donderdag 28 november 2013

Bottarga, Sabatier, sojasaus



Bottarga

Bij mij komt Sinterklaas altijd vrij vroeg, en dan eet hij lekker mee.
Gisteren was het zover, en ik maakte Servische bonensoep, dat vindt Sinterklaas altijd erg lekker.
Zwarte Pieten zijn er nooit bij want dat is gevaarlijk, al dat gas in die schoorstenen.

Maar goed, hierboven mijn cadeautjes.

* Een vlaai-schaal van precies het goede soort, met ribbels aan de buitenkant. Groter oppervlak = vangt meer warmte.

* Een vleesmes. Van Sabatier. Ja, geen echte Sabatier, de Sint wordt al wat ouder, maar 2 Lions Sabatier International. "Sabatier is een gerenommeerd merk ontstaan in Thiers, Frankrijk, circa 150 jaar geleden" staat op de verpakking, en even verderop staat "Made in China".
Sabatier dat is net zoiets als Laguiole, dat kan van alles zijn. De enige echte Sabatier, de kwaliteits-Sabatier, herken je meteen aan de aluminium manchet tussen de kling en de greep, en het merk: V:Sabatier. Die aluminium manchet overigens alleen bij de duurdere messen van het merk.
En echte Laguiole komt van La Forge de Laguiole.

* Bottarga. Erg lekker en erg duur. € 140,-/kilo. Gepekelde harder-kuit.
Zie Wiki hier, de leverancier hier (Vis van Job; als de site plat ligt zie dan een PDF hier), en recepten hier.
Italiaanse Bottarga zie hier. Precies even duur als de Nederlandse.
Steketee schreef laatst in NRC "Nu is er ook Nederlandse bottarga". Klets natuurlijk. Zie mijn eigen blog meer dan een jaar geleden hier (ff geen nieuw venster bij deze link).


Links

Iemand vroeg om recepten voor kaassoep.
Zie hier.

Stinksoep hier.
Dank P!

Bakkerijproducten met bakkerij-recepten hier.
Dank Loek.

Dit hier kwam net in België op de markt. Vivabox.

En van dit hier kreeg ik net een folder in de bus.
Diepvriesproducten huis aan huis.

En een brood-video van NRC hier.
Hadden we die niet al eens gehad? O nee, dit gaat over zuurdesembrood. Opletten Loek!
Die gist die moet je op het platteland vangen en in de buitenlucht. "de rest van je leven" dat is gelul; dat wordt steeds zwakker. En Molenbrood eten prima hoor, maar je kiezen slijten tot cups van dat steengruis erin. En semolina is griesmeel, geen meel. En dat brood zag er werkelijk niet uit.
En dan "Arasjiede olie" zeggen...


Sabatier met aluminium manchet
Dat staal loopt gewoon door; die manchet zit er echt omheen

Planning

* Uiensoep "Snob" (witte uien, kreeftenfond met rouille en cognac, geroosterd brood, Zwitserse Emmentaler)

* Kip uit de oven, friet uit olijfolie, oventomaten (Roma, in rode olie want daar zijn al tig keer die tomaten in gebakken), piri-piri

* Drooggebakken tempeh (zie hier), mung dal (gedroogde split-mung), en paprika in saus met kung po (Szechuan sambal, zie hier)

* Gestoofde gedroogde inktvis in saus met Chinese witte wijn, drooggebakken aardappel (om met die tempeh te vergelijken; er moet palmsuiker bij, zie hier) en verse bamboe

* Een ovenschotel van ei met avocado (in het verlengde van die met ei gevulde oven-avocado's laatst), met een tomatensausje waarin maïs en doppers


Dit is de wadjan die ik onlangs in gebruik nam
Totaal anders werken dan een wok
Een wok is erg heet als het goed is, dit is loeiheet
En je "wokt" niet, je góóit het om

