maandag 9 december 2013

Allerhande



Dit is aflevering 2 in de serie Kooktijdschriften en zo.
Zie de vorige, Koken en Genieten, hier (alle links hier in een nieuw venster).
Die net als deze en alle volgende met Kuifje plaatjes, dank P!


Allerhande

Oktober 2013

Prima muziek voor bij Allerhande bladeren trouwens hier. Blijft ook eeuwig doorspelen...


Recepten


Bœuf Bourguignon
Ik ga niet echt diep in het recept duiken, maar enkele puntjes.
* "2 uur marineren"? Wat dacht u van twee dagen?
* Zilverui'tjes. Dat slaat echt helemaal nergens op. Dat is een contaminatie met (heerlijk!) Limburgs zoervleisch.
* Gerookt ontbijtspek. Hebben ze dat dan? Maar goed, dat moeten natuurlijk spekblokjes zijn.
* En 750 gram dobbelstenen rundvlees in ene keer in de pan flikkeren? Leer eerst koken ja!

Pompoen met curry en koriander.
Prima.
Maar die yellow Curry Paste van AH, dat is dus acht keer niks. Het meest essentiële ingrediënt, asa foetida, zit er niet in...

Spek bakken, uit de pan en daarin dan rundvlees bakken.
Prima.

Rookworst met ketjap manis en sambal
Dat roep ik al jaren en dat hebben ze natuurlijk van hier!
Maar het kan veel beter dan ze schrijven. Wel lekker hoor met boerenkool (maar dan wel olie, ui en knof aanbakken, boerenkool meebakken), maar beter met gebakken stoofpeer. Olie, ui, knof, stoofpeerpartjes... Sambal... Ketjap...

Witlofstamppot
Met bacon en peer
Kweenie...

Spruitjes-stamp
Prima. Is Noord-Nederlands maar ook Bels (Stoemp).
Onduidelijk recept trouwens. Roer er de helft van de spruitjes door, roer er melk en mosterd door en roer er de rest van de spruitjes door. Ze zullen wel bedoelen dat je die eerste helft mee-stampt.
Is met gerookte kip. Ach. Beter Bels met bloedworst of witte (kalfs)worst of bouletten (ballen) of konijn.


P schreef: vergelijk de twee Kuifje hoofden!
Deze en de bovenste


Diversen


Pinterest Allerhande

Zie hier.
Ja moet A niet kunnen koken en B veel tijd hebben...


Ze verkopen een pureeknijper nu.

Puree uit een knijper is super bah. Dat is net zoiets als puree uit een pakje bijna.
En zo'n knijper (maar dan van heel wat degelijker materiaal) dat dient voor rauwe aardappel in Midden-Europa. Voor Halb und halb Klösse bijvoorbeeld.


Je struikelt over kip met spek, en over van alles en nog wat met roomkaasen vacherin en...

En je struikelt natuurlijk over de ingrediënten die dat refo-volk hier in het dorp niet verkoopt in hun grote AH.
"Hahaha meneer! Hahaha! Neenee, dát verkopen wij niet hahahaha!"
Of je godverdomme om gebakken paardelul vraagt in plaats van om verse salie...
Recept in Allerhande: varkensfilet. Dat hébben ze helemaal niet! Alleen worst, gemarineerd vlees, speklappen  en koteletten.


Kijk eens naar die foto's van handen die snijden in dat tijdschrift.
Duim boven op de greep, Jezus...


Hergé


Producten


Nieuwe kazen

Taleggio. Proefde ik. Drie keer niks als je de betere kaasboer gewend bent.
Geitenkaas koriander, en twijfelaar en Oerkaas (gottegottegot) moeten we nog proeven.
U gaat het horen.


Gestoofde rendangballetjes.

Ik schrik me dood, maar dat is gelukkig neutrale runderballetjes met boemboe rendang.
Uhh, neutrale? Gewoon gehakt zonder kruiden of zo, dat verkopen ze ook al helemaal niet meer...
Kijk, als je daar van alles doorheen mikt, dan kan je dus smakelozer vlees gebruiken...


Catalaanse braadworsten

Die gaan we testen.


Nóg een keer hetzelfde kopje

Bah!


"Stamppot met tomaat en radicchio"

"Linzenpie met puree"

Stroganoff
Van "shoarma-varkensreepjes"... Gristus...


Mooi


Het enige wat ik aardig vond was "Omgekeerde perentaartjes".
Ik kom daarop terug.