zondag 17 november 2013

Gebakken eieren



Oven

Dat bedoelde ik eigenlijk niet, maar ik kwam dit tegen (en nog wat) en het lijkt me geen slecht idee.
Recept-informatie ontbreekt, nou ja, "breek er een ei in en zet in de oven" dat vindt je wel.

Die eerste, daar is natuurlijk al het eiwit afgelopen, die tweede niet.
In folie "bakje" dus, strak aansluitend en niet te hoog.

En o ja, paprikapoeder erop zou ik zeggen.

Ga het een dezer dagen maken.


Ook een goed idee. Ziet er mooi uit en móet lekker zijn.
Rauwe ham in een ingevette ramequin of zo, eiermengsel erin, oven.
Zie dat dit een conisch toelopende vorm is, en dat de ham "loopt" van kant naar kant via de bodem.

En je kan natuurlijk ook allerlei mengsels in een ramequin steken zónder rauwe ham.

En je kan ei mooi in halve paprika's vleien (vlijen?) etc.

Of kapje van een courget, uithollen met een theelepeltje etc.
Courget insmeren met notenolie van binnen en buiten, binnen paprikapoeder erin, groene olijf-stukjesdoor het ei...
Wat kaas erover ook?




Maar goed.

Gebakken ei

Fried eggs, Spiegeleier, œufs sur le plat, huevos fritos, mata sapi.

Ham and eggs is natuurlijk het bekendste gerecht met gebakken ei.
Heerlijk ook trouwens, dat zout van de ham met het ei. (In Nederland maken ze het wel met gekookte ham, de idioten...)
Sussex zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik hoor trouwens al jaren minstens een keer per jaar dat de ham and eggs in Spanje beter smaakt dan in Engeland.

(Zoekend merk ik trouwens dat die hambakjes met ei uit de oven vrij bekend zijn.)

(Dit hier is trouwens zo'n lullig hotel-ei wat ze in zo'n ringetje gebakken hebben.)

(Elizabeth David schrijft over die Franse gebakken eieren die zo'n beetje glazig van boven zijn. Uit de oven én met een deksel. Ik ging dat al twee keer maken en elke keer vergat ik dat deksel...)

(Wat je veel in Spanje ziet, dat is huevos a caballo, eieren te paard. Zie hier. In Duitsland zie je dat ook, op Duitse bief of zo en op schnitzels.)


Krabbenbrot
Een van mijn favorieten