maandag 25 november 2013
Koken en Genieten
Culinaire tijdschriften (1)
want dit wordt vervolgd.
En als ik ermee klaar ben, komt er een overzichtspagina.
Koken en Genieten
68 pagina's, € 3,-.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik las ergens dat het een Duits blaadje is, vertaald. Nou, wel een grote équipe hebben ze dan daarvoor in Nederland. Maar je komt wel veel dingen tegen (waar kan je dat nou kopen?) die in die richting wijzen.
Ideeën
Kip uit de oven, met halve of zo appels erbij en die dan in speklapjes (ontbijtspek).
Prima idee, maar alleen: dat spek blijft er niet omheen zitten. Touwtje dus.
Overigens experimenteerde ik met idem venkel en idem kweepeer, en zelfs met dat touwtje en dubbel spek lukt het nog niet mooi. Ik krijg een dezer dagen van de Marktslager zo'n stuk net, kous van touw, wat om rollades gaat.
Halve citroenen in een ovenschotel.
Ook een prima idee. En schenkel erbij, prima, en wortel, prima, maar geen paprika (veel te snel gaar) en zeker geen paprika + wortel. Bah.
Braadstuk met pompoen en kweepeer uit de oven.
Ook een prima idee, en inderdaad die pompoen er pas tegen het einde bij, maar die kweepeer ook zoiets en niet vanaf het begin erbij. Twee uur...
Pompoen is ook aardig om mee te experimenteren met spekplakjes trouwens, schiet me nu te binnen.
Runderlappen ("runderlapjes" natuurlijk weer) uit de oven met plakken biet ertussen.
Maakte ik als enige uit dat tijdschrift. Zie hier.
En biet in spek uit de oven, dat moest ik ook eens gaan proberen.
Kaasvlinders, net als die bladerdeegvlinders met kaneel en suiker gemaakt, maar dan niet zoet.
Rozemarijn, belegen kaas (rozemarijn? neem dan komijn), knof.
Fout
Gehaktballen met koningsboleet.
Prachtig, maar waar kan ik die koningsboleten kopen? Vers ook nog? Ik ken ze wel; met zo'n rode of paarse bovenkant.
Kan dus inderdaad Duits vertaald zijn...
Varkenshaas met amandelpuree.
25 ingrediënten...
Zegge en schrijve twee vego-gerechten.
Groenteschotel met kaassaus.
800 gram aardappel, 100 gram kaas.
Bitterkoekjes met citroen erin.
Grove Dijonnaise.
Dat bestaat niet. Grove Dijon mosterd, of Dijonnaise.
"gemalen maanzaad"
Mosselschelpen met een scherp mesje schoonmaken. Waar kopen ze die mosselen? Toch interessant!
Mosselen schudden / omroeren als je ze kookt, zet dat erbij.
De witte wijn op de hete olie schenken...
Wel OK: mosselen koken met ui, knof, wortel en venkel.
Gnocchi met ossenhaas en Gorgonzola.
21 ingrediënten.
En meer bloem door de aardappelpuree kneden als het deeg te vochtig is: als het deeg dan droog wordt zijn de gnocchi ook niet meer te vreten...
Uien bakken en dan in de oven.
Een op twee rode en gele uien. Maar waarom?
Een op de vier recepten is met wortel...
Niet fout maar onduidelijk.
"een houten pollepel".
In Noord-Nederland is dat dit hier maar in Zuid-Nederland is een pollepel dit hier, dus daar liggen de houten pollepels bij de antiquair.
Links
Onder de Lindeboom hier.
Peperduur.
Van 't Ende, iets minder sjiek, hier.
Lijkt me niks
Linzensalade, die linzen gemarineerd in gepureerde appel met vinaigrette.
Bah.
Stukjes bloedworst in bladerdeeg.
Dat móet erg vette hap worden.
Noten-rozijnenbrood met aardappel erin en roomkaas-spread erop.
Gatverdamme. Maak dan noten-rozijnenbrood met spekjes erin...
Drink er Gutedel of Chasselas bij. Waar?
Gepekelde ham bij de slager kopen.
Waar?
Zelf maken natuurlijk.
Carbonara met vanille erin...