het nou steiger of stijger?