zondag 1 december 2013

Van curry pasta naar curry (4)



Ergens in Birma

Tot slot

Tot slot veel zaken die, tsja: is het typisch een curry pasta of meer een gerecht (maar waarvan wel pasta's te koop zijn)? Hier meer nog dan wat ik over die India'se schreef.

Ik geef dus recepten waarvan ook pasta's bestaan, en ik denk dat die pasta's voornamelijk westers zijn. Maar je zal in Azië, net zo goed als hier, natuurlijk ook voor die gerechten gemaakte kruidenmengsels kunnen vinden.


Tikka masala

Meestal met kip, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Altijd tomaat.
Het is eerder koloniaal dan echt India, want niet wil zeggen dat er niet een enorme lijst aan ingrediënten aan vast hangt.

Zie hier een gerecht met een uitputtende hoeveelheid ingrediënten.
Dit hier is al een stuk eenvoudiger, en McCormick of niet wel een correct recept.


Peking
Georganiseerd

Rogan josh

Zie hier. Iran, Pakistan, India.
Meestal lam, en hiervan is de pasta enkel en alleen westers.

Weer een hele lijst hier.
Een simpele met rogan josh currie pasta (als je simpele versies van gerechten nodig hebt moet je bij Australische sites kijken) hier.


Madras

Dat is natuurlijk al helemaal een curry-mengsel cq een gerecht. Maar: ook hiervan pasta's, en heel dikwijls zijn iha pasta's trouwens beter dan de poeders. Denk ook aan de heel redelijke kwaliteit van die Indische prakjes in die plastic zakjes.

Weer voornamelijk koloniaal, altijd heet behalve volgens Jonnie of hoe schrijf je dat Boer (Heyboer? Ik ook boer!), en met wat je maar wilt gemaakt.
Wiki beschouwt het als een saus, zie hier.

Rund zie hier, Australisch maar toch nog best uitgebreid, maar ja, de curry helemaal zelf gemaakt, dus aan het recept kan je mooi zien wat er in madras hoort.
Paneer / panir met madras curry pasta hier.


Vientiane
"Black chicken"

Tom yam / Tom yum

Zeker een pasta, maar dan wel voor soep. Nou ja, Suppe mit Einlage dan.

Wiki hier.

Met garnalen (het hoort eigenlijk met rivierkreeft) zie hier.

Enorm lekker na een dag in het vliegtuig, een uur op het vliegveld van Bangkok en dan een uur in de taxi. In het hotel in bad die soep.


Tom kha

Van hetzelfde laken een pak, maar met kokos en kip.

Zie wat uitleg hier maar het recept is over-ingewikkeld.
Ook erg uitgebreid, maar je kan lezen hoe je de pasta moet maken hier.
Simpeler hier.


Ergens in Vietnam

Bhuna

Dat kan een pasta zijn maar ook een techniek.
Kokos, vlees (lam ook maar veel kip).

Uitstekende uitleg hier.

Simpele recepten zijn niet te vinden. Zelfs de BBC, die toch meestal een en ander wat eenvoudig houdt, blaast hard in de pot. Maar ja, het is incluis een rijst-recept hier.


Favorieten

* Yellow curry paste.
Besprak ik al. Bij de toko, maar ook bij AH blijkbaar. Ik noteerde dat omdat ik aan mijn water voel dat er bij AH geen asa foetida in zal zitten [en: inderdaad!]. Bij de toko wel, al noemen ze het "venkel" ipv duivelsdrek (waar ze niet helemaal ongelijk in hebben, nog afgezien dat het inderdaad familie van de venkel is).

* Crab paste
Toko weer. Enorm lekker bij vis en bij kip.
Officieel "crab paste with bean oil", die olie zijnde soja olie.
Zie hier.
Zie recepten hier.


Mongolië