vrijdag 27 december 2013

Kip (5)



Ik herhaal het nog maar eens:
Een perfect initiatief, echt, werkelijk!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Fraai vormgegeven, met smaak samengesteld et cetera ad infinitum

Maar ja, je blíjft wel struikelen over de kletskoek...

(Je vraagt je af of dat nou zo erg is, als toch het gros van de lezers... nou ja, laat maar)

(Ik proefde net Malga. Dát is de moeite waard om je druk over te maken...)
(Al die grachtengordelrozen nou meteen aan het googelen...)
("Goh, ken jij dat niet Jonah, die heerlijke kaas?")

 
Kip 5: Sateh en zo

Sateh, saté, satai, satay

Mensen die sateh schrijven, die schrijven ook mangga in plaats van mango
Rudy Kousbroek en zo



Ongelofelijk!
Proza van de eerste orde, én fantastische recepten


Sateh van kip
sateh ayam

Je marineert de kip als het goed is.
Snipper ui, laos en knof.
Kokosmelk en ketjap manis erbij, en asemwater.
Versgemalen koriander en komijn, koenjit, geraspte goela djawa (palmsuiker), sambal brandal.
Niet te kleine blokjes kip 24 uur marineren. Koele plek, niet koud. Regelmatig roeren.
Uitlekken, marinade kort opkoken.
Kip op stokjes, grillen.
Serveer met pinda-saus die met wat van de marinade dun gemaakt is.



No nonsense Frans koken 

Sateh Madoera

Het lijkt hetzelfde maar dat is het niet.. Het zit anders in mekaar...

Pureer in een vijzel of in een blender sjalot, knoflook, kemiri-noten en rode spaanse peper, alles ongeveer hetzelfde volume.
Bak dit mengsel in arachide-olie op niet te hoog vuur tot het begint te bruinen; roer regelmatig.
Voeg, weer hetzelfde volume, gemalen pinda`s toe, roer om, en voeg een flinke scheut ketjap manis toe.
Meng en breng aan de kook op niet te hoog vuur.
Haal van het vuur en roer er wat limoensap door. Laat koelen.
Neem een klein deel van de saus, meng met flink ketjap manis en marineer daarin een uur of drie blokjes kip, liefst van de poot, op een koele plek, regelmatig draaiend.
Steek de blokjes aan pennen (houten pennen eerst in water leggen met een gewicht erop), strooi er ietsje zout over en grill ze vrij hoog boven het vuur zodat ze een minuut of 10 op de grill kunnen blijven liggen; draai regelmatig.
Serveer met rijst en met de koude saus.

Madura: lees In en uit het Paradijs Getild, en De Eilanden.
Fantastisch!
Dat zijn pareltjes type Elsschot, Karel van het Reve, Nescio, Langenbach...
Gereserveerd voor mensen die écht weten wat lekker is...



Commentaar overbodig


Japanse sateh
Yakitori

Maak een marinade door gelijke hoeveelheden Japanse soyasaus, mirin en sake met wat goela djawa (toko) langzaam in te koken tot de saus dik is.
In Japan gebruik je zoiets als de rietsuiker die je bij de betere Chinese toko kan kopen. Enorm lekker trouwens.
Leg blokjes kip een tijdje in de marinade; zes uur is genoeg en de marinade koelt ondertussen af.
Leg sateh-stokjes een tijdje in water, met een gewicht erop.
Maak sateh`tjes van blokjes kip, stukjes paprika en stukjes ui.
Haal ze door de marinade en gril ze.
Serveer met citroen en met wasabe.



Onmisbaar!
"La Méthode" en "La Technique"


Pinchos de pollo al pimentón
[pIEntsjos de pÒljoo]
Kip-stokjes met paprikapoeder
Spanje

Kipblokjes marineren in olijfolie, citroensap (3 op 1), pimentón (half zoet half pikant paprikapoeder), komijn, geperste knof, tijm.
Enzovoorts.

Pimentón wordt gemaakt van gedroogde appelpaprika, ñora [njOOrah] (zie hier), en hoe kleiner die zijn, hoe heter, tot aan die kleine balletjes die ze in Hongarije gebruiken en in Nederland als sier, kers-paprika, zie hier. Cseresznye paprika.




Standaardwerk....
 

Je hebt ook teriyaki. Met sesam en zo.

En zoek op chicken kebab.

En op chicken skewers.

Met lime (of lemon) erbij in de zoekopdracht.
Of met tikka erbij of met pineapple erbij.
Of met honey erbij.
Of mustard of chipotle of garlic of mango of sriracha of zoek het maar uit.



Laat maar