En Verder

Nu we net toch over NRC bezig waren: Stéphanie Versteeg enkele dagen geleden. Rechtstreeks uit China.
Ik leerde dat donkere sojasaus (lao chou) wordt gebruikt om een gerecht te kleuren en lichte sojasaus (sheng chou) om smaak te geven. Sesamolie voeg je helemaal op het eind toe en prei, knoflook en gember vormen in gelijke porties de basis van elk Chinees gerecht. De grootste verrassing van de les? In plaats van kookwijn (liao jiu) kun je sherry, witte wijn of bier gebruiken.
Gottegottegot wat een gelul...
"Maggi wordt gebruikt om gerechten te kleuren" zeg maar.

Rode Boekje
Zie voor die Scots Smokies hier.

Loek
Ik zocht naar die Volkskrant afbeelding van die vieze wortel, niet te vinden.
Wel de tekst. Wat een gelul ook alweer...
Dit is een spel van smaken. Het zoet van de wortel, het zuur van de duindoorn, de pit van de gember. En dan op het laatst het bittere van de marjolein. De eenvoud van dit gerecht, de ingrediënten uit de omgeving: dit is echt heel erg van mij. Ik heb dit in mijn restaurant geserveerd. Daar was het een hit. Het grappige is: die bouillon ziet er ook oranje uit, net als de wortel. Maar hij smaakt heel anders. Dat brengt mensen in verwarring.
-Jij gebruikt zeker weer waddenwortelen?
De wortelen die ik in mijn restaurant gebruik, komen uit Usquert.

AH nu.
Mail. Gepersonaliseerde bonus aanbiedingen. Slaat echt helemaal nergens op...
Exclusieve deal: 30% korting op een sixpack Fanta!
Beste Maarten van Thiel,
Jouw Bonuskaart wordt steeds meer waard! Aankomende week krijg jij, als deelnemer van ons programma, een extra zeer scherpe aanbieding op Fanta sixpack blikken. En geniet van nog meer voordeel door gebruik te maken van onze nieuwe actie: €2.50 korting bij inwisseling van 500 Air Miles.
Ik heb meteen een taxi gebeld. Fanta...


Dat hoorde ik, dat noten zo gezond zijn.
Je moet dagelijks 30 gram (zie foto) walnoten en/of amandelen en/of hazelnoten eten.
Nou eet ik graag wat gezonds, als het tenminste lekker is.
En ik deed wat in de yoghurt met druiven die ik dagelijks eet.
Heerlijk!

Radio 4

Ik hoorde net Canto Ostinato aangekondigd.
Ik heb ze meteen een mail gestuurd.
Als u eens drie dagen achter elkaar uitzendt zonder Canto Ostinato te draaien, kunt u mij dan een berichtje sturen? Dank!
De misbruikte-misdienaren muziek...
Worden die mensen daar zelf nou nooit volwassen?
[De volgende ochtend was het om kwart over zeven al weer raak. Moet je op nuchtere maag die pingel-shit verteren...]

Draai dat maar op m'n begrafenis trouwens.
Dat al die zeikerds een half uur lang naar die muzikale diarree moeten luisteren...

En dan die Lex Bolmeijer, elke werkdag 23 tot 24, met die Ein Letztes Glas im Stehen-poëzie en die nichten-muziek eromheen.
Die man komt helemaal klaar als ie die zeikgedichten voorleest. Blabla bla blabla Slurp! Blablabla bla blabla Slurp! Blabla bla blabla Slurp!

Loek schreef Heb ik je goed begrepen, dat ik op een avond na 11 uur naar die kutmuziek moet luisteren, aan elkaar gepraat door die gereformeerde psalmenvretende wauwelkont Lex Bolmeijer????

Ja Loek, omdat jij daar faantaastisch commentaar op zou kunnen schrijven...


Servische bonensoep voor Sinterklaas!

Dit is trouwens een fornuisje voor in een binnenvaartscheepje
Of in een woonwagen