donderdag 5 december 2013

Sinterklaas en zo (2)



Een heel mooie surprise die ik vandaag in de brievenbus vond.
Heel aardig boekje, en heel leuk het idee van die zak.

Sinterklaas

Ik kom niet op Sinterklaasfeesten. Ook niet op verjaardagsfeesten of Paasbrunches of...
Ik heb wel beter te doen.


Vandaag bijvoorbeeld

Borstplaat maken
Noten in honing
Baskische gekookte prei maken
Berg varkensgehakt van juiste grofte en vetheid (of juist niet) malen / samenstellen voor chorizo-tests (zeven proefjes met diverse kruidenmengsels voor verse chorizo)
Mung dal koken, met tempeh kering erbij en paprika
Surprise maken (want dát doe ik wel)


Dit zit in die surprise
Jochie aan de deur van nog geen drie voet hoog, invullijstje "voor de school"
Dit hierboven, "speculaastaart" = gevulde speculaas, kostte € 2,50
Heb maar wat meer gegeven

Jaren geleden

Sinterklaasfeest en famille

Maarten Engwierda was Sinterklaas

Een houter Klaas zag men zelden...


Dit zit ook in die surprise
Stad en land heb ik afgezocht naar een taaitaai-pop
Kom je bij diverse grote "echte" bakkers, word je zowat de tent uitgelachen
Maar waar vond ik ze? Juist: Jumbo; kijk
Wel vrij sterke anijssmaak, maar dat is omdat ze naast anijs-zaad ook anijs-olie gebruiken ipv enkel zaad
Prima smaak verder hoor, niks sjemies
Roggemeel, witte basterdsuiker, tarwemout, melkeiwit, kurkuma (voor de kleur)


Zie trouwens mijn eerste post over Sinterklaas hier.

Zie trouwens de Zwarte Pieten discussie (hoe kan je zó ontzagwekkend stupide zijn om zoiets te beginnen) hier (alle links vanaf nu hier in een nieuw venster) en hier.

En ook hier want zo is het.


Dit zit ook in de surprise, een stuk tulband-cake
Limburgs recept, met Elixer d'Anvers (zie hier)
Erg lekker, maar op het recept kom ik hier binnenkort terug
Dat kan nóg beter (ietsje minder zoet om te beginnen)
[Uhh, deze tekst was niet correct. Het lijkt of ik het zelf maakte en dat is niet zo. Ik kreeg het uit Limburg. Dank T.!]

En nu ga ik verder met koken.

Borstplaat maken want er moet in de surprise natuurlijk ook wat van mezelf zitten!

Koken (mung dal is gekookt, tempeh is gefrituurd)

En als de borstplaat is afgekoeld de surprise maken...


Wordt vervolgd!

Met míjn eigen borstplaat!

En jawel! Na even: zie hieronder.


Borstplaat

500 gram fijne kristalsuiker (dat is wat fijner dan gewone; AH)
150 CC room
40 gram roomboter
Half vanillestokje

Bakpapier invetten, vormpjes van binnen invetten en op dat papier klaarzetten.

De room langzaam warm laten worden op een plaatje, met de geschrapte vanillestokje-inhoud erin. Roer regelmatig.
De suiker erdoor roeren op hoog vuur en vijf minuten blijven roeren. Als je er een lepel boven laat uitlekken moeten de laatste druppels bijna draden trekken.
Proef af en toe. Het moet nog net knisperig zijn vind ik. Knisperiger: meer suiker; minder knisperig: meer room.

De boter er roerend in laten oplossen. De laatste druppels trekken ietsje minder draden.
Van het vuur af blijven roeren tot je een dikke knerpende massa hebt.

In de vormen gieten.
Een uur laten koelen.
Uit de vorm, draaien.


Variaties met cacao en zo, dat komt nog!

(Maaruhh, deze wordt niet echt stevig. Althans: in de ene vorm wel en in de andere niet.
???)