woensdag 4 december 2013
Spek en inktvis
Spek en zo
Kweepeer met spek uit de oven
en met prei en gebakken ei.
Dat was toen ik vergeten was een deksel op die ovenschaal met die eieren te zetten, waardoor je dat glazige effect krijgt ("so that the eggs acquire their characteristic mirrored appearance"; Elizabeth David) oftewel ik niet kreeg dan dus.
Een aardige truc met dat spek.
Dat spek krult altijd weg als het knapperig wordt, dus wat doe je. Opbinden, of als volgt. Spek er los op, bakken op 180°. Spek losgekruld: weer spek erop maar nu de oven op 150°. Bruint het wel maar blijft mooi liggen.
Olijfolie, sjalot, knof, prei, grove witte peper (staat op het briefje maar zo te zien gebruikte ik jalapeño)...
Witte wijn, groentebouillon, laurier, rozemarijn, basilicum...
Room...
Beanz met rookspek
Blancheer blokjes rookspek.
Laat goed uitlekken.
Bak het rookspek.
Ui erbij, knof, groene lombok, gemberwortel...
Komijn, korianderzaad, laurier, uienzaad...
Wat bouillon en wat witte wijn...
Blik Heinz Beanz in tomatensaus erbij...
Laat langzaam inkoken...
Proef.
Zuurkool met spek
Ik beschreef het al eerder maar zonder foto's, ik testte het nog eens uit, H. maakte het ook ("Prima!").
Braadpan. Boter, ui, knof, wat lombok...
Karwij, gespleten jeneverbessen, laurier...
Zuurkool erbij (uit het vat, goed gespoeld en uitgeknepen; niks "wijnzuurkool" of "kruidenzuurkool"), met twee vorken losmaken en door het spul in de pan werken.
Van het vuur.
Speklappen op de bodem van een kookpan.
Zuurkool erop en forsch witte wijn erbij. Zie foto onder.
Langzaam aan de kook en een uur of vijf heel zachtjes laten doorsudderen. Niet roeren!
Dat spek valt volkomen uiteen; wit: wordt "boter"; vlees: vind je een enkel stukkie van terug.
Proef elk uur de zuurkool; om te merken dat je na een uur of 3 een omslagpunt hebt; dan wordt het prachtig zacht.
Na al die uren goed omroeren.
Enorm lekker, al helemaal met vers aangemaakt Colman's mosterdpoeder.
Vis en zo
Gedroogde inktvis
Die inktvis (eerste foto) komt erg plat (dat wordt gewalst, zag ik ooit) uit dat pak en moet worden gefrituurd of meegestoofd. Ik deed eerst het eerste. Stoven komt nog.
Sterke geur van het soort gedroogde garnalen.
Frituren werkt prima. Net zolang erin tot niks meer bubbelt (180°).
Heerlijk krokant (tweede foto)! Super krokant.
Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel, lombok...
Op lager vuur curcuma, komijn, korianderzaad, iets kruidnagel, iets foelie, ietsje fijngewreven kaneel (kunt u uw kaneel niet fijnwrijven? dan hebt u kassia oftewel nep, zoals ze in supermarkten verkopen)...
Aardappelblokjes meefruiten.
Chinese witte wijn (druivenwijn dus; Chefoo of zo, fles kost nop en je kan er enorm lekkere tomatensaus mee maken bv)...
Proef. Zout nodig? Gebruik tamari.
Kleingesneden verse bamboe door de aardappel...
Inktvis frituren.
Tuna burgers
Tonijn uit olie lekken.
Aardappelpuree maken met witte peper, nootmuskaat, boter en melk.
Tonijn grof prakken en door de puree werken. Idem platte peterselie.
Proef en laat koelen en zet in de koeling.
Olijfolie, redelijk wat sjalot en knof...
De helft uit de pan, uitlekken, olie terug in de pan en het spul door de puree werken.
Paprikapuree door de sjalot (Turkse winkel; koop een grote pot scherpe puree 100% paprika, verdeel in kleine porties / zakjes en vries)...
Witte wijn... Proef. Zie maar. Basilicum? Tijm?
Stukjes puntpaprika erdoor...
Burgers vormen van de tonijn, door de bloem halen en bruin bakken in boter met olijfolie erdoor.
Het recept is klassiek Frans (categorie la cuisine familiale) maar net zo goed Amerikaans. Nou ja, Europees is "met vis", Amerikaans is met tonijn uit blik.
Toegift
HeinZ beanZ met mergueZ
Las tres zetas. Véase aquí (nueva ventana) y aquí.
Bueno.
Bak merquez in olijfolie.
Uit de pan.
Rode ui, knof, Spaanse peper...
Flinke scheut rode wijn, bergbonenkruid, laurier, blik beanz...
(Pocheer er eieren in en eet die op brood, later!)
Proef, stukjes merguez erin...